24 Aralık 2008 Çarşamba

EN KÖTÜ 10 ARMA

























Kulüp armaları genelde o kulübün geçmişiyle, temsil ettiği zümreyle, takımın bulunduğu şehirle ve doğal olarak renklerle ilgili olabiliyor. Türkiye'de çok fazla simgesel logo kullanılmıyor. Genelde renklerin üzerinden giden basit logolar var. Örneğin Galatasaray'ın logosunu çok fazla beğendiğimi söyleyemem. Basit, göze goş gelen bir logo ama gördüğünüz anda size "vay be" dedirten bir logo değil. G ve S harflerinin basit bir kreasyonundan oluşuyor. Türk takımlarının logoları üzerine bir başka yazıda konuşmak lazım ama Mardinspor'un logosuna dikkat çekip listeye geçelim. Avrupa takımlarının sembolik logolarını andıran bir logosu var Mardinspor'un. St. Pauli'yle çok benzeyen bir logo anlayış olarak. Ender olarak görülen kulüp logosunda 2 dinin simgelerinin yer aldığı ve tarihi yapıların kullanıldığı logolar. Ama bazen sembol, geçmiş, şu bu her şey bir yana bırakılıp yaratıcılık açısından facialar da ortaya çıkabiliyor. Aşağıda bu şekilde derlediğimiz bir En Kötü 10 listesi var.

10-Columbus Crew: Son ABD Ligi şampiyonu. Tamam çalışan toplumsunuz, tamam takımın lakabı acaip şekilde "Amerika'nın En Çalışkan Takımı", ama böyle logo olur mu? Gazetelerin insan kaynakları sayfalarındaki, yeni eleman arayan finans kurumlarının reklamları gibi logo. Ayrıca her şeyi anladım da o kafadaki şapkalar nedir? Ama tabi Chicago Bulls boğa, Minnesota Timberwolves kurt, Toronto Raptors da dinozor resmi koyunca ABD takımı olduğundan "madem Crew 2-3 tane adam koyalım al sana Crew" demişler ama yok, maalesef takımın kendisi ile logosu arasında büyük uçurum var.

























9-TuS Koblenz: Ben bu logoyu görsem, Tıp fakültesi mezunu arkadaşlara "yeni Tıp Uzmanlık Sınavı açılıyor herhalde" diye haber yollarım. Yukarıda bahsettik Galatasaray'ın G ve S'si basit olan ama "vay be" dedirten bir logo değil diye. İşte "vay be" dedirten logo bu. Bana T,U ve S harflerini kombine et desen herhalde 356.764. tasarımda ancak ulaşırdım bu logoya. Takım Alman İkinci Ligi'nde mücadele ediyor ve kadrosunda kısa süre önce Trabzonspor ve Ankaraspor formaları giymiş Arnavut futbolcu Dokaj da var. İlaveten takımın renkleri mavi ve siyah. O kırmızı harfler neyin nesidir çözmüş değilim. Ayrıca bu logo araştırmasına girince anladım ki 45 derece döndürülmüş kare ya da dörtgenli logolar bir felaket oluyor. İlerleyen numaralarda göreceksiniz.


























8-FC Porto: Bu stil genelde İspanyol ve Portekiz takımlarında görülüyor. Armanın üstüne kralın tacını yerleştirdiğinizde zaten aşağı yukarı hangi ligin takımı olduğunuzu belli ediyorsunuz. Tamam da bunu Real Madrid, Real Sociedad, Real Betis gibi yapmak var bir de Porto gibi yapmak var. İnsanın bu kadar gözünü yoran bir arma az gördüm. İş taçla bitmiyor. Taçtan aşağı süzülen yapraklar ve kale surları, tacın üstündeki ejderha, dipteki madalya, futbol topunun üstündeki çapraz desenli işlemeler, ortadaki kalp...Üstelik logodaki ejderhanın rengi bir çok çizimde değiştiriliyor, zira yeşil Porto'nun ezeli rakiplerinden Sporting'in rengi. Bu logonun çok beğeneni var ama ben son derece karmaşık olduğunu düşünüyorum. Salvador Dali tablosu değil ki bu?















7-Red Bull Salzburg: Şimdi Bayer firması Bayer Leverkusen'in logosuna yazıldığında veya forma reklamı olduğunda bir sorun yok, aynı şey PSV ve Philipps için de geçerli. Ama bu her takıma adını veren sponsordan güzel logo olur anlamına gelmiyor ki. Avrupa futbolunun göbeğine NBA Action'dan bozma amblemi koyarsan ben de en kötü logolarda 7 numaraya koyarım. Bu firmanın Amerika'daki takımı da New York Red Bulls biliyorsunuz, ama orası ABD hadi, Columbus Crew'i görmüş ülke, o yüzden yine Red Bull'a lafımız yok ama Avrupa futbolunda aynı formül tutmaz. Üstelik mantık da saçma. Topa kafa atan iki kırmızı boğa. Aman ne yaratıcı. Ayrıca Salzburg'lu taraftarların da işi zor. Takımın adı önce SV Austria Salzburg'du. 1978'de SV Casino Salzburg, 1997'de SV Wüstenrot Salzburg oldu. 2005'ten beri de Red Bull. Her el değiştirmede logo da değişti ama emin olun en kötüsü bu.


















6-Hamburger SV: Bugüne kadar Hamburg'un adını duymasam, bana yukarıdaki resmi bir de bildiğimiz hamburger resmini koyup hangisi kulübün amblemi deseler samimi söylüyorum hamburger resmini seçerim. Bu logonun Hamburg'la bağlantısı nedir, ne alakası vardır, neyi sembol olarak alır bilemiyorum. Bana bağımsızlığını yeni ilan etmiş bir Afrika veya Antiller ülkesinin bayrağı gibi geliyor. Ayrıca 9 numarada söylemiştim Almanya'da dörtgen işine girdiğinizde felaket çıkıyor ortaya. Hayır şaşı bak şaşır şeklinde bir dava var da dikkatli bakınca Hamburg yazısı okunuyorsa söyleyin bilelim. Mutlaka arkasında bir hikayesi ve seçiliş felsefesi vardır ama ne olursa olsun, isterse Manas Destanı olsun listeye almadan duramazdım.






















5-Dunfermline Athletic FC : Zirveye yaklaştıkça iş daha feci bir hale geliyor. Ben bu logoya bakınca şunu anlıyorum. Dunfermline Athletic takımındaki futbolcular vampirlerden oluşuyor. "The House on the Haunted Hill" filminin afişi gibi. İyice anlaşılmaz olsun diye takımın adının da sadece baş harflerini yazmışlar. D.A.F.C..Ben bunu Deadly Assassins FC diye de anlayabilirim. İşin aslı şu, 1957'de Dunfermline Lisesi resim hocalarından Colin Dymock 11. yüzyılda İskoçların hükümdarı olan Malcolm Canmore'yi simgeleyen ve şehirde bulunan Malcolm Canmore Kulesi'ni simgeleyen bir logo çiziyor, logonun alt tarafındaki yeşillik de takımın stadı East End Park'ı simgeliyormuş, arkadaki mavi-siyah dekor ise Canmore'nin Dunfermline'de bulunan mezarına ev sahipliği yapan parkı. Okuyunca kulağa hoş geliyor ama görüntüsü..maalesef.














4-Amica Wronki: Topa kaf atan boğadan daha absürd ne olabilir? Evet Amica Wronki'nin top kontrol yeteneği yüksek kuşları. Şimdi karga diyeceğim, sarı ya da turuncu ayaklı karga hiç görmedim. O kuşa siz karar verin artık.Eric Cartman olsa bu logoya ya "lame" ya da "gay" derdi, o derece berbat bir logo. Ama o ilkokul 3. sınıf öğrencisi çizmiş gibi duran kuşları bir kenara bıraksanız bile arka plan da berbat. Amica yazısının tasarımı Commodore 64 zamanının bilgisayar oyunlarının logoları gibi. Her yönüyle çağ dışı bir logo. Kulübün ambleminin ilerleyen zamanla niteliğinin değişmemesi ve sağlam kalması gerekir. Burada eser yok.























3-Barnsley FC: "Yıldıztepe İlköğretim Okulu Geleneksel Müsameresi'ne Hoşgeldiniz". Bu logonun üzerine böyle yazasım geldi. Şehrin karakterini ambleme yansıtırsın anladım ama böyle mi yansıtırsın? Barnsley İngiliz ekonomisine kömür ve cam endüstrisiyle katkı yapan bir şehir. Gördüğünüz gibi kömürcü amca sağda, camcı abi solda. Latince ifade ise "Let us be judged by our acts" yani "bizi eylemlerimizle yargılayın" anlamına geliyor. Bu amblemi çizene Zonguldakspor amblemini gidip göstermek lazım. Basit. Bir balyoz, bir çekiç. O da kömür şehri Barnsley de. Ondan da anlıyorsun, bundan da, ama nasıl anlıyorsun. O mitolojik yaratığın işi nedir hiç çözemedim. Kömürcüler, çekiçler, camcılar, şişeler, acaip yaratıklar. Başta müsamere demiştim, değiştiriyorum, fantazi edebiyatı gibi. Barnsley Karanlığı Ejderhaları.


























2- Avenir Beggen: Evet inanılmaz gibi geliyor ama Luksemburg kulübünün logosu bu. Takımın lakabı Küçük Periler ya da Cinler. Şimdi bula bula bu periyi mi buldunuz diye sorasım geliyor. Biz nice peri gördük, Peter Pan'dan Tinkerbell, Pinokyo'da Mavi Peri...saymakla bitmez, hepsi ahu gibi güzel bayanlardı. Bu ne? Perilerin arasında en at hırsızı tipliyi bulup ambleme koymuşlar. Bir de yetmiyormuş gibi futbol topunun üstüne çıkarmışlar. Saftig zamanında Galatasaray bu takıma Şampiyonlar Ligi ön elemesinde toplam 9 gol atmıştı. Az atmışız, logoyu değiştirtene kadar atmamız lazımmış.
















1-FK Gigant Belene: Her listenin Yoda mertebesinde bir birincisi var. Bu listenin birincisi de Bulgaristan'dan çıktı. Bulgaristan 3. liginde mücadele ediyor takım. Zaten bu logoyla en fazla o ligde mücadele ederler. Bu kulübün kendi taraftarlarına yaptığını düşman yapmaz. Doğrudan rakip taraftarlar için tezahürat üretilmiş. Rakip taraftarlar çıkıp "ne domuzsunuz siiiiiz!!!" dese zavallılar boyunlarını önlerine eğip "doğrudur" diyecekler. Hayır illa domuz koyacaksanız Bebe filmindeki gibi sevimli beyaz bir tane koyun da yine kötünün iyisi diyelim, 1 numara olmayın. Bu resmen Hannibal filminde Anthony Hopkins'in Gary Oldman'ı yem ettiği yaban domuzlarından birisi. Hem illa bir hayvan koyacaksanız yunus koyun, kurt koyun, kartal koyun, hiç olmadı timsah koyun razıyız. Domuz nedir? Açık ara birinci.Otur.

23 yorum:

çubuk makarna dedi ki...

amica wronki ve avenir beggen armaları en komik 10 arma listesine de kafadan girer. barnsleyin armasında bi de ortada yüz şekli yapmışlar en garip arma o.

selaminko dedi ki...

en iyiler çalışmasını da bekliyoruz hocam :)

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

bir Avenir Beggen taraftarı olası bir mağlubiyetden sonra duvar kağıdı olarak kullandığı kulüp logosuna bakıp "sus gülme s..erim" demezde ne der e ahali? hı?

ihk dedi ki...

Benim hatırladığım kadarıyla Galatasaray'ın logosu harf devriminden sonra şimdiki halini alıyor. İlk logoda iç içe girmiş 'gayn' ve 'sad' harfleri var. Sanki her iki alfabede de logoların birbirine çok benzemesi büyük bir değişikliğin önüne geçmiş gibi.

arnawut dedi ki...

Barnsley Logosunda ki Camcı süper :D Gay gibi. Ayrıca Dunfermline Athletic logosu hoşuma gitti benim :)

Quad & AbSurDMaN dedi ki...

Bu da benim En Kötü 10 Arma listem :

10 - Anderlecht - http://www2.picturepush.com/photo/a/1271055/1024/logolar/Anderlecht.png

Portekiz'de Porto'nun logosu neyse Belçika'da da Anderlecht'in logosu o sanırım. Fena göz yoruyor ve biçimsiz.

9- Hamburger SV - Listede var

8- AGF Aarhus - http://www1.picturepush.com/photo/a/1271044/1024/logolar/AGF-Aarhus.png

Logonun şekli zaten hantal, logonun ortasında kalenin içinde iki adam karşılıklı ağız dalaşına mı girmişler, bilek güreşi mi tutuyorlar belli değil. Birbirlerine selam da veriyor olabilirler.

7- Bangor City - http://www2.picturepush.com/photo/a/1271045/1024/logolar/Bangor-City.png

Logonun ortasında resmen gülen suratlı bir asa var. Şaka gibi. 70'li yıllarda kullandıkları logodan feci tiksinmiş olmalılar ki öçlerini alıyorlar sanırım bu şekilde. 70'li yıllardaki logoları : http://www3.picturepush.com/photo/a/1271046/1024/logolar/Bangor-City%405.-logo-70%27s.png

6- CS Fola Esch - http://www4.picturepush.com/photo/a/1271047/1024/logolar/CS-Fola-Esch.png

Bir harf kreasyonu bu kadar rezil olabilir heralde. Sanarsınız Dharma üslerinin logolarından biri. Gizli bir örgüt logosu için iyi fakat futbol takımı için ı-ıh.

5- Avenir Beggen - Listede var

4- Leixões SC - http://www5.picturepush.com/photo/a/1271048/1024/logolar/Leix%25F5es-SC.png

Portekiz'in kötü logolu sürpriz takımı. Tamam futbol kulübü olarak kurulmadınız, farklı branşları bünyenizde barındırıyorsunuz da bu böyle bir logoyla mı anlatılır ? Çağ dışı.

3- S.S. Cosmos - http://www1.picturepush.com/photo/a/1271049/1024/logolar/SS-Cosmos-logo.png

Bu Cosmos San Marino'lu Cosmos. İyi ki de oralılar, ülkelerinden mütevellit büyük ihtimal daha uzun süre boyunca Avrupa arenasında gözümüze ilişmeyecekler bu iğrenç logolarıyla. Bir ilkokul 5. sınıf öğrencisi Matematik dersinde sıkılınca harita metod defteri üzerinde biraz karalamış ve sonuç bu.

2- UN Käerjeng - http://www2.picturepush.com/photo/a/1271050/1024/logolar/UN-K%25E4erjeng.png

Cin Ali Futbol Kulübü diye bir kulüp açsam direk bu logoyu alır kullanırım. Fakat bu logoyu kullanan takımın benden telif hakkı isteyecek yüzü de vardır, uğraştırırlar ama olsun.

1- Ilves Tampere - http://www3.picturepush.com/photo/a/1271051/1024/logolar/Ilves-Tampere.png

Tek kelimeyle berbat. Hırçın bir aslan mı yoksa böh ! diye korkutulmuş bir aslanın o an altına ederkenki ifadesini mi resmetmeye çalışmışlar anlamadım. Hoş bu hilkat garibesinin aslan olduğunu da sanmıyorum ama en iyimser halimle birşeye benzetmeye çalıştım işte. Kafadan 1 numara.

Mithra dedi ki...

Hamburg'un arması o kadar kötü ki her gördüğümde Pes'in çakma armaları gibi görünür gözümde.Hiç bir anlamı yok.

Pads dedi ki...

Crew logosu benim hep hosuma gitmistri alinda, onun disindakiler sahaneymis hakikaten. Porto'nun logosu tam sonradan gormelerin evleri gibi olmus, sundan da koyalim bundan da derken olay kontrolden cikmis. Dunfermline ise logosuna teneke catili gecekondu koyarak sosyal bir mesaj vermis olabilir. Barnsley'in Disco Fever'dan transfer ettigi camcisi bile logoyu kurtaramamis. Hamburg logosu ise ucuza maledilmeye calisilmis gibi.

Emre Yılmaz dedi ki...

tek kelime ile harika bir çalışma ellerine sağlık üstad

Pad dedi ki...

Super bir calisma olmus. Ulkemizin guzide takimlarindan Diyarbakirspor'un yarisi karpuz yarisi kale seklinde olan logosu da bence siralamaya girer.

Dutchman en iyi 10 calismasi da yaparsan harbi kiyak olur bu arada.

Takim renkleri de enteresan bir konu olabilir.

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

avenir beggen takımının logusunda büyü var. resmin üzerine tıkladığımızda yani resim browserda yeni bir sayfada açılınca adamın yüz tonu beyaz olurken, blogdaki sayfada yüzü blog ile aynı tonda.

10 dakikadır dutchman'e söylüyorum, inanmıyor bana.

Bu en kötü 10 klüp logosunu, en iyi 10 arkadaşına maille yollamazsan, en kötü 10 ölüm şeklinden biriyle öleceksin.

canoğlan dedi ki...

çok çok başarılı, eline sağlık.

CaRtMaNtR dedi ki...

Yazı çok güzel logolar çok çirkin :D

Adsız dedi ki...

bir gün en iyiler listesi de yaparsanız fikir olması açısından kenarda bulunsun:
http://www5.ajansspor.com/resim/bulancakspor_logo.jpg

belki de kendi takımım olduğundandır ama hep yaratıcı gelmiştir bulancakspor' un logosu bana. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denize vurgu yapabilmiş enden kulüp logolarından.

Adsız dedi ki...

kendisiyle çelişen bir yazı olmuş galatasaray ın logosuna basit ama vay be dedirten cinsten değil derken listedeki son derece özenle yapılmış porto ve barnsley logolarınada karman çorman denmiş bunları anlayamadım eleştirmek için eleştirmekse o ayrı tabi...
crew logosunda daha yazının başında belirtmişsiniz çalışkan takım diye,logodaki adamların başına taktığı başlıkta amerikadaki işçilerin taktığı koruyucu kasklardan bilmediğinizi düşünerek söylüyorum o kask işçiler için bir semboldür hatta maçlarda görmüşsünüzdür detroit şehri çalışkanlığıyla bilinidğinden pistonsun nba maçlarını bu kasklarla izleyen taraftarlar hiç de az değildir. şehirle uyuşmuş bir logo crewinki.Dunfermline ise resmen kübist bir logo yapmış bu açıdan buna iğrenç demek picasso tablosunada iğrenç demek gibi birşey. Diğer logolar hakkındaki görüşlere katılsamda genel olarak biraz hayal kırıklığı oluştıran bir yazı oldu benim için

nowanda dedi ki...

Hannibal filminde Anthony abimizin o domuzların önüne attığı adam Gary Oldman mıydı?? bana neden o degilmiş gibime geliyor:)

laptü dedi ki...

bir de antalyasporun cami minareli logosu var tabi :) yalnız livornoyla da ilk görüşte baya benzerlik taşımıyor değil.

Adsız dedi ki...

Amica Wronki derim başka birşey demem geberdim gülmekten:) Bu arada Barnsley FC logosunda ejderhanın ağzından çıkan alev çakma nike logosu olmuş acaba nike'dan mı giyiniyorlar:))

Adsız dedi ki...

http://www.anamur.bel.tr/images/anamursporlogo.jpg mutlaka görün bunuda.

Adsız dedi ki...

Peter Pan kiz degil! Gercekten cok hassas olabilirim bu konuda

Adsız dedi ki...

dutchman, balıkesirspor arması hakkında yorum yapmanı istiyorum :)

Temur dedi ki...

http://www.spormaratonu.com/haber.php?haber_id=2429

Önce başlıkta "Dev araştırma" yazısını görünce dedim "yine çalmışlar ulan" diye meğer en altta kaynak göstermişler. Böyle böyle blog arşivinizi 3 ay eriden takip ederek haber çıkarıyorlar ya ilginç tabi.

Flying Dutchman dedi ki...

@Temur

o yazının ilk halinde kaynak yoktu. Kendilerini telefonla aramamız ve ortada bir emek hırsızlığı olduğunu aktarmamız sonucunda o kaynak ibaresi eklendi. Yani görmesek sen o kaynak olmadan okurdun yazıyı ki yaklaşık 2 saat o halde kalmış...