18 Aralık 2008 Perşembe

UZAĞI YAKIN EDEN BİR SPOR













Gittiğiniz en uzak deplasman hangisi? Erzurumspor? Vanspor? Hadi işinizi kolaylaştırayım Avrupa Kupaları da dahil. Fenerbahçe-B36 Torshavn ile eşleştiğinde, İstanbul'dan Faroe Adaları'ndaki Gundadalur Stadyumu'na gidenler bu soruya daha bir güvenle cevap verirler tahminim. Yıllardır deplasman yolculuğu ve bununla ilgili hikayeler anlatanlar, bu yolculukları anlata anlata bitiremezler, taraftarların en fazla akılda kalan anıları bu deplasman hikayelerinde çıkar ortaya. Zira takımı uzak diyarlarda yalnız bırakmamak bir başka övünç kaynağı ve taraftarlık sevdasının gereğidir. Bu yüzden uzak mesafeleri kat etmek hep o sevdaya biraz daha bulaştığımızın bir göstergesidir. Bütün bunları bir de Rusya 1. Ligi'ndeki FC Ska-Energiya Khabarovsk ve FC Baltika Kaliningrad takımının taraftarlarına sorun bakalım.



















Yukarıdaki haritada Rusya 1. Ligi'nde mücadele eden takımların, lokasyonlarının işaretlendiği harita var. Yukarıdaki iki takımın ismini arayalım beraber. Baltika Kaliningrad için en kuzey batı noktadaki adaya, Energiya Khabarovsk içinse en güney doğu noktasına bakalım. Bu 2 takım aynı ligde mücadele ediyorlar ve aralarında tam 8.000 km var. Bir fikir vermesi açısından söyleyelim 8 tane Türkiye var yani. Dünya futbol tarihinde bir rekor bu. Aynı ligde oynayan iki takımın birbirleriyle oynamak için katettikleri mesafe açısından. Rusya 2. Ligi'nde benzer sorunlardan kaçınmak için takımlar 2 hafta kendi evlerinde 2 hafta deplasmanda mücadele ediyorlar, ama bu hadisenin önemini ortadan akldırmıyor. Baltika'nın sorunu Energiya'ya göre çok fazla değil, zira diğer takımlar genelde Rusya'nın batısında yer alıyorlar. Ama Energiya kiminle karşılaşsa çok büyük bir mesafeyi kat etmek zorunda. Yani işi espriye vurursak deplasmana trenle gitmeye kalksan salı gününden yola çıkmak zorundasın. Deplasmandan dönene kadar da lig biter zaten. Baltika bu seneyi 7., Energiya 9. sırada bitirdi. Yani gelecek sezon 2 kez 8.000 kilometre tekrar kat edilecek. Tam 11 saat dilimi.


















12 yorum:

turhanatakan dedi ki...

ukalalık olmasın da 8 değil 4 türkiye desek daha doğru olacak gibi. edirne-hakkari arası 2042 km imiş.

ben de askerliği memleketten 1770 km ötede yapmıştım, fena deplasman sayılmaz:))

ERKUT dedi ki...

İlginç ve güzel bir yazı kosunsunu oldukça hoş kaleme almışsın.Blogunuzda devamlı suretle gözden kaçan konularda zevkle okuduğum yazılarınızdan birisi olmuş.

Flying Dutchman dedi ki...

estafurullah ne ukalalığı 4 diyelim pardon....ben 1000 km olarak almışım nedense...gerçi enlemesine biraz daha azdır ama çaprazlamasına halinden

sannti dedi ki...

Dutchman, bu tip ilginç konuları bulup üzerine yazma yeteneğine hayranım doğrusu, çok güzel bi yazı olmuş.

Her Yol Roma dedi ki...

lise coğrafyadan hatırladığım kadarıyla 1650 idi. 5 türkiye var diyebiliriz. neyse o kadar önemli değil, ama ilginç bi durum. 8000 km deplasman.. bi de eskiden "türkiye deplasmamlı basketbol ligi" denirdi.neden acaba?

Adsız dedi ki...

Herzamanki gibi çok güzel bi çalışma olmuş Dutchman ellerine sağlık.
yanlız benim bir isteğim daha var bu araştırmanın tam tersi nasılsır acaba?

Hani Beşiktaş-M.Köy arası ne akdar kısa biliyoruz da acaba daha kısa hatta birbirine komşu stadlarda varmıdır bu şekilde.

Flying Dutchman dedi ki...

Mesut bey buyrun :))

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/09/yeriniz-mi-dar.html

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık. Bunun Premier Lig'deki benzeri Luch-Energia Vladivostok takımıydı. Onlar da son sezon küme düştüler. Dolayısıyla FC Ska-Energia'ya komşu geldi ama başta Baltika olmak üzere diğer takımlarına başına iş açıldı. Zira Luch Energia-Vladivostok takımı, Japonya sınırında konumlanıyor.

Rado

alessandro del piero dedi ki...

işin ilginci bu araştırmanın tam tersi yok mu diye soran arkadaş senin zaten önceden yapıp linkini de vermiş olduğun postta da yorum yapmış, hafızanın oynadığı oyunlardan biri sanırım :)

Adsız dedi ki...

Bak hatırladım şimdi bunu yorum bile yapmışım (:

Yok yok kardeşim bu sitede gel vatandaş geelll.
Her derde deva bu sitede....

Ömer dedi ki...

NBA tarzi ligi dogu-bati seklinde oynatmalari lazim bu adamlarin.

kenzavey dedi ki...

Hocam sensindir belki ama tesadüfen ZAP yaparken FB TV'de 23:20 gibi İddaa yorum programı gördüm..Orada bir herif vardı Villa-Barca maçının yorumu arasında "deplasman demişken geçen günlerde internette araştırma yaptım ve ilginç sonuçlara rastladım dedi" ve senin burada yazdıklarının aynısını geçirdi..

O herif senmisinbilmiyorum ama yazayım dedim :) Sen değilsen zaten söylenecek söz yk .. :)