20 Kasım 2008 Perşembe

TRİBÜN AŞKLARI: YUNANİSTAN


Olympiakos(Gate7)-Kızılyıldız(Delije): En eski hikayelerden birisi. Başlangıcı 1986 senesine kadar uzanıyor. Kızılyıldız`ın Atina`da Panathinaikos`a karşı oynadığı UEFA maçıyla kıvılcımlanıp, aynı maçın rövanşında Gate 7 grubunun iki otobüsle Belgrad`a gitmesiyle ateşleniyor. Atina`da birbirlerine karşı oynadıkları maçta ise dostlukları “Welcome our Orthodox Brothers“ pankartıyla resmileşiyor. O günden beri de tribünde pankartlarla da süregeliyor. İki grubun genelinin milliyetçi olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.




Paok(Gate4)-Partizan(Grobari): Sırp-Yunan dostluğunun bir diğeri. Ayrıca ortak renkler klişesi onlar için de geçerli. Bunlar da dostluğun ortodoks olanı kapılınca, byzantine olanını seçmişler. Kendilerine Byzantine Brothers olarak hitap etseler de "orthodox brothers" olarak da geçiyor pankartlarda. Olympiakoslular bozuluyor bu işe. Bu dostluğu temellendirenler de yine milliyetçi gruplar. Gate4 ve Grobari yapı olarak çok benzeşiyor. İki tribünü de ayırdetmek çok zor yanyana koysanız. Sürekli Belgrad-Selanik arası mekik dokuyorlar, basket maçları olsun futbol maçları olsun…

Panathinaikos(Gate13)-Rapid Wien(Ultras Rapid): Diğer bir renk kardeşliği daha. Hep merak ederim Rapid`in renkleri kırmızı-beyaz ya da Kızılyıldız yeşil-beyaz olsaydı ne olurdu diye. Renklere aşık oluyoruz dıyoruz da bu kadar değil hani. Herhangi bir milliyetçi, dini temeli yok bu dostluğun. Biz her ne kadar genelini milliyetçi bilsek de Gate13 içinde çok farklı gruplar mevcut. Bir kısım Lazio ile iyi ilişkiler kurmaya çalışırken bir grup St.Pauli ile dostluk kurabiliyor. Ama resmi olan şimdilik apolitik Ultras Rapid dostluğu var.




Panionios(Panthers)-Crystal Palace(Holmesdale Fanatics): Enteresan bir tribün kardeşliği bu. Hadi renkleri geçtim, bir yunan takımının adadan bir takımla dostluk kurması kolay değil. Hadi biz de modaya uyalım bizim de bir tribün kardeşliğimiz olsun demişler sanırım. Birkaç kez Holmesdale elemanlarının gelmişliği var.

Iraklis(Gate10)-Rayo Vallecano(Bukaneros): Iraklis`i iyice tanıdığımdan beri saygı duyuyorum özellikle taraftar mentalitesine. Yıllardır sol çizgilerinden hiç sapmamışlar, tribün organizasyonları çok iyi, ayrıca deplasman taraftarı olarak heryere gidiyorlar. Kavgadan kaçınıyorlar ama olur da çıkarsa pek kaybettikleri görülmemiş. O yüzden iki takım taraftarı da çok benziyor birbirine. Bu izdivaç çok eski değil aslında resmi bile değil, iki grubu da sevdiğimden ekledim listeye. Montecchio`da düzenlenen Mondiali Antirazzisti futbol organizasyonunda tanışmalarına dayanıyor bu dostluk da. Yani öyle ortak tribün geçmişleri yok. Orda yapılan turnuvada birbirlerine karşı mücadele ediyorlar ve her sene aynı organizasyonda buluşuyorlar.

AEK(Original21)-OM(CU84): Bir AEK sempatizanı olarak diyebilirim ki burada tribün kardeşliğinden öte bir durum söz konusu. Neredeyse kız alıp vereceğiz o derece. Tatil planlarımız bile ortak. Bu nereye kadar gider böyle bilmem ama keyifli insanlar Marsilyalılar. Bu dostluğun temeli de eskilere dayanıyor. Sene 1989... Marsilya`nın şikelerle ortalığı kavurduğu dönem. OM-AEK Marsilya`da karşılaşıyor ve satın alınan hakem sayesinde OM 2-0 galip çıkıyor maçtan. Atina`daki maçta bu sefer ortalığı kavuran, gaza gelmiş AEK taraftarı oluyor. Maç 1-1 bitiyor ama AEK 2 sene Avrupa kupalarından men cezası alıyor olaylar yüzünden. İlk maçta yunan taraftarlarına hayran olan South Winners lideri MTP kurucusu DePe ölene kadar curva`sına cıplak izlettiriyor maçları Velodrome`da. (DePe ile ilgili Aceto`nun yazısı.) 1994`te ise şampiyonlar ligi ön elemesinde yine OM ile oynaması gereken maçı UEFA`nın Marsilya`yı kupadan men etmesiyle Monaco ile oynamak durumunda kalıyor AEK. Marsilyalılar da o maçta, Monaco`ya karşı. Bir nevi hakkı yenen tarafa saygı durumu. Ardından 70 kişiyle destekledikleri Inter-AEK maçı dönüm noktası oluyor iki taraf için.

AEK(Original21)-Livorno(Livornesi): BAL99 ile Original21`in dostluğu Marsilya aktarmalı. Yaklaşık 6 bin Original21 elemanının Inter maçında çıkardığı olaylar, çalınan pankartlar neticesinde onlar da Original hayranı oluyor. Ultras Marseille elemanları vasıtasıyla tanışmak istiyorlar. Monaco-AEK maçına onlar da teşrif ediyor Marseille otobüsüyle. Ultras Marseille ve BAL99, artık eskisi gibi sıkı dost olmasalar da Livornesi`nin Original ile dostlukları devam ediyor. Onlar için şimdi c`e solo AEK&Livorno...




by Mafalda

2 yorum:

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

oldum olası severim yunan taraftarlarini. birgun nasip olursa sirf bu yuzden yunanistnana gitmeyi bile dusunuyorum. yunanistana mac izlemek icin gelis-gidis nasil oluyor, bilet temini, konaklama vb konularini baska bir posta dusersen sevinirim mafalda.

Frapppedaki dedi ki...

Londra`dan gelis cok kolay. Yalniz burdan guzel bir derbi secmek lazim. Yazarim bi ara. Ben de ocak sonunda Londra`ya geliyorum ama mac yokmus. Kotu tarih secmisiz..