22 Aralık 2008 Pazartesi

CLAUSURA ŞAMPİYONLARI

























Güney Amerika'dan yılın son şampiyonları gelmeye devam ediyor. Kolombiya, Uruguay ve Şili'yle artık listenin sonuna yaklaşıyoruz. Morales'in memleketiyle başlayalım. Kolombiya.















Yakın zamanda dünya üzerindeki tüm lig formatlarını toplu olarak ele alan bir yazı yazacağız ama Kolombiya şampiyonundan önce kısaca formata değinelim. Bildiğimiz Apertura ve Clausura Ligleri Kolombiya'da da mevcut ama burada tüm takımlar birbirleriyle oynadıktan sonra ilk 8 sıradaki takımlar dörderli 2 gruba ayrılıyor ve çit devreli lig usülü ile oynanan maçlar sonucu grup birincileri şampiyonluk için çift maçlı eleme usülü karşı karşıya geliyorlar. Bu sürecin sonunda America De Cali ve Independiente Medellin finalde karşı karşıya geldiler. Deplasmandaki ilk maçı 1-0 kazanan America De Cali kendi evi Estadio Pascual Guerrero'da da 3-1 kazanarak 4-1'lik skora ulaştı ve toplamda 13 şampiyonlukla Kolombiya tarihinde en çok şampiyonluk kazanan takım sıralamasında Club Deportivo Los Millonarios'u yakaladı. Kolombiya'da ön plana çıkan 2 büyük derbi var. Bir tanesi bu sene başı blogda yer verdiğimiz "Paisa (ya da Medellin) derbisi", Atletico Nacional ve Deportivo Medellin arasında. Diğeri de "Cali derbisi". Deportivo Cali ve America de Cali arasında. Bu 4 takım zaten toplam 73 Kolombiya Şampiyonluğu'nun 41 tanesine imza atmış durumdalar. Şampiyon America de Cali'nin kadrosu Uruguay'lı kaleci Adrian Berbia dışında tamamen yerli oyunculardan oluşuyor.


















Şili'ye geçelim.Orada rekabet daha keskin çizgilerle ayrılmış durumda. Genelde 2 takım arasında. Başkent Santiago'nun 2 takımı Universidad de Chile ve Colo Colo. Tabi keskin çizgiler dedik ama bu 2 takımın rekabetine de hafiften bir yönün çok ağır bastığı rekabet demek lazım. Zira Colo Colo'nun 28 şampiyonluğuna karşılık Universidad de Chile'nin sadece 12 şampiyonluğu var. 84 şampiyonluktaki 40 şampiyonluk bu 2 takıma ait. Colo Colo bu 28 birinciliğin yanında 16 kez de ikinci olmuş. Ufakçapta bir hegemonya söz konusu anlayacağınız. Dün de yine benzer formatın sonunda 2 ayaklı final mücadelesinde Deportivo Palestino'yu 1-1'in rövanşında kendi evleri Estadio Monumental David Arellano'da 3-1 mağlup ettiler ve şampiyon oldular. Palestino en son şampiyonluğunu 30 yıl önce kazanmıştı ve dördüncü kez ikincilikle yetinmek zorunda kaldılar. Colo Colo'da Arjantin'li 23 yaşındaki forvet Lucas Barrios 19 golle gol kralı oldu. Ocak ayı transfer döneminde Avrupa'lı kulüplerin transfer listesine girebilir. Çok pahalı bir bonservisi yok. Türkiye Ligi'nde golcü arayan kulüplere de duyurulur.



















Uruguy'la bitirelim. Orada işler biraz karışık. Ligin son haftasında tam 4 takımın şampiyonluk şansı vardı. Danubio ve Nacional 29'ar puanla ilk 2 sırada iken Racing Club veDefensor Sporting 27'şer puanla 3 ve 4. sıradaydı. Uruguay'ın en büyük rekabetinde Nacional'in rakibi olan Penarol ise 25 puanla bitime 1 hafta kala havlu atmış durumdaydı ama ligin son haftasında Danubio deplasmanında şampiyonu belirleyecek bir maça çıkacaklardı. Ancak federasyon yetkilileri ve başkan Jose Luis Corbo, Uruguay polisinin Danubio-Penarol maçı öncesi Jardines del Hipodromo Stadı'nın yeteri kadar güvenlik önlemi içermediği yönündeki görüşlerine istinaden maçları durduklarını açıkladılar. Zira şampiyonluk adayı 2 takımın geçtiğimiz ayki mücadelesinde 200 taraftar sahada birbirine girmiş ve lig bir süre tatil edilmişti. Böylece bu karar ligin ikinci kez durdurulmasına sebep oldu.

Uruguay'da Penarol ve Nacional'in tam anlamıyla bir hegemonyası var. Toplam 76 şampiyonluğun 66'sı bu 2 kulüp arasında paylaşılmış durumda. 36'sı Penarol, 30'u Nacional şeklinde. Yani Güney Amerika futbolunun İskoçya'sı Montevideo'da kurulmuş anlayacağınız. Hatta burada durum İskoçya'dan daha da kötü. Geri kalan 10 şampiyonluk 5 takım arasında paylaştırılmış durumda. Ancak şunu belirtmek lazım, son 5 yıldaki 3 şampiyonluk 2 büyük kulübün dışındaki takımlara gitti. Danubio'nun toplamdaki 3 şampiyonluğunu 2'si son 4 yılda geldi ki maçlar ertelenmese Uruguay futbolundaki değişime yeni bir tuğla eklenebilirdi. Uruguay ligindeki gelişmeleri buradan aktarmaya devam edeceğiz.

1 yorum:

Kalten dedi ki...

Kucuk bir duzeltme --Morales Bolivyali!! :)