9 Aralık 2008 Salı

YILIN SON ŞAMPİYONLARI GELİYOR



















Kış şampiyonları serisine 2 takım daha eklendi. Brezilya'da Sao Paolo, Paraguay Clasura'da Libertad liglerini şampiyon olarak bitirdiler. 20 takımlı Campeonato Brasileiro'da Sao Paulo'nun üstüste üçüncü toplamda altıncı şampiyonluğu oldu bu. Ayrıca 6 şampiyonluğa ulaşan ilk takım oldular. Son haftaya girilirken ikinci sıradaki Gremio'nun 3 puan önündelerdi ve Goias deplasmanından 1 pun çıkarmaları yeterliydi. Tabi onlara yardım eden bir gelişme oldu ve son hafta Goias Brezilya Federasyonu'ndan aldığı ceza sebebiyle maç 54.000 kişilik Serra Dourada Stadı yerine Rio'nun TV stüdyolarının bulunduğu şehir olan Gama'daki 36.000 kişilik Sao Januario Stadı'nda oynandı. Aslında maç öncesi son haftalarda bizde de yaşananbirkaç hadise yaşandı. Maçın hakemş maçtan kısa süre önce değiştirildi dünkü maçı yönetmesi beklenen Wagner Tardelli'nin adı bazı skandallara karışınca yereine Jailson Macedo Freitas atandı. Maçı Sao Paulo, 23. dakikada kaleci Rogerio Ceni'nin kullandığı frikikten dönen topta açıkça ofsayt olduğu görülen bir pozisyon sonucu Borges'ten gelen golle 1-0 kazandı ve şampiyon oldu. Kendi evinde Atlético Mineiro'yu 2-0 mağlup eden Gremio'nun da hayalleri yıkıldı tabi.



















Sao Paulo'nun kadrosunda hiçbir yabancı oyuncu bulunmuyor. Kadronun tümü Brezilyalı. Bir başka Brezilyalı teknik direktör Muricy Ramalho takımın başına 2006 yılında geldi ve ilk 3 senesinde 3 şampiyonluk kazanarak sektirmedi. Şampiyonluğu getiren golü atan Borges'in bu sezonki şampiyonlukta 16 golle büyük payı var. Gol krallığı ise 21 golle Coritiba'dan Keirrison, Santos'dan Kleber Pereira ve Fluminense'den bizim tanıdık Washington arasında paylaşıldı. İlk 4 sırayı alan Sao Paulo, Gremio, Cruzeiro ve Palmeiras ülkeyi gelecek yıl Libertadores Kupası'nda temsil edecekler. Son bir not. 4 Brezilya, 1 Libertadores Kupası şampiyonluğu bulunan Vasco De Gama, Edmundo'nun futbola veda sezonunda 18. olarak 2. lige düştü.

Aslında Campeonato Brasileiro Serie A'da, ülke için üst düzey bir takım olan Sao Paulo'nun sadece 6 şampiyonluk kazanmasının sebebi bu ligin 1971'den beri oynanıyor olması. Daha önce Brezilya bu işi profesyonel bir sisteme oturtmadığından bölgeler bazında bir çok lig mevcuttu, ancak son 30 yılda tüm Brezilya'yı kapsayan bir sisteme geçebildiler. Tüm Brezilya desek de aşağıdaki tablo gerçekleri ortaya koyuyor. Atlantik kıyısı takımları ligi parsellemiş durumda. Gelir açısından daha düşük seviyede olan batı kesimlerinin takımları son derece kötü durumdalar.






















Paraguay'da ise Libertad Guarani'nin 1 puan önünde şampiyonluğunu ilan etti ve üstüste dördüncü şampiyonluğunu kazandı. Paraguay Ligi bu seneye kadar tek bir sezondan oynanıyordu. Ancak bu sezon federasyon ligi Apertura ve Clasura olarak ikiye ayırdı. Libertad 2006 ve 2007 sezonlarından sonra her iki ligi de kazanınca Paraguay'daki hegemonyasını güçlendirdi. İkinci olan Guarani ile beraber Libertadores Kupası'na katılacaklar.

Hiç yorum yok: