8 Aralık 2008 Pazartesi

ATİNA`DAN BAYRAM MESAJI
















Bu da bir bayram yazısı değil. Zaten azılı bir hayvan dostu olarak hayvanların katledilişi yüreğimi sızlatırdı her zaman. Kaçan dananın peşinden koşanlar, sıçrayan koyunları yere yatırmaya çalışanlar... İnsanın boğazı düğümleniyor. Lakın boğazım düğüm üstüne düğüm atıyor iki gündür. Bazı gazetelerin “Komşu yanıyor!” başlığı altında verdiği haberi görmüşsünüzdür. Komşunun bu sefer hem ciğeri yanıyor hem sokakları.

Pazar sabahı bayram tatilini fırsat bilip ziyarete gelen aile eşrafını şöyle bir merkeze götürelim, Plaka turu yaptıralım dedik. Bir arkadaşın telefonuyla kendimize geldik. Zira bütün Cumartesi akşamı geç saatlere kadar maç kanalları arasında gezinirken flaş haberleri kaçırmışız. Telefonda “deli misiniz Atina yanıyor haberiniz yok mu?” nidalarını duyunca ufak bir şok geçirdik sabah sabah haliyle. Televizyonu açana kadar da olayın vehametini kavrayamamıştık. Atina hatta Yunanistan`ın bütün şehirleri anarşistler tarafından yakılıp yıkılıyordu. Olayın sebebi bizim münferit olarak tabir ettiğimiz bir polis cinayeti. Cumartesi gecesi Exarhia semtinde bir grup çocuk polis arabasını taş yağmuruna tutuyor. Polis memurları da kendilerini taşlardan korumak için havaya silah sıkmaya başlıyor. İçlerinden bir tanesi görgü tanıklarına göre havaya değil direk çocuklara nişan alıyor ve 15 yaşındaki bir çocuk orada ölüyor. Polisin ifadesine göre kurşun yerden sekmiş ama buna kim inanır, tüm anaşist gruplar 1 saat içinde organize bile olmadan bankaları, yabancı menşeili mağazaları, lüks arabaları, hatta polis merkezlerini bile yakıp yıkıyor.

Anarşistler Yunanistan`da oldukça güçlü ve organize. Geçen sene de Omonia`da faşistlerin yürüyüş yapacağını duyunca şehrin göbeğini Filistin`e çevirmişlerdi. Olaydan iki gün sonra bir iş için merkeze indiğimde merkez bankasının kapısında dev gibi bir A görmüştüm. İnsan eliyle yapılmış gibi değildi sanki. Exarhia ise Atina`nın merkezinde genelde komunistlerin ve anarşistlerin yaşadığı ve polisin kontrol edemediği bir semt. Anarşist gruplarla polis arasında sürekli bir olay çıkar ve genelde polis ekibinin uzaklaşmasıyla son bulur. Bazısı için çok tehlikeli bazısı için Atina`nın en güvenli şehridir Exarhia.

Velhasıl olay bundan ibaret. Ama burda bitmiyor. Olayların devamında dün 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Aynı gösteriler bugün de devam edecek. Yarın büyük bir yürüyüş var, üniversiteler hariç bütün okullar kapalı. Çarşamba cenaze töreni tam bir protesto gösterisine dönüşecek tahminimce. Ben de insanların nabzını yokluyorum kendi çapımda. Olaya sırf anarşist refleks diye bakılmamalı, zira hemen herkes polise karşı tepkili. Anarşistlerin reaksiyonunu ise bir kısım aşırı buluyor. Ama genelde tepkisiz kalmaktan iyidir, bu işler burda böyle deniyor...

by Mafalda

5 yorum:

Pads dedi ki...

Sadec bir kac yuz kilometrede, insan haklarina ve hayata bakis, polisin gucu ve 'Polis haklari ve yetki sinirlari' ne kadar da degisken olabiliyor. Hasir alti etmek, sucu baskalarinin uzerine atmak mumkun olmayabiliyormus demek. Acaba Atina Emniyet Muduru 'Cocuk polisin silahini alip kendini vurmus, buyutecek bir sey yok. Yine de tasvip etmiyoruz' demis midir? Ya da yuzsuz mudur o kadar?

Polisin tek gorevi asayisi saglamaktir! Organize 'isler'e girmek, siyaset yapmak veya yasalar dahilinde sesini duyurmak isteyenlerin kafasina vurmak, canini almak degildir.

Bu Muz Cumhuriyetinde de boyledir, Yunanistan'da da.

Şairler Parkı dedi ki...

Polisin tavrı her yerde aynı. Ancak herkes bizim gibi sineye çekmiyor.

Ömer dedi ki...

Hayvanlarin katledilmesi derken? Konu Kurban bayramina olan hinc mi yoksa bazi hayvanlarin yanlis kesilmesi veya kesim sirasinda yasanan sorunlar mi?

ziggytheking dedi ki...

1968 yılındaki olaylarda Alman öğrenci lideri Rudi Dutschke'nin söyledikleri sanırım anarşistlerin görüşüne farklı bir açıdan bakmamızı sağlayabilir.

"The extent of our counter-violence is determined by the amount of repressive violence employed by the ruling powers"

Adsız dedi ki...

@Ömer'in söyledikleri benim de aklımı kurcaladaı,bizler inançları doğrultusunda kurban kesen insanlarız,denildiği bi bi hınç varsa ayıp edilmiş olur...

Ferman