En kötü 10 kulüp arması listesine gelen yorumlar genellikle kötülerin listesini yapmışken iyilerin listesini de yapmanın iyi bir fikir olduğu yönünde idi. Dolayısıyla o isteği boşlamış değiliz ama itiraf edeyim beni çok etkileyen 10 tane logo bulamadım. Belki garip gelecek ama 4 tane bulabildim ancak. Tabi "10 tane güzel kulüp logosu bulamadın da 10 tane taraftar grubu logosu nasıl buldun?" diyceksiniz. Buradaki felsefe şu. Bir kulübün resmi logosu profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan bir işaret. Tribün gruplarının logoları çoğu zaman o grubun üyelerinden birisinin fikri, bir diğerinin tasarımı, bir diğerinin çizimi ile gerçekleşiyor. Yani işin içinde amatörlük ve imece usülü var.
Bu listeyi yaparken kıstasımız şunlar. Özgünlük, diğerlerinden farklılık, göze çarpma ve tasarım. Örneğin balkan tribün gruplarında çok fazla önce çıkan "buldog" köpeği fonlu logoların hiçbiri listede yok. Aynı şekilde Clockwork Orange ve "drughi" temalı da bir dolu logo var. Bunları da listeye almadık. Son olarak da belirtelim aşağıdaki logolar kimi zaman o tribün gruplarının tek geçerli logosu, kimi zamanda bir kaç logosundan birisi. Yukarıdaki kıstaslar ölçüsünde listeye geçelim. "Abi onu gördün de bunu nasıl görmezsin ha, koskoca Şebinkarahisar'lı Camokalar logosunu nasıl görmezsin?" tarzı yorumlar serbesttir.
10-Ultras Mostar: Diyeceksiniz ki "e Dutchman bu kartallı logoları her ülkede bulabilirsin". Doğrudur, ama HSK Zrinjski Mostar takımının tribün grubu "Ultras Mostar"ı diğer kartallı logolardan ayıran sade, mesajını net veren ve renk kullanımının (sadece 2 enk olmasına rağmen) gayet yerinde olduğu bir logo olması. Listenin en fazla tartışılacak logosu olacaktır belki de ama ben 2 renkle ortaya çıkarılmış en güzel logolardan birisi olduğunu düşünmekteyim. Logoya bir dolu yaratık koyup anarşizm naraları atmaktansa bu tasarımı tercih ederim.
9-Grobari South: Partizan Belgrad takımının tribün grubu Grobari'nin güney kolunun logosu (en üstteki resim). Yine basitlik ve mesajın yerine gitmesi var. Grobari dünya çapında tanınan bir tribün grubu. Dolayısıyla kelime anlamı da çoğu kişi tarafından biliniyor. "Mezar kazıcılar". Hal böyleyken armayı yazısız tasarlamak gayet akıllıca. Tabi işin içinde bir de logodaki figürün tasarımı var. Teatral bir hava var gördüğünüz gibi. Bir cenaze levazımatçısı ama küreğe dayanma yoluyla kendini sermiş halde. Gayet karanlık tonların kullanımı da önemli.
8-Nevsky Front: Zenith Petersburg'un tribün grubunun logosu. Bir kere "Zenith" kelimesinin Rusça yazılışını bu tasarımla hangi armaya koysanız dikkat çeker. Asker figürünün olduğu bir dolu logo var ama bunu diğerlerinden ayıran kulüp renklerinin armada gayet sade kullanımı ve yine son derece net verilen anlam. Ayrıca asker figürünün kullanılmasına rağmen saldırganlık, şiddet, yıkım gibi temalardan eser yok. Kulüp amblemi bu olsaydı sanırım kimse itiraz etmezdi. 1997 yılında kurulan grup Rusya'nın en eski tribün gruplarından birisi olarak biliniyor aynı zamanda.
7-Gate 2: Yine Yunan ekolünden bir logo. Kıbrıs takımı Apollon Limasol'un tribün grubu Gate 2'nun logosu. Yukarıda bahsettiğim özgünlükten kasıt bu. Eğer logoda göze çarpan bir şey deneyecekseniz buldog köpeği, drughi, anarşizmin A'sını koymak yerine böyle bir tasarım yaparsınız olur biter. Logoyu görünce aklıma tek bir şey geldi. Hellboy filmi ve çizgi romanı. Gaz maskesiyle polislere verilen mesaj ve hemen üst taraftaki dikenlerle hissettirilen hava çok önemli. Hem savunma hem hücum felsefesini çok özgün bir yolla dile getiren bir çalışma. Sadece alt taraftarki "Gate 2" yazısının biraz daha özenli tasarlanması logoyu çok daha güzel bir hale getirebilirdi.
6-Green Boys: Listenin Avrupa dışından tek üyesi. Fas'ın Raja Casablanca grubunun logosu. Logonun tasarımı Ajan Mulder ve Scully'e ait görüldüğü gibi. Gerçekten de X-Files dizisinden fırlamış gibi duran logonun sevdiğim yanı üstteki klişe sloganda saklı. Simply the best. Oraya dişleri fırlamış, ağzı kaykılmış, orta parmağını kaldırmış bir kurukafa koymak yerine böyle bir figür oturttuğunuzda zaten göze çarpıyorsunuz. Bu lognun problemi bir Fas takımının logosu olması. Örneğin İskandinavya'dan çıkmış bir logo olsaydı çok daha çarpıcı olabilirdi. Zira Fas'ın o sıcak iklimi ve ülkenin genel profili ile bağdaşmıyor ama tabi her tasarım 4 numara gibi olmak zorunda değil.
5--Lighttown Madness: Listenin belki de en naif maddesi. PSV Eindhoven'ın taraftar grubunun logosu. Oldukça zeki bir tasarım var. Eindhoven kentinin lakaplarından birisi "lighttown". Şehrin Hollanda'nın en teknolojik kentlerinden birisi olması sebebiyle aldığı (hatta şehirde bir adet "lamba müzesi" dahi vardır) lakaba ithafen ismini alan grup ambleme kırmızı beyaz atkı sarmış bir ampülü yerleştirmiştir.Ampulün üzerindeki çizgiler kaşları gözleri ise elektrik akımını işaret eder. Atkının püskülleri ise parmakları simgeler, böylece ampülden bir insan figürü yaratılır. Özgünlük derken bundan bahsettik işte. Enfes bir logo.
4-Highland Boys: Danimarka takımı Silkeborg'un taraftar grubu. Bu tasarım genelde çoğu grupta var. Daire bir amblem. Yine yuvarlak biçimde yazılmış takım veya grubun ismi ve ortada bir figür. Ama Silkeborg'u diğerlerinden ayıran daire şeklindeki yazıların yazılış biçimi, Grönland ve Danimarka ikliminden hareketle arka fona oturtulan karlı dağlar, yine aynı mantıkla kullanılmış buz mavisi, beyaz ve donuk renkler ve ortadaki gizemli, kapşonlu figür. Hem takımın renklerini, hem ülkeyi, hem de tipik taraftar profilini simgeleyen bir logo. Yin basit ama yerine giden mesajlarla dolu bir iş.
3-Blue&White Army: Listenin tasarımı en karmaşık logosu. Aslında karmaşıklık görülecek çok şey olmasından kaynaklanıyor ama ortada güzel bir çalışma var. Belçika'nın AA Ghent kulübünün lakabı olan ve ambleminde de bulunan kızılderili teması sol taraftaki bayrakta kendini bulmuş. "The Blue White Magic" ifadesinde kelimelerin bulunduğu yerlerin seçimi de gayet isabetli. Ortadaki kafa ise tipik bir ultras figürü. Yan tarafta bulunan iki melek olmasaydı logo çekiciliğinden bir şey kaybeder miydi? Bence kaybetmezdi. Ama yine de çok fazla zarar verdiklerini düşünmüyorum.
2-Ultras Hapoel: Logoyu Ultras Hapoel üyeleri mi yoksa Anton Lavey Zandor mu hazırladı bilmiyorum. Tek bildiğim bu resmi gece karanlıkta görsem korkarım. Aynen Silkeborg ve Highland Boys'da gerçekleşen çember ve iç taraftaki yazının tasarımı yerinde. Hapoel Tel Aviv kulübünün bünyesinde 170.000 kadar Arap bulunduran işçi sendikası Histadrut ile ilişkileri ve amblemdeki orak sebebi ile eskiden beri "komünist" görüşe eğilimli olarak görülmesinin etkisi amblemde de görülmüş. Orak orada da var ve şeytan orağa tutunmuş şekilde elinde 3 kafatası tutuyor. O da artık hafif saldıgranlık metasına vurgu.
1-Orgullo Vikingo: Bu logo aynen Nevsky Front logosu gibi kulübün logosu olsa kimse bir şey diyemez. Real Madrid'in taraftar grubu Orgullo Vikingo'nun amblemi. Baş harfler ve kuruluş tarihi zırhta yerini almış. Tepede bir viking başlığı, altta grubun isminin hoş bir tasarımı, kulüp armasında kullanılan renklerin ağırlığı ve "orijinallik, şeref, bağlılık ve gurur" anlamına gelen kelimeler. Dünyanın en büyük kulübünün amblemi de karizmarik oluyor elbet. Tamam irrudicibili veya drughi gruplarının tarihi değerleri ve geçmişlerine lafımız yok ama logo açısından Real'in yanına bile yaklaşamazlar.
4 yorum:
hapoel logosunda sadece orak değil, aynı zamanda çekiç de var. şeytanın sağ dizini dayadığı yerde. o değil de gate 2'nin kağşonlusunu veya tshirtünü bulabilsek muhteşem olurdu.
Lighttown Madness süpermiş.
Silkeborg gerçekten güzel bence...
Mudur kizacaksin yine biliyorum ama yine de soyleyeyim dedim; http://fanatik.ekolay.net/Default.aspx?atype=GaleriDetay&ArticleID=147776&KategoriID=27&Page=1
Oldugu gibi asirmis listeyi cakallar!
Yorum Gönder