17 Mart 2009 Salı

BILQIS ABDUL-KAADIR

























Yukarıdaki Iraklı bir futbolcunun ismi değil. Resimdeki mekan, New Leadership Charter School. Massachusetts eyaletinin liseler arası sayı rekorunu, 18 yıl sonra Rebecca Lobo'nun elinden alan ve ilk kez 3000 sayıya ulasan genç bir bayan basketbol oyuncusunun okulu. Ailesi (Karen Humphrey ve Charles Cross, sonradan muslumanlığa geçmişler) oldukça mütedeyyin Qisi'nin. Dolayısıyla bu kuralların içerisinde bulmuş kendini. Ve örtünmüş. Süreci aşağıdaki şekilde anlatıyor.

"In eighth grade, I wasn't covered. I looked like everybody else. And it really wasn't a decision. I had to... I had to get used to it, no matter how hard it was for me. I know the first few weeks in school kind of tested me."

"Sekizinci sınıfta örtünmüş değildim, herkes gibiydim. Ancak ne kadar zor olsa da buna alışmak zorundaydım, okuldaki ilk birkaç haftanın bir ölçü olacağını biliyordum"

Bizim memleket için oldukça tuhaf değil mi? Hem dininin gerektirdiğini düşündüğün şeyleri yap, hem de basketbol oynamaya devam et. Aşağı baksan ayrı, yukarı baksan ayrı dert olacak bir şey gibi geliyor kulağa ama biraz da yetişme tarzı ve bakış açısıyla ilgili bir şey bu. Kendisine Sharar Peer* ile ilgili bir soru sorulduğunda şu cevabı verecek kadar kafasında bir şeyleri bitirmiş olabilmek mühim olan.

"I really feel it shouldn't be that way. It shouldn't matter what god they believe in ... or what they do religiously during the day ... or what they have on their head. The question is, Can you play?"

"Bu şekilde olmamalıydı, hangi Tanrıya inandığımız , dini inancımız veya kafamızın içindekilerin bir önemi olmamalı. Sorulmaası gereken: Oyanayabiliyor muyuz?"

Önümüzdeki sonbaharda Memphis'de NCAA kariyerine başlayacak genç oyuncu. Ve bir ilki gerçekleştirecek. Aydınlık bir kafa olsun da nasıl olursa olsun ama olsun... Memleket için bu hususta duacıyız.



*İsrailli bayan tenisçi Sharar Peer bu yılın Şubat ayında müslüman bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki turnuvaya kendisine vize verilmemesi sebebiyle katılamamıştı.


by Canarino

3 yorum:

mustafa taha dedi ki...

Bir düzeltme; söz konusu tenis turnuvası geçtiğimiz yılın sonunda değil, bu yılın şubat ayının ortasında yapılmıştı...

Flying Dutchman dedi ki...

@mustafa taha

uyarı için çok teşekkürler, Şubat olarak düzelttik.

Adsız dedi ki...

"The question is, Can you play?"
Reklam sloganı gibi olmuş ha.