23 Aralık 2008 Salı

1 YTL'LİK TARAFTAR RUHU
























Daha önce taraftarların kulübe yaptığı maddi destekleri veya kulüplerin kendi kültürlerine sırt çevirmeleri sebebiyle "AFC" statütüsünde kurulan yeni camialar hakkında birkaç bilgi vermiştik blogda. Yine aynı anlayıştan 2 örnekle geleceğiz. Kulübe yardım için internetin son teknoloji imkanlarından yararlananlar ve başka bir kulüp kurmayı ya da para yardımını bir köşeye bırakın doğrudan kulübü satın alanlar.

İlk örnek İngiltere-İskoçya sınırından. Sarı-siyah renkleriyle zaten gönlümde oyuna 1-0 önde başlamış kulüp Berwick Rangers (belirteyim sırf kendi takımının rengi diye uyumsuzluk abidelerine bile "renklerin aşığıyım" diyen kitleden değilim maalesef, sarı-siyah renk benim için dünyadaki en iyi uyumu sağlayan renk ikililerinin başında gelir, tamam Galatasaraylıyız ama yarın çıkıp kırmızıyı siyaha çevirseler çok da itiraz etmem söyleyeyim). Birçok futbol sever Galler sınırları içinde olmasına rağmen İngltere Ligi'nde oynayan Wrexham, Cardiff ve Swansea City'i bilirler. Ama aslında bu istisna sadece Galler takımlarına tanınmamıştır. Tersi olarak İngiltere sınırları içinde yer alan ve aslında İskoçya-İngiltere arasında bir sınır kasabası olan Berwick-upon-Tweed'in takımı Berwick Rangers İskoç Ligi'nde mücadele ediyor. 127 yıllık bir kulüp. 40 yıl önce İskoç kupasında yaşadıkları çeyrek final ve birkaç tur dışında tarihlerinde hiçbir başarıları yok. Ama işte kulüp sevgisi başarıya göre ölçülmüyor. Taraftarların aralarında kurduğu "Berwick Rangers Supporters Trust" 5 yıldır düzenli olarak kulübe para yardımı yapıyor. Kulüp borçlarından, futbolcu maaşlarına, deplasmana gidilen otobüslerin paralarından,transfer edilmek istenen futbolcunun bonservisine kadar tam 30.000 pound harcadılar kulüp kurulduğundan beri. Şu anda da aldıkları hisselerle kulübün en büyük ikinci hissedarı durumdalar ve yeni amaçları % 51 hisseyi satın alarak kulübün en büyük hissedarı durumuna gelmek. Bunun için 20-30.000 civarındaki borçları temizlemeleri gerekiyor. Görüşmeler bir kaç gün içinde netlik kazanacak ve büyük ihtimalle Taraftar Derneği kulübün yeni sahibi olacak. Bizzat kendilerinin bastırdığı kulüp tarihini içeren bir kitapları dahi var. Alt liglerde oynayan takımların taraftarları olan ve aynı renkteki büyük Avrupa takımlarının atkılarını toplamaktan başka işlevi olmayan taraftarlarımıza bir selam gönderelim. 30.000 pound. 5 yıl boyunca. Yani yılda 6.000 pound. Ayda 500 pound. 1200 YTL civarı. Aylık ödenen yüelik ücreti 2 pound. Büyük rakam mı sizce? Ben 500 YTL'ye veya aylık 1 YTL'ye bile razıyım.
























İkincisi biraz teknoloji tarafında işin. İngiltere Kuzey Premier Lig (7. kademe) takımlarından Leigh Genesis FC'den. Wigan ile Manchester arasındaki Leigh şehrinin 1896 tarihinde kurulmuş takımı. Tabi İngiltere 7. kademesindeki takımın 10.000 kişilik stadının olması apayrı bir mesele ya takımı satın almak isteyen taraftarların organize oldukları yer farklı. Facebook. "If Enough People Join This Group We Can BUY A FOOTBALL CLUB!" isimli grupta şimdiden 1200 üye sayısı geçilmiş bile. Plan, yeterli sayıya ulaşıldığında üye başı 25 pound alınarak kulübün satın alınması. Söz bu akımdan açılmışken söyleyeyim, benim de yaklaşık 2 yıldır İngiltere Ligi'nin alt kademelerinden bir takımı bir kaç arkadaş bir araya gelip satın alma planım var. Ama bunun için orada da bir bağlantı lazımdı. Bu da bir itiraf olsun. Joe'yu bloga niye transfer ettik sanıyorsunuz? Bize kulüp bakıyor Anglo Saksonya'da.

4 yorum:

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

dutch biz yedi kişi birleştik durham city afc ye giriyoruz, geliyor musun?

moroccom dedi ki...

aylık 25 poundsa beni de yazın listeye

Flying Dutchman dedi ki...

Yağlı kısmı bize gelmesin ama :)

Umur Burak Ayaz dedi ki...

7 kişi Kurban'da danaya mı giriyorsunuz be hafız :))