1 Eylül 2010 Çarşamba

DERRY CITY FC


















Paul Greengrass'ın insanın yüzüne tokat gibi çarpan "Bloody Sunday" filmini izleyenler Derry ismine pek yabancı değillerdir. 30 Ocak 1972 günü, 3 gün sonra 37 yılını geride bırakacağımız İngiliz katliamının yaşandığı şehir. Silahsız 26 kişinin vurulduğu ve bunlardan 14 tanesinin hayatını kaybettiği meşhur Kanlı Pazar'ın ev sahibi. Derry tarih boyunca Kuzey İrlanda'nın simge kentlerinden bir tanesi oldu. Kuzey İrlanda'da 1945 yılından beri meydana gelen olaylarda 3.000 civarında sivil ve asker hayatını kaybetti. Kökünü milliyetçiliğe de dayandıran Katolik düşünce ile Protestanların çatışması bugün bile adanın sorunları arasında. Derry City FC bu sorunu tarih boyunca en fazla yaşamış kulüplerden bir tanesi. Kuzey İrlanda sınırları içinde yer alan Londonderry kentinin takımı bugün sınırları içinde bulunduğu ligde değil İrlanda Cumhuriyeti Ligi'nde mücadele ediyor.


























Kuzey İrlanda'da kökünü mezhep ayrılıklarında bulacağımız ilk çekişmeler bunlar değil. 1921'de özerk statü kazanan Kuzey İrlanda güneydeki İrlanda Cumhuriyeti'nin Katolik çoğunluğunun aksine Protestan ve Katolik nüfusolarak ikiye bölünmüştü ve Protestan nüfusun sayısı daha fazlaydı. 19 Ekim 1966'da oynanan Portadown-Cliftonville maçında Cliftonville'li oyuncuların otobüsü Portadown'lu taraftarlarca daha maç başlamadan taşlandı. Sebep Cliftonville'lilerin katolik olmaları ve Portadown'un protestan cemaatinin tepkisini çekmiş olmasıydı. Kuzey İrlanda federasyonu Irish Football Association'a bağlı olan kulüplerden özellikle Linfield ve Derry City'nin rekabeti hemen öne çıkmıştı. Linfield Kuzey İrlanda'nın protestan tarafını Derry City ise Katolik ve milliyetçi tarafını temsil ediyordu. Derry City'nin kurulduğu günden beri stadyumu olan "The Brandywell" şehrin Katolik bölgesinin göbeğindeydi. Stadyum 1960'larda Kuzey İrlanda Sivil Haklar Hareketi'nin düzenlediği bir çok organizasyonun başrolündeydi. Bu yüzden de 1971 yılında çatışmaların en şiddetli olduğu ortamda bir süre maçlarını 48 kilometre uzaklıktaki Coleraine şehrinde oynamak zorunda kaldılar. Ancak Derry'li taraftarlar gerek ülkedeki politik ortam gerekse de mesafe uzaklığı sebebi ile Coleraine şehrine ulaşmakta zorluk çekiyordu. Kulüp yetkililerinin Kuzey İrlanda futbol federasyonuna yaptığı bşvurular sonuçsuz kaldığı gibi federasyon Protestan kulüplerinin Derry'e gitmemesi konusunda açık tavsiyelerde bulundu. Özetle IFA sonradan protestan kaygılarla olduğu ortaya çıkacak şekilde kulübe hiçbir zaman destek olmadı ve Linfield karşısında ikinci plana attı. Bunun üzerine Derry City 1972 yılında, yani tam da Kanlı Pazar'ın yaşandığı yıl Kuzey İrlanda Ligi'nden ayrılmaya karar verdi. 13 yıl boyunca genç takımları dışında ligde yer almadılar. Bu yıllar "karanlık yıllar" olarak biliniyor Derry tarihinde. 1985 yılında İrlanda Futbol Federasyonu, Football Association of Ireland bünyesine katılmak için başvuruda bulundular ve lige kabul edildiler Böylece ada futbolunda Birleşik Krallık sınırları içinde olup İrlanda Cumhuriyeti Ligi'nde mücadele eden ilk takım oldular. Katolik çoğunluğun olduğu İrlanda onlar için bir sığınma kapısıydı adeta. Ancak Derry'e halen İrlanda'nın diğer takıları ve Protestan halktan öfke var. 1990'larda protestan holiganların Derry'nin deplasman maçları sonrası ülkeye girişi sırasında otobüslerini taşlamak için pusu kurdukları anlatılır hep. Kulüp lige katıldıktan sonra kısa sürede zirveye tırmandı. Şu ana kadar 9 şampiyonlukları var bunun 4 tanesi son 4 senede gerçekleşti. Derry Kuzey İrlanda futbolunda katolik toplumun en büyük simgelerinden bir tanesi hala. Yazıyı da bu kadar konuştuktan sonra U2-Sunday Bloody Sunday ile bitirmek lazım.



3 yorum:

dchetin dedi ki...

96 ya da 97 senesinde BJK'nin Şampiyonlar Ligi ön elemesinde rakibi olabilirlerdi. Ancak Maribor'a elenmişlerdi.

o günlerden geriye TGRT kanalında çıkan bir ozanın "Derry Cittyyyyy Marioboour, gelse farketmezzz" türküsü kalmış aklımda.

hirondelle dedi ki...

şehrin adı protestan tarafında londonderry katolik tarafında derry'dir derry fc de rengini belli etmiştir zaten adıyla. oralardan bir de belfast celtic vardır ki daha karanlık bir hikayesi vardır.

ozgurr dedi ki...

birazda 49 da kapanan belfast celtic'e değinseydin keşke.