9 Aralık 2008 Salı

2008 FIFA WORLD CLUB CUP



2008'in sonu kulüpler bazında dünyanın en büyüğünü belirleyecek 8 maça sahne olacak. 2008 Dünya Kulüpler Şampiyonası ya da orijinal adıyla "World Club Cup". Maçlar perşembe günü başlıyor. 2000 yılında Brezilya'da düzenlendi ilk olarak. 8 takımla ve alışıldık dörder takımlı 2 grup sistemiyle. Corinthians finalde Vasco Da Gama'yı penaltılarla mağlup ederek kazandı. 2001 yılında Galatasaray'ın da olduğu 12 takımı içeren 3 gruplu bir turnuva düşünüldü. İspanya'daki turnuvanın grupları bile belli olmuştu (Galatasaray B Grubunda S.Arabistan'dan Al Hilal, Paraguay'dan Olimpia ve Brezilya'dan Palmeiras ile beraber yer alıyordu). FIFA 2001 mayısında fikstür trafiği ve ekonomik nedenlerle turnuvayı 2003'e erteledi. 2003' gelindiğinde ise lafı bile edilmedi ve 2005'e kadar gelindi. FIFA sonunda adımı attı ve turnuva Japonya'nın Yokohama kentinde düzenlendi. 6 takımlı turnuvanın şampiyonu finalde Liverpool'ı 1-0'la mağlup eden Sao Paulo oldu. Bir sonraki turnuva için sadece 1 sene beklendi. 2006'da yine 6 takım vardı ve yine bir Brezilya takımı, Internacional, bir Avrupa takımını, Barcelona'yı, yine 1-0'la mağlup ederek kupayı müzesine götürdü. 1 sene önce ise 7 takımlı turnuvanın finalini Boca Juniors'ı 4-2 mağlup ederek kazanan Milan kupayı ilk kez Avrupa'ya getirdi.

Yokohama'daki son 3 kupada grup sistemi bırakıldı. Avrupa ve Güney Amerika temsilcilerinin seri başı olarak doğrudan yarı finale çıktığı bir sisteme geçildi. Her kıtadan artık sadece 1 takım katılıyor. Bu seneki temsilciler Avrupa'dan Manchester United, Güney Amerika'dan Libertadores Şampiyonu Ekvator takımı LCD Quito, Asya Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Japon temsilcisi ve ev sahibi Gamba Osaka, aynı kupanın finalisti Avustralya takımı Adelaide United, Afrika Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Mısır temsilcisi Al Ahly, CONCACAF Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Meksika takımı Pachuca, ve Okyanusya Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Yeni Zelanda temsilcisi Waitakere United.











Eşleşmeler üstte. Final LCD Quito ve Manchester United arasında olacak şekilde turnuva düzenlenmiş ama benim görüşüm finalde United'ın karşısında Al Ahly'nin yer alacağı. United 23 kişilik bir kadroyla Yokohama'ya gitti. Turnuva birkaç tanıdık ismi de karşımıza çıkaracak. Ahmed Hassan kariyerinin sonunda çıktığı zirvelere yenilerini eklemek istiyor. Galatasaray'da 2. Terim döneminin hayal kırıklıklarından Christian, Pachuca kadrosuyla turnuvada boy gösterecek. Adelaide United kadrosunda bir Türk asıllı, kariyeri Avustralya kıtasında geçmiş İsyan Erdoğan var. Bana göre kupanın en fazla dikkat edilmesi gereken ismi ise 23 yaşındaki LCD Quito'lı orta saha oyuncusu Luis Bolanos. Ocak ayında birçok kulübü peşinden koşturacaktır ve bu turnuva onun kendini göstermesi için iyi bir fırsat.Son notumuz da kupanın 2009 ve 2010'da B.A.E'nin Abu Dabi şehrinde oynanacağı.

5 yorum:

Sosyal_FB dedi ki...

CM 01-02'de vardi boyle bir kupa. Tuhaf tuhaf maclar oynanirdi sezon basinda. Bir turlu fitness yetiremezdik.

Adsız dedi ki...

Sampiyona 5 milyon dolar gibi comert bir odul verilecek sanirim bu turnuvada. Alex Ferguson tum aslarini kadroya almisti bu turnuva icin.

Hocam bu arada, off the topic olacak biraz ama, Sunderland'in defansi icin yazdigin gibi, Feyenoord'un defansi icin de bir post yazabilir misin. Simdiden Tesekkurler

Protanopia dedi ki...

Adelaide united niye katılıyor. Aslında bu takım Okyanusyalı diye mi? Yarı finalde elense de katılacak mıydı? vs. vs.

Ayrıca Türkiye'den nereden izleyebiliriz bu maçları bilen var mı?

alengir dedi ki...

Heralde Manu yu finalden başlatmanın ayıp olacğınıdüşünmüşler ki yarı finale koymuşlar,itirazlar olmasın diye LCD Quito'yu yarıdan başlatmışlar,bakın adam kayırmaca yapmıyoruz demek için,yürü be Al Ahly kim tutar seni...

Adsız dedi ki...

isyan erdoğan bir ara gençlerbirliğine gelip gitmişti ersun yanal döneminde.
2004 sezonu olabilir.