11 Aralık 2008 Perşembe
FRİKİKLERE VERDURE ESANSI
Serbest vuruşlarda barajın durduğu yeri ayarlamak futbolun hala çözemediği bir konu. 9 metre 15 santimlik uzaklığı birebir sağlayan bir barajı ömrümde çok az gördüm. Çoğunlukla barajlar 7-8 metre uzaklığındadır çok nadiren de 10 metre uzaklığa kurulduğuna şahit olduk. Aslında maçlar sonrası çok analiz edilmeyen, üzerinde durulmayan bir husus ama bu önemini azaltmıyor. Zira pozisyon bulmanın giderek azaldığı günümüz futbolunda özellikle kaleye direk kullanılabilecek free-kicklerde baraj uzaklığı çok önemli. Genelde hakemler bu barajları kurdururken bir dolu uyarı yapıp, gerek gördüklerinde sarı kartlarına başvuruyorlar ama düdük çaldıktan futbolcu topa vurana kadar geçen zamanda barajın mesafesi küçük adımlarla tekrar 7-8 metreye düşürülüyor. Buna mutlaka bir çözüm getirilmesi lazım. Brezilya'nın bir süre önce uygulamaya çalıştığı sistem artık gelecek yıl Arjantin'de yürürlüğe konulacak.
Buna göre 2009 Apertura Ligi'nden itibaren hakemler, yanlarında ağırlığı 115 gramı geçmeyen aerosol yapıdaki bir sprey taşıyacaklar ve serbest vuruşlarda, gerekli gördükleri anlarda (örneğin kritik free-kicklerde) barajın olması gereken yere 30 saniye sonra lekesi kaybolan bu spreyi sıkacaklar. Yani burada amaç ilk anda mesafeyi ayarlamak değil, ayarlanmış mesafenin bozulmasını engellemek. Fikri ortaya atan Arjantin'li bir gazeteci Paolo Silva. Bundan bir kaç yıl önce amatör futbol oynarken 88. dakikada 1-0 yenik götürdüğü maçın sonunda kazandıkları fririkte baraj 3 metreye kurulunca, arabasıyla eve dönerken bu sprey olayını akıl etmiş. Burada uygulamanın kendisi kadar, federasyonun bir gazetecinin tavsiyesini dikkate alması da takdir edilesi. Bizde biliyorsunuz genelde futbolun çıkmazlarını çözmek için önerilen şeylere federasyon yetkilileri pek kulak asmazlar, sırf "başkası söyledi de yaptılar" damgası yememek için.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
özellikle galatasaray için kötü bir haber bu! Dikkatimi çeker uzun zamandır, bu baraj mevzusunda g.s. oyuncuları çok yapıyo bunu; gerçi bizim türk futbolunda genel bi alışkanlık, böyle ince çakallıklar peşinde koşmak...
Bir öneri de benden gelsin o zaman; ortalama maliyeti 20-30 YTL olan ultrasonik sensörlü yer belirleme cihazları. Bu cihazlar marketlerde satılan lazer (3-5 liralık uyduruk olanlardan) boyutlarında üretilip aynı zamanda kalem olarak da kullanılabilecek bir cihaz haline getirilebilir.
Çalışma mantığı ise şu şekilde; kalemin düğmesine basarsınız ve bu aletin kronometresi başlar ve bir ışın gönderilir, gönderilen bu ışın karşınızda barajı oluşturan oyuncuya çarpar ve geri yansır geri yansıyan ışın kaleme ulaştığı an kronometre durdurulur ve elde edilen zaman dönüştürülerek (fiziksel dönüşümler vs. -gönderilen ışın hızı x zaman- gibi) aradaki uzaklık kolaylıkla elde edilir.
İsteyen olursa asker dönüşü makul bir fiyata bu projeyi yapabilirim :) Hatta buradan reklamını yapın bi %10'nda size çalışır :)
Boşuna spreyle filan uğraşmasınlar ozonu deldikleri yetmedi mi benim proje sağlığa zararsız ve kalem pille çalışır bi kere al yıllarca kullan, 2 yıl da garantili :)
Oguzmania
bu önerini en kısa zamanda yazıya dökersen buraya mutlaka koyarız. % 10 istemez :))
Askerde yazarsın çok öldürecek vaktin olacak. Askerde Rusça öğrenip geleni biliyorum ben, o konuda tasalanma
"Bundan bir kaç yıl önce amatör futbol oynarken 88. dakikada 1-0 yenik götürdüğü maçın sonunda kazandıkları fririkte baraj 3 metreye kurulunca..."
Oha derim.
tabi bunu akıl eden arkadaşımız spreylerin işin içine girmesinden sonra aynı ligde aynı durumda o barajın adil bir biçimde ayarlanacağını sanıyorsa yanılıyor.
2 sene oldu bunu duyalı ama hala uygulayan çıkmadı mı yuh
Yorum Gönder