13 Şubat 2009 Cuma

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. IX

















2014-2012 sırasını bozmayıp tarihi en yakın turnuvanın stadlarından birisiyle devam edelim. 2010 Dünya Kupası Stadlarından Port Elizabeth'deki Nelson Mandela Bay Stadyumu. Stadyumun bugünlerde bitmesi bekleniyordu ancak her stadyum inşaatı bitiş süresinin bir süre sarkmasında olduğu gibi Nelson Mandela'da da 1-2 aylık bir gecikme olacak ama artık son rütuşlar atılıyor. 34 metre yüksekliğinde ve 46.500 kapasiteli bir stad olacak. Projeyi Güney Afrika'lı mühendislik firması Grinaker-LTA ve Hollandalı Interbeton firması beraber yürütüyor. 6.800 civarında işçiye istihdam sağladı proje. Port Elizabeth adından da anlaşılacağı gibi bir liman kenti ve Afrika'nın en güney ucundaki şehirlerden birisi. Bay United futbol takımı Dünya Kupası'na kadar ve kupa sonrası stadyumu kullanacak. Ayrıca stadyumda rugby maçlarının oynanması bekleniyor.


































Bana yapı olarak olmasa da hem etrafındaki yerleşim yerlerinin profili, hem kapasitesi açısından Kayseri Kadir Has Stadyumu'nu andırdı. Tabi farklı olarak orada çimler son aşamada serilmişti burada tribünlerin inşaatı bitmeden çimler monte edilmiş görünüyor. 46.500 kişilik kapasiteyle turnuvanın en yüksek kapasiteli 6. stadı olacak. B,C,D,GH gruplarından birer maç, bir 2. tur ve bir çeyrek final maçı olmak üzere toplam 7 maç bu stadda oynanacak. Tabi daha otopark alanları ve etrafının şekillenmesi lazım.

















Geleceğin mabedleri

1 yorum:

Protanopia dedi ki...

Benim merak ettiğim bu adamlar(Güney Afrika) bu kadar stat yapıyorlar ama kupa harici bu statları doldurabilecekler mi? ya da yarısını doldurabilecekler mi?