23 Aralık 2008 Salı

DE KROMME'YA VEDA



















Günü kapatırken bizden bir haber verelim.
Willem Van Hanegem FC Utrecht'teki görevinden alındı. Aşağıda kendis hakkında bir kaç bilgi vereceğiz. Dün daha önceki açıklamasından ters mahiyette sezon sonu görevden ayrılacağını açıklamıştı, başkan Jan Willem van Dop'un bugünkü yönetim kurulu toplantısında kulübün sahibi olmasının ağırlığını koyarak onu görevden aldığını düşünüyorum. Tabi Van Hanegem'ın bu kararı almasında sebep 3 hafta önce 4 yardımcısının görevden ona sorulmadan alınması, hatta bu stresten dolayı 10 gün kadar ağır bir grip olması. Hollanda futbolunun buraya gelmeden farketmediğim, ama gelince anladığım en çok saygı duyulan simalarındandır. Hatta şöyle diyeyim Johan Cruijff'tan daha çok saygı duyan insan sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

1974 Dünya Kupası'nın efsane Hollanda kadrosunun elemanlarındandı Van Hanegem. Modern futboldaki ön libero kavramının ilk temsilcilerindendi. Hollanda'nın Almanya'ya 2-1 kaybettiği efsane final onun için çok büyük önem taşıyordu, zira babası, ve 3 kardeşi II. Dünya Savaşı'nda bombardımanlarda ve esir kamplarında o daha 7 aylıkken ölmüştü. 30 yaşında çıktığı finalde "Tüm ailemi katlettiler, onları sahada bitirmeden rahatlamayacağım" demiştir ki 2-1 kaybedilen maçın Hollanda adına en iyi adamı olmuştur, ancak sahayı gözyaşları içinde terketmiştir. Feyenoord ile futbolcuyken 3 teknik adamken 1 şampiyonluk yaşamıştır ki Rotterdam ekibinin son 2 şampiyonluğundan birisi onun yönetiminde elde edilmiştir. Bu yüzden de Feyenoord'lu taraftarlar için tam bir efsanedir. Topa ayağının dışıyla verdiği falso yüzünden lakabı da "Kavis" anlamına gelen "De Kromme"dır. Geçtiğimiz sezon başı göreve gelmişti ve çok saygı duyduğumuz bir isimdi. Ancak artık yok. Hafta sonu Roda JC maçında büyük bir ihtimal destek vereceğiz ardından. Yeni hocayı bekleyerek. Uğurlar olsun.

1 yorum:

jackietreehorn dedi ki...

tekrar yorumculuğa döner bence Hanegem. Ya NOS'e dönüp Jack van Gelder ile takılır ya da RTL'de adını hatırlayamadığım sunucu ablanın yanında gereksiz yorumlarına devam eder.