9 Mart 2009 Pazartesi

JOE SATRIANİ vs. COLDPLAY


Aslında bugünün futbol dışı yazısı Crucified Barbara olacaktı ama onu yarına bıraktık. Daha önemli bir durum var. "Usta" Joe Satriani Coldplay'e, son albümleri "Viva La Vida or Death and All His Friends"in hit single'ı ve çıkış şarkısı "Via La Vida"da, kendisinin 2004 yılında piyasaya sürdüğü "Is There Love In Space" albümünde yer alan "If I Could Fly" şarkısından bazı bölümleri kullandığı sebebiyle dava açtı. Aslında Satriani Aralık ayında hadiseyi gündeme getirmişti ama, olayı yasal platforma taşımak biraz süre aldı. Coldplay tarafı ilk başta Joe Satriani'nin işi hukuki sürece aktarmasını dikkate almadılar ama iş Grammy ödül töreninde Satriani'nin avukatının yaptığı açıklamalardan sonra ciddiye binince dava için bir avukat tuttular. Mahkeme önümüzdeki dönemde başlayacak. Peki ortada gerçekten böyle bir durum var mı? Biraz zaman ayırdım ve hadiseyi araştırdım. Görünüşe göre Coldplay yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalacak. Zira davaya konu olan iki şarkının söz konusu bölümleri birbirinin tıpatıp aynısı. Buyurun Joe Satriani'nin If I Could Fly şarkısı, bu da herkesin bildiği Viva La Vida. Satriani'nin şarkısında 49. saniyede başlayan gitar riffine dikkat edin. Benim ilk dinleyişte dahi "yuh" dediğim benzerliği belki farkedemeyebilirsiniz, sebebi Satriani'nin melodisi elektro gitarla, Coldplay'in ise piyano ve klavye ile icra etmesi. O zaman buyurun, bunun üzerine bir de youtube'da bu davayı müzikal açıdan incelemiş bir müzik öğretmeninin analizi. Bu da ikinci parçası.

Coldplay'in son albümüne bir lafım yok. Albümü çok beğendiğimi belirteyim. Ama bu Satriani gibi bir abideden yaptıkları aşırmayı örtmüyor. Hele şarkının 2 Grammy kazanıp sayısız ortamda kullanılması da cabası. Zaten Joe Satriani benim bildiğim kadarı ile boş atan bir adam değildir, davayı duyduğumda ortada bir şeylerin olduğunu düşünmüştüm. Şarkıları dinleyince de emin oldum. Bu daha önceki albümlerinde Coldplay için çıkarılan "hırsızlık" iddialarını da güçlendirecektir. Tabi bu davanın sonunda Noel Gallagher, Chris Martin'e yaptığı "sidikli" çıkışının üstüne ne koyar bilemem.

8 yorum:

Zafer dedi ki...

Viva la Vida'yı ilk dinlediğimde "ya ben bu şarkıyı sanki daha önce dinledim gibi" demiştim. Elimdeki Steve Vai müziklerini taramıştım. Demek ki yanlış kişiden şüphelenmişim. Joe abimizmiş melodinin asıl sahibi. Keşke bir büyüklük de yapabilseymiş Coldplay kardeşlerine.

Adsız dedi ki...

coldplayi sayarız severiz ama bu sefer çok büyük ayıp etmişler.düpedüz hırsızlık bu.birebir aynı melodiler.

Adsız dedi ki...

olay hakkaten ilginç, coldplay'in böyle bi şeye ihtiyaç duyması esas ilginçlik; hemen ayıplamayalım yani biraz bilinçsizce gerçekleşen ağır bi esinlenme olmuş olabilir.

bu arada şarkının adını ilkinde fly yerine "play" yazmışsın dutchman abi, hörmetler

Adsız dedi ki...

İki müzisyenin de aynı şeyleri üretmiş olma ihtimalleri az da olsa var.Bana kalırsa direk aynısı ama böyle konularda yaptırımlar nasıl oluyor kim karar veriyor, açıkçası hiç bir fikrim yok.merak edilesi.

Olympian dedi ki...

kucuk bir isimden apartmis olsalar inanacagim da, satriani den calinti yapacak kadar gerizekali olamazlar. ama noel e sebep cikmis, sallasin biraz da dinleyelim. zevkli olur.

Adsız dedi ki...

Se eu pude ficar sarado e perder peso em menos de 4 semanas...Qualquer um de vocês pode!


Eu não tive jogei fora o meu dinheiro em proteína, nem em creatina, nem em vídeos caros de exercícios, e eu não sou um rato de academia! Eu encontrei os dois suplementos musculares Xtreme NO e HGH Energize, quais agora tambem sao disponivel no brasil. Sao exatos os mesmos suplementos musculares, quais os atores de Hollywood do filme 300 usaram, para ficar com um corpo malhado e sarado. O preco esta reduzido, entao nao perca a sua chance!


Para:
Aumento de Massa Muscular

Acesse o site:
http://www.jornal-musculacao-brasil.com/

Adsız dedi ki...

[url=http://www.box.net/shared/3cjl3osx80]buy clomid online[/url]

Adsız dedi ki...

Амфетамины и Спиды. Синтез амфетамина в домашних условиях. Вид изготовления сульфата амфетамина.
Продажа 10% раствор пропена 50г - 3000р
http://speed.kablog.com