19 Kasım 2008 Çarşamba

TÖRPÜLÜ TIRNAKLAR İŞE YARADI

















Daha önce İtalyan kulüp Perugia'nın egzantrik başkanı Luciano Gaucci iki İsveçli bayan futbolcu Hanna Ljungberg ve Victoria Svensson'u kadrosuna katmak için bir girişimde bulunmuş ama daha önce amatör liglerde oynamak için başvuru yapan 34 yaşındaki Nicoletta Carlitti'yi reddeden İtalyan Futbol Federasyonu Gaucci'yi reddetmişti. Herhangi bir bayan futbolcunun erkekler futbolunun modern tarihinde oynadığıyla ilgili bir bilgim yok. Bir ara erkek sporlarında görev yapmış olan bayan sporcularla ilgili bir şeyler karalarız.

Japonlar kendi tarihlerinde bir ilke imza attılar. 16 yaşındaki lise öğrencisi Eri Yoshida Japonyanın Kobe 9 Cruise beyzbol takımı tarafından 7. sırada draft edildi. Böylece Japon beyzbol tarihinde mücadele edecek ilk kadın beyzbolcu unvanını almış oldu. Zaten bu konudaki örneklerin sayısı da fazla değil. Daha önce bir kaç gösteri maçında Amerikalılar bu şekilde örnekler verdiler. Ancak sayısı bir kaç seferi geçmez. Yoshida beyzbolda "knuckle ball" olarak bilinen atış konusunda oldukça yetenekli olduğu için takım tarafından kadroya katıldı. Knuckle ball beyzbolda kısa mesafe atışlarında kullanılan ve topa kavis vermeden merkezine itici güç yerleştirerek yapılan sert atışa verilen isim. Beyzbolcular bu atış sırasında topa mümkün olduğu kadar az kavis vermek için avuçlarının içine almak yerine parmak uçlarına yerleştiriyorlar, bu yüzden de bir çok "knuckle ball" atıcısı tırnaklarını düzenli olarak törpülerler. Yoshida bir bayan olarak bu konuda bir adım önde zaten. Cleveland Indians'ın Japonya scoutu
Dave DeFrietas Yoshida'yı şimdiden takibe almış. "Bu yeteneğiyle daha iyi yerlere gelebilir" diyor. Onun da hayali bir gün Boston Red Sox forması giymek.

Yeri gelmişken belirteyim. Bir kaç gün önce biten ve Kuzey Kore'nin kazandığı Dünya 17 yaş altı Bayanlar Dünya Kupası'nda erkekler futbolunda rahatlıkla mücadele edebilecek bir kaç oyuncuyu gözüme kestirdim. Danimarkalı Katrine Veje ismini önümüzdeki yıllarda duyarsam pek şaşırmayacağım.

1 yorum:

alperensaylar dedi ki...

hakikaten veje çok teknikti. yani 3-4 sene içinde çok daha farklı bir futbolcu olur bence.