19 Ocak 2010 Salı

UPTON PARK'IN APPRENTICELERİ

























Sir Trevor Booking, Bobby Moore, Geoff Hurst, Paul Ince, Tony Cottee, Rio Ferdinand, Frank Lampard, Michael Carrick, Joe Cole, Glen Johnson, Jermain Defoe . Bu adamların hepsinin ortak bir özelliği var. Tümü İngiltere milli takımında forma giydiler, giymekle kalmadılar bu takımın önemli oyuncuları oldular. Bi ortak özellikleri daha var. Premier Lig'de, sahaya ilk çıktıklarında sırtlarında hep aynı kulübün forması vardı. West Ham United. Doğu Londra takımının altyapısı İngiliz futbol tarihinin belki de en iyi işleyen altyapısı durumunda. Tuncay'ın bununla ilgili Academy of Football yazısını okumanızı öneririm. Yukarıda saydığımız, İngiliz futboluna damga vurmuş isimler dışında yine bir dolu önemli isim bu akademiden çıkarak İngiliz futboluna ve dünyaya yayıldılar. Bu sezon bu altyapıya çok daha fazla ihtiyaçları var. Geçtiğimiz sezon elde ettikleri derecenin uzağındalar. Ekonomik krizin İngiliz transfer piyasasında orta karar kulüplerin elini kolunu bağlaması hala devam ediyor ve Gianfranco Zola'nın takımı ligin dibinden kurtarması gerekiyor. Henüz 4 galibiyet alabildiler. Önemli bir borç yükünün altındalar. Maddi alanda kendilerini düze çıkaracak her katkıya açıklar. 2009 Kasım ayında, Katy Perry'nin MTV ödüllerinde giydiği West Ham renkleri ve armasına sahip iç çamaşırını tanesi 300 pounddan kulüp mağazasında satışa çıkarmak da buna dahil. Carlton Cole, Matthew Upson, Scott Parker gibi isimlerinde satışı gündemde. Dolayısıyla kulüp bir kez daha akademiden çıkaracağı yeni isimlere ihtiyaç duyabilir. Biz de bu isimlere bir göz atalım dedik.

İngiliz forvet Zavon Hines ile başlayalım. Hines Jamaika doğumlu olan ve kulübün bulunduğu Doğu Londra'da büyümüş bir genç. 1988 doğumlu.West Ham altyapısında çeşitli takımlarda oynadıktan sonra 2008 yılında Coventry City menajeri Chris Coleman'ın dikkatini çekti ve bu kulübe kiralandı. 2007-08 sezonunun sonunda Coventry'nin tüm maçlarında forma giyip 1 de gol attı. 2008-09'da Hammers'a döndü ve ilk maçına çıktı ama sakatlıkları sebebiyle gerisini getiremedi. Bu arada, 2009 martında kendisini bu yaza kadar West Ham'lı yapan kontrata imza attı. İlk golünü de 4 Kasım 2009'da, West Ham'ın Aston Villa'yı 2-1 mağlup ettiği maçta kaydetti. 93. dakikada galibiyet golünün altında imzası vardı. Bu çıkış ekim ayında İngiliz 21 yaş altı takımı tarafından kadroya çağırılmasını sağladı. 2 kez milli formayı giydi ve 2 golü var. Özellikle bu sezon kendisinden beklenen çıkışı yapacağı yönünde sinyaller veriyor. 1.78 boyunda, hızlı bir siyahi forvet. Carlton Cole'un alternatifi olabilir.

Galli orta saha oyuncusu Jack Collison'a geçelim (yukarıda). Watford'da doğru Collison. Aslında futbol kariyerinin başlangıcı 10 yaşında iken Peterborough ile oldu. 12 yaşında Cambridge United'a geçtikten sonra West Ham onu, kısa bir deneme süresi ve akademi direktörü Tony Carr'ın tavsiyesi ile 2005 yılında, 17 yaşında iken kadrosuna kattı. 1 Ocak 2008'de Hammers forması ile ilk maçına çıktı. Bunu imza attığı 5 yıllık kontrat izledi. 2008-09 sezonunda hünerlerini sergiledi ve 20 maçta forma giydi. Sezonun genç oyuncusu seçildi kendi taraftarlarınca. BBC'de yılın Londralı genç oyuncusu ödülünü verdi. Babası, bu sezonun başında ağustos ayındaki Tottenham maçına, oğlunu izlemeye giderken motorsiklet kazasında hayatını kaybetti. Collison acı haberi maç sonunda aldı. 2 gün sonra olaylı Millwall maçında sahadaydı. Üstüste gelen acı haber ve maç içindeki olaylar oyuncunun sahayı gözyaşları içinde terketmesine sebep oldu. Bu sene şimdiden 15 maçta forma giymiş durumda ve Zola'nın takımının değişmez isimlerinden. Galler 21 yaş altı takımında oynadıktan sonra John Benjamin Toshack onu 2008 yılında A milli takıma aldı. 6 kez de formayı giymiş durumda. Vatandaşı Bellamy onun için geleceğinin çok parlak olduğunu söylüyor. Periyodik olarak yaşadığı diz problemlerini atlatırsa çok daha başarılı olacaktır.

18 yaşındaki Sol bek Fabio Daprela'ya gelelim. İsviçre futbolunun altyapısında özellikle son 2 yılda görülen büyük gelişmenin sonuçlarından birisi o da. Ticino, İsviçre doğumlu. 9 yaşında ülkesi takımlarından SC Young Fellows Juventus'da başlayan kariyeri 2003'te Grasshoppers'a transfer olması ile devam etti. 2009 yılına kadar burada futbol oynadıktan sonra, vatandaşı Valon Behrami'nin Lazio'dan West Ham'a transferi kapsamında Londra kulübüne geldi. Henüz A takımla hiçbir maça çıkmış değil. Kongolu sol bek Herita Ilunga'nın alternatifi olarak düşünülüyor. Ilunga Afrika Kupası maçlarına giderse onu West Ham forması ile ilk kez izleyebiliriz. İsviçre 17 ve 19 yaş altı milli takımlarında da forma giydi.
















Junior Stanislas
(yukarıda). 10 yaşından beri West Ham'da. Bugün 20 yaşında. Geçtiğimiz sezonun ortasında Southend United'a kiralandı. Mart 2009'da ilk Premier Lig maçına çıktı. Nisan ayında 2013 yılına kadar kendisini kulüpte tutacak kontrata imza attı. Millwall ile oynanan ve seyircilerin sahaay daldığı maçta, bu dalışın sebebi Stanislas'ın maçta attığı 2 goldü. Zola onu Collison gibi ilk onbirdeki yerini süreklileştirmeye başladı. Her iki kanatta da oynayabiliyor. İngiltere 19, 20 ve 21 yaş atı milli takımlarında forma giydi. Siyahi oyuncu saf West Ham üretimlerinden birisi.

Bunun dışında henüz kiralık oyuncu olmaktan ileri geçemeyen 20 yaşındaki defans oyuncusu Bondz Ngala, 20 yaşındaki forvet Freddie Sears, 19 yaşındaki Çek kaleci Marek Stech, defans oyuncusu Jordan Spence, İzlandalı defans oyuncusu Hólmar Örn Eyjólfsson ve tabii ki Türk kaleci Deniz Mehmet Zola'dan şans bekleyen diğer isimler.

Hiç yorum yok: