9 Mart 2009 Pazartesi

J-LEAGUE 2009

























Asya'nın en kaliteli liglerinden (belki de son 2 Asya Şampiyonlar Ligi'ni Urawa Red Diamonds ve Gamba Osaka'nın kazanmasıyla en kaliteli ligi haline gelen) Japon Ligi'nin 2009 sezonu hafta sonu start aldı. 5 Aralık tarihine kadar sürecek. Şampiyonlar Ligi'ne ilk 4 sırayı alan takımlar gidecekler. Bu seneye kadar 18 takımlı ligde son 2 sırayı alan takımlar küme düşüyor, J2'de ilk iki sırayı ala takımlar J1'e yükseliyor J1 onaltıncısı ile J2 üçüncüsü ise bir play-off oynuyordu. Bu sene bu play-off kaldırıldı. Artık alışılageldiği üzere son üç takım küme düşerken J2'deki ilk üç takım bir üst lige yükselecek. Japon Ligi'nde iki takımın puanlarının eşit olması durumunda önce gol averajına, daha sonra atılan gole, daha sonra takımların kendi aralarındaki maçlarına son olarak da disiplin durmuna bakılıyor. Bu sene ligdeki en büyük yenilik ise dördüncü yabancı hakkının kulüplere verilmesi. Sanfrecce Hirshima ve Montedio Yamagata ligin yeni takımları. Ligde Shizuoka'dan ve Saitama'dan ikişer takım bulunuyor.





















Kashima Antlers son 2 sezonun şampiyonu ve 16 yıllık ligde toplamda kazandığı 6 şampiyonlukla ligin favorisi. Asya Şampiyonlar Ligi'ne de bu sene ağırlıklarını koyacaklar. Grup müsabakaları çarşamba günü başlıyor. Asya Şampiyonlar Ligi grup mücadelelerini bir şekilde takip etmenizi tavsiye ederim. Geçen sene grup maçlarında 9-1'li 8-0'lı sonuçlar havada uçuşuyordu. Kashima geçen yıl final oynayan Adeliade United'a çeyrek finalde elendi ama bu sene kupayı almak isteyecekler. Takımın başında geçtiğimiz yıl göreve gelen ve 2 senede 2 şampiyonluk, 1 Emperor's Cup kazanan Brezilyalı Oswaldo De Oliveira var (Japonya'da bir Japon Lig Kupası bir de federasyon kupası mahiyetinde "İmparatorluk Kupası" bir de Xerox'un sponsorluğunda Süper Kupa bulunuyor). En büyük rakipleri Asya'nın en büyüğü unvanına sahip olan Gamba Osaka olacak. Gamba bu unvana rağmen ligde bugüne kadar 1 kez ipi göğüsleyebildi. 2005'te takımı şampiyon yapan Akira Nishino hala takımın başında. Lucas Severino ve bu sene takıma katılan 2 Güney Kore'linin katkısıyla zirveye gözlerini dikmiş durumdalar. Bu 2 takımla beraber Jaonya'nın son yıllardaki en başarılı takımı olan Urawa Reds de bir başka şampiyonluk adayı. Alman Ligi tecrübeli Robson Ponte ve Takahara'nın liderliğindeki takım Gamba ve Kashima'nın en büyük rakibi. Şampiyonlar Ligi'nde bu sene mücadele edecek 2 takım Nagoya Grampus Eight ve Kawasaki Frontale de iddialı takımlar.

























Tanıdık isimlere gelelim. Fatih Terim'in 1999-2000 yılı Şampiyonlar Ligi kontenjanı felaket transferi Bruno Quadros 4 senedir Japonya'da. 32 yaşındaki oyuncu bu sezon FC Tokyo'nun kadrosunda olacak. Sezonun en önemli transferlerinden birisi Omiya Ardija'nın Güney Kore Ligi şampiyonu Suwon'dan transfer ettiği Hırvat stoper Mato Neretljak. Ligde her yıl lig ve kupa şampiyonlukları dışında En Değerli Oyuncu, Gol Kralı, En iyi 11, En İyi Çaylak ve Yılın Teknik Direktörü gibi ödüller bulunuyor.























Japonya'dan sonra Asya'nın en üst düzey ligi K-League için de Noat SamisA'ya buyurun.

1 yorum:

varol döken dedi ki...

bu armaların kötülüğü nedir abicim böyle?

japon adam, sen robot yap ama bırak armanı sanatçılar yapsın (sanatçı robot olmaz!)