13 Ocak 2009 Salı

ANTRENMAN PROGRAMLARI


Türk kulüplerinin internet sitelerinin tasarımları birbirinden farklı olsa da işleyiş şekilleri ve planlamaları genelde aynıdır. Haberlerin %50'sini transfer yalanlamaları ve başkanların ya da futbolcuların taraftara seslenişleri oluşturur. Kombine fiyatlarını belirlerken çalışan meşhur ticari beyinler site tasarımında pek çalışmaz genelde. Örneğin İngiltere'de kulüplerin internet sitesine girdiğinizde sizi önce bir kulüp mağazasının ürünleri karşılar. Göze çarpan ve yeni ürünler karşınıza çıkar ve siz de siteye yönelmeden önce o tarafa doğru geçiş yaparsınız eğer isterseniz. Ama bu ilk sayfanın sol altında resmi siteye gidiş linki de vardır. Biz de ise genelde sayfalar açıldığında futbol veya diğer dalların takımlarının acaip resimleri, o gün oynanan bir maçtan tribün görüntüsü bulunur. İçerik için ise ilk cümlelerde söylediğim şeyden farklı olarak bu yazının asıl yazılış konusuna gelmek gerekiyor.

Basının görevi tehlikede olan bir teknik direktör için uydurduğu favori haberlerden birisidir. "Takım çalışmıyor". Yazarlar da hemen üzerine atlar tabi. "Zico'nun takımı çalıştırmadığı ortada, baksanıza takım son 20 dakika oyundan düşüyor". Bu takımın çalışmama muhabbetinin yanında antrenmanlarla ilgili bir başka nokta var. Yıllar önce Fenerbahçe'li bir arkadaşımla Dereağzı'ndaki bir antrenmana gitmek istemiştik. Dereağzı'na geldik. Kimse yok piyasada. Akşam antrenmanı iptal. Bilmemize imkan yok. Zira Türkiye'de hiçbir takımın internet sitesinde o takımın antrenman programı yok. Ya da şöyle diyeyim FB, GS ve BJK'ta yok ondan eminim. Diğer kulüplerin taraftarları eğer kendi takımlarının resmi sitesinde böyle bir şema varsa not düşsünler. Örneklem ülkesine geldik. Affınıza sığınarak Hollanda. 4 takım seçtim rastgele. AZ, PSV, FC Utrecht, Roda JC....Sadece A takım değil genç takımların antrenman programı bile dahil programa. Üstelik günlük değik 1 hafta ya da 10 günlük programlar verilmiş. Kimin nerede ne antrenmanı yaptığını, kaç saat süreceğini görebiliyorsunuz. Üstelik Hollanda kulüplerinin "takım çalışmıyor" gibi bir eleştiriyle karşı karşıya kaldıkları da pek görülmez. Ama sırf antrenmanı izlemeye gelmeyi planlayan taraftarlar için hep bu ajandayı yayınlarlar. Biz de bir de bu eleştirilerle uğraşan kulüpler var. Fatih Terim ikinci Galatasaray döneminde kendisine yöneltilen benzer bir eleştiri için "gazeteci arkadaşlar mail adreslerini versinler programı göndereyim" diye çıkış yapmıştı. Bunun yerine antrenman başlangıç ve bitiş saati ve antrenmanda yapılan çalışmaları içeren bir dosyayı internet sitesine yüklemek bir çözüm yolu veya doğrudan spekülasyonlara son veren savunma şekli olabilir mi?

5 yorum:

BT dedi ki...

@Fırat
Kulüp iletişimde uzun yıllar çalıştım. Biraz haksızlık ettiğini düşündüğümden not düşeyim. Her seferinde bakın burada böyle neden bizde böyle değil demek pek mantıklı olmuyor. Türkiye'de internet üzerinden satış rakamlarından haberdar mısın mesela, ya da söylediğin İngiliz kulüplerinin sadece futbol kulübü olduğunu ve Galatasaray, Fenerbahçe'nin 13-14 dalda faaliyet gösteren spor kulüpleri olduğundan; sitelerini de buna göre dizayn ettikleri, içeriklerini yönettikleri. Haberlerin %50 si transfer yalanlaması ya da başkanın mesajı değildir bu sitelerde. Yıllarca ben yazdım o haberleri oradan biliyorum.
Haftalık antreman programlarına gelince teknik adam verdiği sürece yayınlanır. Çoğu zaman da o programa uyulmaz. Saat değişir, antrenman iptal olur. 3 büyüklerin çoğu antrenmanı medyaya ve taraftara kapalıdır. Kendini bilmez bir taraftarın tesis içinde bir futbolcuya "koşsana lan" deme ihtimali Avrupa'dan yüksek olduğunda hocalar antrenmanları kapatırlar. Basın hocanın takımı kötü çalıştırdığı haberlerini de çoğu zaman uydurmaz. İçeriden futbolcular söylerler iyi çalışmıyoruz diye.Ki haftalık programı jilet gibi verip o antrenmanın içinde ne yaptığın, nasıl çalıştırdığında da önemlidir.

Flying Dutchman dedi ki...

@Sevgili Bülent Timurlenk

Öncelikle şunu belirteyim, "bakın burada böyle, neden bizde böyle değil" gibi bir tutum yazılardan sezilebilir, bu yönde birkaç yazı var blogda ama bunu bilinçli olarak arama gibi bir amacım yok kesinlikle. Başıma gelen ve gördüğüm hadiseler sebebiyle bir karşılaştırma yapıyorum ister istemez ki, burada her futbol ülkesinde olduğu gibi eleştirilecek şeyler var. Sadece kurumsal yapının çok daha iyi oturtulduğunu düşünüyorum, hatta bununla ilgili bu hafta yine başıma gelen bir hadiseden hareketle bir yazı daha olacak.O da aynı şekilde yorumlanabilir. ..

Antrenman programları konusunda hemfikiriz. Benim buradaki vurgulamak istediğim bu uygulamanın bazı şeylere açıklık getireceği ki zaten isteğimin 2 gerekçesi son paragrafta mevcut.


FC/SK ayrımından sen de biliyorsun ki haberdarım elbet ve önemli bir nokta tabi ki, ancak bu bana göre bir mazeret olmamalı. İngiltere orada adı geçmiş ve örnek verilmiş bir ülke. Hollanda ve Belçika'da da benzer tasarımları görebilirsin. Burada belirtilmek istenen kulüplerin internet sitelerini o kulübün ayakta kalma dayanaklarından birisi olan "futbol takımı gelirleri" açısından nasıl tasarladıklarıdır ki, yıllar yılı bu ülkede ada futbolundaki satış rakamlarına imrenilip bir dolu kelam edilirken buna paralel davranmamaktaki abukluğa dem vurmaktır.

Ha şurada haklısın elbet, bu spor kulüplerinin diğer faal oldukları dallara yer vermesi. Zaten amatör dallara bu kadar önem veren ve sürekli dile getiren birisi olarak buna zerre itirazım olamaz. Ancak (konu antrenman programları iken saptı ama) ülkede resmi web sitelerin tasarımında çok profesyonel davranılamadığı da çok sık dile getirilen ve hak verdiğim bir durum

Sen bu işin içindeydin, elbet bizim dışarıdan baktığımızdan daha ayrıntılı bilgilere sahipsindir ama sen de katılırsın ki (bizzat senin klavyenden okudum çünkü) bu iş Türkiye'de çok tatmin edici yapılmıyor.

Minero dedi ki...

Bir Malatyaspor taraftarı olarak hemen kendi kulübüm ile ilgili paylaşım yapacağım. Malatya'nın kurumsallaştığı Tanrıverdi döneminde web sitesine büyük önem verildi. Ki o zamanalar anadolu takımlarının web siteleri pek işler değildi bildiğim kadarı ile. Organizasyonu belli eden uzantı alındı sade ve işler bir tasarım yapıldı. Taraftarın görüşlerini yazdığı bölüm bir ara gerçekten aktifti. Futbolcu profilleri ve diğer bilgiler de günceldi. Tanrıverdi'den sonra kulüp yönetimi ne kadar iyi yapıldı malüm ama web sitesi içler acısı durumda kaldı hep. En son İlhan Kavuk'un başkanlığı döneminde her hafta başında haftalık program düzenli yayınlanıyordu. Deplasmanlarda nerede kamp yapılacağı nasıl ulaşım sağlanacağı ve hangi otelde kalınacağına kadar. Sonra gelen yönetimde ne yazık ki haber dahi güncellenmedi. Eskiden ilk iş kulübümün sitesine bakarken şimdi ayda yılda bir bakıyorum ve hala neredeyse istifa etmek zorunda kalacak olan teknik adamın anlaşmadan sonraki ilk mesajı duruyor. Adresi de budur:

www.malatyaspor.org.tr

Adsız dedi ki...

Bugün Fenerbahce.org a girdim, arada giriyorum öyle. http://www.fenerbahce.org/fb2008/detay.asp?ContentID=14356 haberde gözüken Deivid in üzerindeki forma mı diyim artık neyse inanılmaz hoşuma gitti. Hemen Fenerium a girdim ve bu ürünü buldum; http://www.fenerium.com.tr/Urun/4113/93/Kadikoy-Efsane-Cubuklu-Sweatshirt.aspx aynı ürün sanırım renk tonları tutmasada. Evet Deivid in üzerinde o sweetshirtü görmeseydim bu ürünü almak aklımdan geçmeyecekti.

Genç Arsenal dedi ki...

türkiyede anadolu takımlarından haber almak neredeyse imakansız internet sitelerinde. çoğu takımın sitesinde kulüpten çoktan ayrılmış futbolcuları kadroda görebilirsiniz. antreman programına kadar daha düzeltmemiz gereken çok şey var.