22 Aralık 2008 Pazartesi

SÖNDÜR ATEŞİNİ














Buranın insanı manyaktır, ama Giritlileri tanımlamak için ayrı bir sıfat lazım. 2. Dünya Savaşı`nda Alman işgaline karşı yapılan ilk toplu sivil direnişin insanları bunlar. Haliyle kendilerini biraz ayrı tutarlar ülkenin kuzey kısmından.

OFI ile Panathinaikos arasında da tarihten gelen bir rekabet var. Çoğu zaman taraftarlar arasında kavgalara neden olur, ligde de aralarında gizli bir yarış vardır. Ligde oynadıkları her maç bir öncekinin rövanşıdır adeta. Dünkü maç da geçen sene Girit`te oynanan 4-1`lik maçın rövanşı gibiydi ama olayları anlatmaya yetmez tabi.

OFI yöneticilerine göre Atina`dan gelen polisi de arkalarına alan yaklaşık 500 kişilik PAO taraftar grubunun maç öncesinde çıkardıkları kavgalar olaylara sebep. Stad çevrsinde ve içerisinde işyerlerine zarar verip koltukları kırmışlar söylenene göre. Bir grup OFI`li taraftar da karşılık vermek isteyince stad içine kadar uzamış olay. PAO yakasına göre OFI`nin kendi iç meselelerinden ibaret olaylar. Taraftarla yönetim bir süredir karşı karşıya zaten suçluyu başkasında aramayın diyorlar.

Biz ikinci yarının sonlarına doğru polisle OFI`li anarşistlerin çatışması gibi gördük tvden ama olayın ta eskilerden gelen nedenleri varmış. 1980`den 2000 yılına kadar Panathinaikos`u yöneten Vardinogiannis ailesi OFI`nin 1980`lerdeki sahibiymiş aynı zamanda. Aile başkanlığı süresince de elindeki iyi oyuncuların bir çoğunu Panathinaikos`a postalamış. OFI bir alt takım işlevi görmüş. OFI`liler ise şimdi bu bağı tamamen unutturmak için kendi yöntemlerini kullanıyorlar. Ama bu sezon bile OFI`nin 3 oyuncusu Panathinaikos`tan kiralık olunca PAO tarafının iddiaları da pek asılsız durmuyor.

Velhasıl olaylarin sebepleri çok. Sonuçlarıysa dün polis çatışmasına dönen taraftar-yönetim kavgası, 3 yaralı polis, 4 tutuklu taraftar, polise sıkılan yangın söndürme tüpleri nedeniyle sahada bayılan futbolcular ve muhtemel saha kapamalar... Bir günümüz olaysız geçmiyor şu memlekette.

by mafalda

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Eskiden OFI tribunlerini tepeye kadar tel örgülüydü, taraftarlar, özellikle Avrupa maçlarında (nadiren de olsa) bu tel örgülerin en tepesine kadar tırmanır, ellerinde meşalelerle ortalığı cehenneme çevirirlerdi. Gördüğüm en muhteşem tribun atmosferlerindendi OFI'nin sahası. Bu taraftarla ilgili bir yazı da güzel olurdu.
Adada Yunanistan'a karşı genel bir isyan var, sadece futbol ya da spor ortamlarıyla sınırlı kalan bir şey değil. Yıllarca arka plana atılmaktan, turizm vergisi adı altında alınan ilave vergilere kadar...