10 Mart 2009 Salı

CRUCIFIED BARBARA


Bütün üyeleri bayanlardan oluşan gruplardan pek haz etmem. Bu konuda ayrımcı bir tavrım yok ama nedense bir araya geldiklerinde pek hoş işler çıkarmazlar. Bizde Volvox efsanesini herkes hatırlar. 2 tane önemli müzisyen kazandırdı bu grup Türk müziğine. Özlem Tekin yoldan çoktan saptı, Şebnem Ferah şimdilik rayında. Rock müzikte bunun en bilinen örneği Girlschool. Wacken'da canlı izleme şansına sahip oldum, hatta festivali açan gruptu ama bir daha nerede çalıyorlarsa kaçmayı düşünüyorum. Ayrıca festival sırasında bir konser öncesi dev ekrandan röportajları verildi, konuşmaları müziklerinden de beter. 32 yıldır nasıl piyasada kalmışlar insan hayret ediyor. Şu an diğerleri aklıma gelmiyor olabilir ama bu dalda son zamanlarda dinlediğim en hoş grup 5.6.7.8.'s. Hani Kill Bil serisinin ilk filminde arz-ı endam eyleyen ve 3 Japon bayandan oluşan grup. Neyse elle tutulur bir tane daha bulduk. İsveçli dörtlü "Crucified Barbara". Şimdi kötü olan özelliklerini başta söyleyelim. Grup elemanları belli ki kendilerine acaip takma isimler almışlar zira resmi sitelerinde üyeler Nicki Wicked, Ida Evileye, Klara Force, Mia Coldheart şeklinde sıralanmış. Halbuki isimler "Svensson, Andersson, Jonsson, Eglund" şeklinde gidiyordur tahminen. Bu tür Marilyn Manson ekolü poser tavırlarını pek tasvip etmem bunu da etmedim. Neyse işimiz müzikle diye teselli edelim kendimizi.

Bu tür "girlsband" gruplarının müzikal problemleri klasik rock ve hard-rock sevdalısı olmaları, tavır problemleri ise "erkeklerin dünyasında müzil yapıyoruz isyankarız" tarzı özenti havalarına girmeleri. 1500 yıldır duyduğumuz klasik rock tınılarını ısıtıp ısıtıp önümüze getiriyorlar. Rebel, highway, rider, steel kelimelerinden kurulu şarkılardan gına geldi. Neyse ki Crucified Barbara işin biraz daha heavy tarafında. "Til Death Do Us Party", klasik heavy metal tınılarını duyabileceğiniz melodik bir albüm. İsmi kötü kendisi güzel "Sex Action", "Jennyfer", "Creatures", "Can't Handle Love", "Danger Danger", "Rats" albümün ağır topları. Grubun 2007 çıkışlı "In Distortion We Trust" (alın bir başka poser isim) isimli bir albümleri daha mevcut. Girlsband gruplarının klişelerinden bıkanlar için özgün bir çalışma. Ha arkasına erkekleri almış "female fronted" grupları sevenler için pek hoş bir seçim olmayabilir ama önyargılı bakmamak lazım.

2 yorum:

Bahadır dedi ki...

Svensson, Andersson, Jonsson yanına + Eglund .. :D

CaRtMaNtR dedi ki...

Female Fronted bandlerde öndeki bağyanın sesi sağlam oldukça (Ki hollanda da bu konuda sağlam bir havuz olduğundan şüpheleniyorum. Simone, Floor ve Sharon ile başlayan bir liste söz konusu) genelde hoş eserler icara ediyorlar.

Ama İskandinavlardan çıkıp black metal yapmayan ve kızlarla dolu bir grubu en azından ne yaptıklarını merak edeceğimden dinlerim herhalde.

Birde Nightwish'in mainmani olarak gösterilebilecek Tuomas'ın kendi ülkesinde desteklediği dört bayan vokalden oluşan İndica var ama onu rock yada metal sayamayız gibi poptan hallice bir tarzları var ama yinede denemek isteyen olabilir diye araya sıkıştırdım.