16 Ocak 2009 Cuma

THE CURIOUS CASE OF MASAL BUGDUV



















İngiliz basınında spor servisinde görev yapanlar genelde çok dikkatli çalışanlardır. Bir yazıyı yazmadan çnce 5 kere düşünürler. Tabi Spor sayfalarını açtığınızda Victoria Beckham ve Geri Halliwell'in göğüslerini gördüğünüz The Sun ve Daily Star'dan bahsetmiyorum. The Guardian, Independent, The Guardian, Observer, Daily Telegraph gibi gazeteler benim dikkat çektiğim. Çok nadir bilgi yanlışlıklarına ve asparagas transfer haberlere başvurduklarını görürsünüz. Resmi internet siteleri de gazetelerin bir yansımasıdır. Spor sayfasında transfer dedikoduları için yarı bir bölüm vardır, ona girip okursunuz. Yoksa kesinleşmemiş transferler için ana sayfanın tepesine "Kaka Pazar günü Manchester uçağıyla geliyor" diye yazmazlar hiçbir zaman. Ara sıra falsoları olur. Bu sefer falso Prekazi'nin muz ortaları gibi olmuş. Fena falso yani. Gördüğüm en komik habercilik hadiselerinden birisi. The Guardian da acar gazetecilik yapmış üzerine atlamış tabi.

The Times'da birkaç gün önce "Geleceğin 50 yıldızı" şeklinde bir liste yayınlandı. Listenin 30. sırasında 16 yaşında bir Moldova'lı var. Şöyle denmiş

30. Masal Bugduv (Olimpia Balti): 16 yaşındaki Moldova'lı yıldız Arsenal'in takibinde ve çalışma izni için şimdiden başvurmuş durumda. Bugduv diğer büyük kulüplerinde ilgisini çoktan çekmiş durumda.

Tamam haber güzel, genç futbolcuyu ele almışlar, muhtemel transfer haberini de vermişler. Ama şöyle bir problem var. Bu genç dünya nüfusuna kayıtlı değil, gezegende bir hacim kaplamıyor, 3 boyutlu şekli mevcut değil.......Anlayacağınız yok böyle bir adam. The Times almış, kafasından olmayan bir Moldova'lı oyuncu yaratmış, yetmemiş bir de bunu geleceğin 50 yıldızı arasında göstermiş. Artık PES'in "create player" özelliğine fazla mı sardılar bilemiyorum. Kaynak olarak yazmadan önce de Wikipedia'ya bakmışlar. Gerçekten de wikipedia'da Moldova milli takımına yeni çağırılan isimler arasında 1992 doğumlu Masal Bugduv diye bir adam var. Ama problem şu, Masal Bugduv aynı zamanda bu veriyi giren kullanıcının adı. Anlarsınız ya. Zaten Olimpia Balti takımının kadrosunda da böyle bir adam yok, yine wikipedia'ya göre. The Times tongaya düşünce ondan gazı alıp aynı oyuncuyu siteye taşıyan Goal.com'da dağılmış tabi. The Guardian da ikisini faka bastırınca önce The Times malum internet linkini kaldırıp yeni bir liste açıkladı ve yeni listede 30 numaraya Arsenal'den Jay Simpson'ı yerleştirdi. Goal.com'da ilgili sayfanın sonunda bir tekzip belirtti. Associated Press yaktı bizi diye savunmaya geçmişler.

The Guardian feci bir çalım atmış anlayacağınız. Bunu ortaya çıkaran gazeteciye de güzel bir zam yapılmıştır. The Times'da meşhur listeyi hazırlayan arkadaşa ne olmuştur bilemiyorum.

2 yorum:

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

yalnız, oyuncunun isminin "masal" ve soyisminin ilk hecesinin "bug" olması! :)