4 Şubat 2009 Çarşamba

STANIMIR STOILOV

















Stanimir Stoilov 1992-93 sezonunda Slovenya'lı Dzoni Novak'la aynı dönemde Fenerbahçe'ye geldi. Her ikisi de sezonun en flaş iki transferi olarak görülüyordu. Hatta Novak'ın antrenanda attığı gollerin fotoromanını yayınlayan Fotospor gazetesini bir süre saklamıştım. Stoilov 25 yaşında Levski Sofya'dan transfer edilmişti. Novak ise Partizan kulübünden. Stoilov Fenerbahçe forması ile çıktığın ikinci resmi maçta TSYD Kupası'nda Galatasaray ağlarını sarsmıştı hatta. Her ikisi de sezon sonu takımdan ayrıldılar. Novak daha sonra Euro 2000 ve 2002 Dünya Kupası'nda mücadele eden Slovenya milli takımı kadrosunda yer aldı. Stoilov ise kariyerindeki 1 senelik Fenerbahçe ve Portekiz Ligi ekibi Campomaiorense macerası dışında Sofya takımlarının formasını giydi ve futbolu da kariyerine başladığı Levski Sofya'da bıraktı. 2004 yılında takımın başına geçti hoca olarak. 2005-06 ve 2006-07 yıllarını şampiyon olarak tamamlamasıyla birlikte bir Bulgar takımını Şampiyonlar Ligi'ne sokan ilk hoca oldu. Takım onun döneminde 2005-06 sezonunda UEFA Kupası çeyrek finaline yükseldi. Onun döneminde Levski 2 Bulgar Kupası ve 2 Bulgaristan Süper Kupası'nı da müzesine götürdü. Ancak her rüyanın sonunun olduğu gibi Levski'nin hızı da 2007-08 sezonunda kesildi. CSKA'nın 13 puan gerisine düştüklerinde Stoilov yönetime istifasını verdi. İlk önce kabul edilmemesine rağmen kısa bir süre sonra görevden alındı.

Bu sezon öncesi Litex'in başına geçmişti ki Bulgaristan milli takımı onu göreve çağırdı. Bulgar federasyonu uzun süre Avram Grant'la pazarlıklarda buluındu ancak maddi konularda anlaşamadıklarından bu tama gerçekleşmedi. Sonunda milli takım içlerinden yetiştirdikleri Bulgaristan'ın Fatih Terim'inin ellerine teslim edildi. Takım 2010 Dünya Kupası grup elemelerinde 3 maçta aldığı 3 beraberlikle İtalya ve İrlanda'nın gerisinde yer alıyor.

3 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Sakatlık geçirmişti Fenerbahçe'de, doğru dürüst oynayamadı. Yoksa çok iyi futbolcuydu. Tanju ile epey iyi bir ikili olabilirlerdi. Ama Pingel kadar özlem duyulmaz kendisine nedense.

karalamaca dedi ki...

http://njoysoccer.blogspot.com

burdaki videonun en son görüntüsü bir peanltı atışı...Değerli fikrinizi almak istedim, böyle bir penaltı tışı var mı? nizami bir atışmıdır bu? şimdiden çok teşekkürler

Sıla Sertkol dedi ki...

sakatlığı yüzünden kaybettik. Pas ve şut tekniği çok iyi idi. Güçlüydü. Sakatlanmasaydı unutulmaz bir yıldız olurdu. Hayrettin e her maç atmıştır