29 Ocak 2009 Perşembe

BABACAN GARETH VE OĞULLARI















Middlesbrough dün deplasmanda Chelsea'ye 2-0 mağlup oldu. 18. sıradalar ve küme düşme hattında bulunuyorlar. Sezon başında "ne kadar dayanırlar?" diye görüş belirttiğimiz West Bromwich Albion dahi 21 puana geldi ve M'boro,Stoke City, WBA aynı puanda sıralanıyorlar. Justin Hoyte, Emanuel Pogatetz, Julio Arca, Stewart Downing, Jeremie Aliadiere, Afonso Alves, Tuncay Şanlı....Diğer oyuncuları da kattığınız zaman çok da kötü bir kadro sayılmaz. Acaba öyle mi? Gareth Southgate takımın başında üçüncü senesinde. 2006-07 sezonunda 12. sırada ligi tamamladı. 2007-08'de ise 13. Şu an bulundukları pozisyonu yukarıda belirttik. Southgate'in koltuğu hakkında söylentiler dolaşmaya başladı bile. Daha önce bir kaç kez yaptığımız gibi M'boro'yu da masaya yatırmanın zamanı.

Hücumdaki büyük zaaflar: Middlesbrough ligin en az gol atan takımı. 21 maçta ancak 18 gol atabildiler ki bu maç başına 1 gol ortalamasının dahi altında. Altında yer alan Stoke City ve WBA dahi 20 gol barajına ulaştılar. Burada 2 problem var. Southgate 3 senedir takımın ideal forvet hattını oluşturamadı. Önce Mido orada oynuyordu, sonra Tuncay'ın gelişi ile Southgate onu forvete yerleştirdi, o da tutmayınca Tuncay'ı kanada alıp Aliadiere'i forvet hattında denedi, sonra Afonso Alves transfer edildi. Brezilyalı'nın Hollanda Ligi'ndeki müthiş gol istatistiğini Premier Lig'e taşıyamayacağı geçmişteki örneklerden belliydi. Bu gün 2009 Ocak ayındayız hala M'boro'nun ideal forvet hattı nedir bilemiyoruz. Bu taktiksel zaafın dışında tek tek oyuncu bazında rakip için tehlike yaratan bir adam yok. Aliadiere, Downing, Tuncay hepsi geriden gelerek oynayan hücum oyuncuları ama birer son vuruşçu değiller ve istikrarları yok. O özellikte bir tek Afonso Alves var onun da yukarıda problemini belirttik. Geldiğinden beri oynadığı 25 maçta 10 gol atabildi.

Bloklar arası bağlantı: Alın size Ömer Üründül cümlesi. Forvetin durumu böyle de orta sahanınki çok mu iyi? Asla. Geçen sene ve bu sene toplamda M'boro'nun 10-15 tane maçını izledim. Orta sahanın bir blok halinde rakip sahada çoğaldığı, rakibin ceza sahası önünde baskı kurup bunu en azından 5 dakika sürdürdüğü bir maçı hatırlamıyorum. Southgate'in orta sahasının fonksiyonu adeta defansın önünde rakibin yararlanamadığı topları alıp ileride kanatta bulunan sağ ve sol açıklara fırlatmaktan ibaret. Tuncay ve Downing her maç rakip sahada tek başlarına, orta sahaları kendilerinden 50 metre geride iken rakiple boğuşuyorlar, dolayısıyla da hiçbir şey yaratamıyorlar. Orta sahanın en yetenekli adamı Julio Arca gibi duruyor ama onun da en iyi ihtimalle vasat olduğunu söyleyebiliriz. Southgate birçok maçta orta sahadaki hücum organizasyonunun ona veriyor ancak Arjantin'li oyunun sadece tek yönünde oynayan bir adam.

Can çekişme etkisi: Hoş bir örnek değil futbol için ama can çekişen insanın kaslarının verdiği bir tepki vardır.Ölüme giderken bile birkaç beklenmeyen ters hamle yapar. M'boro 3 sezondur hiçbir zaman taraftarlarına umut verecek ve geleceğe dair olumlu düşünceler besleyecek ani çıkışları yapamadı. Yapılan transferlerin içerisinde seyirciyi heyecanlandıran ve işler kötü gittiğinde güvenebileceğiniz hiçbir adam yok. Yazının başında saydığımız tüm adamlar ilk onbir oyuncuları ve onların da belirttiğimiz gibi istikrar problemleri var. E sahadakiler böyle olunca kulübeyi tahmin etmek zor değil. Bazen kötü giden bir profili ya da bir mevkiyi kulübede otururken hiçlikten çıkıp gelen bir adam kurtarabilir. Mehmet Topal bunun çok güzel bir örneği. Boro bu tür bir adamı da çıkaramadı ve halen aynı oyuncuların yarattığı sıkıcı futbola mahkum.

Gareth Southgate'in Babacanlığı: Futbolda "oyuncu yönetimi" adında bir gerçek var. Bunu biz nedense yanlış anlıyoruz. Oyuncu yönetimi dendiğinde hele büyük yıldızlar söz konusu olduğunda bu laf sanki bütün herkese anlayışlı davranan, onların gönlünü alan bir tavır gibi algılanıyor. Hayır. Oyuncu yönetimi aynı zamanda birçok farklı yeteneği aynı anda oynatabilme ve gerekli olduğunda sert tedbirler alma gibi özellikleri de içeriyor. Vicente Del Bosque bu alanda sevdiğim bir örnek. Real'de görev yaptığı dönemde çok kolay biçimde oyuncu kaprisine bürünecek bir dolu adamı aynı anda oynatmayı başarabildi İspanyol. Kulübede hep sessiz sakin bir "Godfather" edasıyla kuruluyordu. Alex Ferguson, Jupp Derwall gibi adamların zamanı geldiğinde oyuncuların kulağını çekmesini bildiğini hepimiz biliyoruz. Öyle bir zaman gelir ki soyunma odasında kramponu fırlatmanız gerekir. Gareth Southgate'in böyle bir problemi var. 2 şey aklımda kalmış. Fatih Terim Euro 2008 öncesi Tuncay'ı milli takım kampına erken çağırma konusunda Southgate'den yardım aldığını söylemiş ve "sağolsun çok yardımcı oldu" demişti. Tuncay ne zaman hocası hakkında bir demeç verse "çok iyi bir insan" diye söze başlıyor. İngiliz internet sitelerinde kendisi hakkında konuşan herkes "he is a nice guy, he is a good person, he is a good bloke" diye giriyor lafa. Aynı şeyi Mircea Lucescu ve Skibbe için de söylüyorlar. Ama birisi herhangi bir futbolcuya Fatih Terim, Joe Mourinho veya Alex Ferguson'u sorsa "çok iyi bir insan" diye söze bağlayacağını sanmıyorum. Sanırım anlaşıldı demek istediğim. Bazen soyunma odasının kapısına tekme atıp içeriye girmek gerekir. İnternet üzerinde sizin için bazen "he is a cheating bastard, I hate him" demeleri gerekir, Jose Mourinho'ya olduğu gibi. Southgate kenarda tekme atacak değil de kapıyı oyuncuları için açan adama benziyor.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

aslında boro'nun küme düşmemesi, deplasmanlardan puanla falan dönmesi beni hep şaşırtmıştır. mesela takım çok kötü oynuyor. iyi oynadığı bir maçta da en fazla tek yarı oynayabiliyor.
forvet hattı zaten belirttiğiniz gibi. tipik bir santrafor da yok.
ama en önemli eksik bence orta sahada. özellikle ön libero pozisyonunda. her sene bir oyuncu buradan eksiliyor; ama yerine alınan oyuncu da yok. bir de julio arca bir maç var 3 maç yok. boro küme düşerse şaşırmam. ha, bir de mark schwarzer denilen kaleci taklididen kurtulmaları tek iyi şey:)

Adsız dedi ki...

mayhem baskan bosa yormussun klavyeni. Boro'nun huyudur, her sezon ortasinda dusme potasina bir girerler, sonra son kisimda bir atakla ortalarda bitirirler. Butceleri tum sezonu forse edecek kadro kurmaya yetmiyor, form grafigi ile oynayarak idare ediyorlar.