4 Aralık 2008 Perşembe

SIRPLAR GELİYOR
















Fenerbahçe'nin bu sezon başı Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Partizan'ı kendi evinde mağlup ederek Devler Ligi'ne girdiği maçı hatırlayanlar vardır. İstanbul'da durum 2-0 iken frikikten muhteşem bir gol atmıştı Partizan. Maç 2-1 bitti. O vuruşun ardındaki isim 21 yaşındaki (resimdeki) Zoran Tosic'ti. Tosic 1 ay sonra Manchester United'a katılacak. Emekliliğe yaklaşan Ryan Giggs'in alternatifi olarak. Takım arkadaşı Adem Ljajic de Sırbistan'da 2-2 biten ilk maçta sahadaydı. Yani Türk seyircisinin daha çok yeni gözünün önünde olan bu iki oyuncu dünyanın en büyük kulüplerinden birisinin kadrosuna katılacak. Çalışma izni problemleri halledilir halledilmez. İki oyuncu da Sırbistan milli takımının geleceğinde önemli bir rol oynayacaklar (Tosic şimdiden 12 kez A milli oldu bile) ve 21 yaş altı takımının değişmez oyuncuları durumundaydılar. Ancak o takımdan çıkmış, dikkat çeken tek oyuncular Tosic ve Ljajic değil.

Chelsea 23 yaşındaki Branislav Ivanovic'i bu sezon başı 9 milyon euroya Locomotiv Moskova'dan transfer etti. 19 yaşındaki Slobodan Rajkovic de Chelsea'nin kadrosunda ve şu anda Twente'de kiralık olarak forma giyiyor. Dün maç boyu De Sanctis'i en çok meşgul eden şutu çeken ve Hertha'nın en iyisi olarak görünen Gojko Kacar henüz 21 yaşında ve bu sene başı FK Vojvodina'dan Alman ekibine katıldı. 21 yaşındaki Stefan Babovic Nantes'da oynuyor. O da bu sezon OFK Belgrad'dan transfer edildi. Aynı takımdan henüz 18 yaşındaki Nenad Krsticic Sampdoria'ya katıldı bu sezon başı. 19 yaşındaki Nikola Gulan Fiorentina formasını bu sene giymeye başladı. Kızılyıldız'dan geçen sezon Nantes'a transfer olan 21 yaşındaki Filip Đorđević, takımın Ligue 1'e yükselmesinde büyük pay sahibi olunca 4 yıllık kontrat imzalandı. Henüz 19 yaşındaki Miralem Sulejmani Ajax tarihinin en pahalı transferi ve Huntelaar'ın ayrlması ile Luis Suarez ile beraber takımın bu seneki en büyük kozu haline geldi.

Sırbistan tarihinde bu kadar genç yaşta bu kadar önemli takımlara giden oyuncusayısı çok az. 19 yaşında Lazio'ya transfer olan Dejan Stankovic ve 20 yaşında Fiorentina'ya transfer olan Kuzmanovic önemli örnekler.Buna rağmen Mihajlovic Roma'ya transfer olduğunda 23 yaşındaydı, keza Nemanja Vidic de Spartak Moskova'ya aynı yaşta transfer oldu. Nikola Zigic 26 yaşında ülkesinin dışına çıkabildi. Bu sebeple şu andaki Sırbistan 21 yaş altı takımının oyuncuları Avrupa'ya çok erken açıldılar. Bu ekip geçen yıl Hollanda'da düzenlenen Avrupa 21 yaş altı şampiyonasında final oynadı ve ev sahibine kaybederek ikinci oldu. Olimpiyat vizesi alan 23 yaş altı takımının da çok büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Daha sonra da Dünya Kupası Elemelerinde 7. grupta Fransa, Romanya, Avusturya gibi takımların önünde olan lider olan Sırbistan A milli takımına 5 oyuncu gönderdiler. Göndermeye de devam edecekler. Gelecek sene İsveç'te yapılacak olan ve Türkiye'nin Belarus'a play-off'ta mağlup olarak vize alamadığı 2009 21 yaş altı Avrupa Şampiyonası'na da aynı play-offta Danimarka'yı mağlup ederek katılma hakkını elde ettiler. Bu sefer kazanmak isteyecekler.

Türkiye'de bir zamanlar moda olan Yugolar dönemi artık Avrupa'da tekrar hortlamak üzere. Biz haberdar değiliz tabi, Balkan oyunculara olan ilgimiz youtube videolarından ibaret. Sırplar geliyor ve biz hiç farkında değiliz.

6 yorum:

pclion dedi ki...

Hotbird'de açık veriliyor Sırp ligi maçları. Borac-Partizan maçına göz attım bu haftasonu. Bir yazı yazmak istiyordum ancak maçın başını kaçırdığım için bu haftaya bırakmıştım planlarını.

Şunu söylemek gerek, saha koşulları olarak berbat denilebilecek bir düzeyde olsalar da ligin kalitesi bizim ligden kesinlikle aşağı değil. Teknik kapasiteleriyle, fizik yapılarıyla bizim ligde rahatlıkla oynayabilecek çok oyuncu var...

Her Yol Roma dedi ki...

lazio'nun 85'lisi kolarov da bu listeye eklenebilir. 25 yaşına eldi ama eski ts'li milan stepanov da bir ara chelsea'nin vs gündemindeydi. porto'da bench adamı oldu ancak.

Unknown dedi ki...

eskişehirs bu sene butun yabancılarını,biri hariç, bu bölgeden aypmış. ama yapılan transferler hırvatların son derece kötü isimleri. özellikle yugoslav ekölü son zamanlarda bir çöküş içerisindeydi ama yavas yavas kıpırdanmaya basladılar. bizde transfer denıldı mı artık sanırım gözlemcıler buraya hıc onem vermıyorlar. ya gecmıs zamanlarda yasadıkları saçma transferlerden ya da saffet sancaklı sadece boşnak istiyor. bir de şu var bir tane genç sırpı türkiyeye getirirsek uyum sağlamakta zorlanır. takımı bu adamlara göre kurup transfer yapmak biraz daha mantıklı.
ligleri için de hırvat arkadaşlarımın dediği "karışık bir lig. bu topraklar gibi. oldukça sert." bu sertlıkte adamlar bir de tekniklerini konuşturuyor. ama defans oyuncuları hep sert ve yavaş olıuyor:D

Umur Burak Ayaz dedi ki...

İleri çıkıp gol arayan defans veya ön liberoları çok severim.

Bu sene de dikkatimi çeken isim Gojko Kacar oldu. Kacar zaten Hertha'ya geldiği sene Sırbistan 1. Ligi'nde 17 maçta 10 gol atmış bir oyuncuydu. Bu sezon Hertha formasıyla 5 golü var. Kacar'ın Ocak 2008'de 3 milyon €'ya Hertha'ya geldiğini düşünürsek olayın boyutu meydana çıkıyor. Aynı dönemde benim caaaaanım kulubüm Beşiktaş ise Gordon Schildenfeld'i kadrosuna katıyordu.

Bu sene Kacar kadar dikkatimi çeken başka futbolcu da 25 yaşındaki Heiko Westermann. Bu sene Schalke forması altında 7 golü var.

Everton'daki Marouane Fellaini'yi de bu sene daha yakından izleme fırsatım olacak :)

alperensaylar dedi ki...

abi yalnız kacar geçen sezon devre arası gitti berline sanırım. istersen bir kontrol et.

GSveFutbol dedi ki...

Prekazi Partizan altyapısında görevli iken ondan tavsiye almamak ve orayla ilgilenmemek sadece ahmakça..