30 Mart 2009 Pazartesi

LEGEN....WAIT FOR IT...DARY....


















Efendiiiim yerel seçimler hikaye, blog açıldı açılalı böyle kıran kırana geçen bir yarış görmemiştim. 2 haftadır süren 90'lı ve 2000'li yılların en iyi sit-com'u oylamasını sonuçlandırdık ve How I Met Your Mother geçtiğimiz pazar akşamı biraz sonra kaynağını açıklayacağım muazzam atakla Seinfeld'i geride bırakarak birinci oldu. İlk hafta birincilik koltuğu için bu iki dizi kıran kırana çekişiyordu. Önce 4-5 gün boyunca HIMYM 4-5 oyu hiçbir zaman geçmeyen farklarla önde gitti, hafta sonuna girildiğinde Seinfeld liderliği ele geçirip farkı bir ara 10-15 oya kadar çıkardı, derken Pazar günü HIMYM baskını oldu ve Barney Stinson tayfası diziyi 150 oy kadar öne geçirerek son 1 haftayı uzatmaları oynayarak geçirdi. Son günlere doğru Seinfeld farkı 100 oyun altına indirse de nefesi yetmedi. Üçüncülük koltuğu için olan çekişme ise tam 2 hafta sürdü. Coupling ve Married With Children arasındaki fark asla 10 oyun üzerine çıkmadı, her iki dizi de zaman zaman öne geçip geriye düştüler. Bu yazıyı yazmaya başladığımda oylar eşitti. Benim de zaten bu derece çekişmeden sonra herhangi birisini dördüncülüğe düşürmeye gönlüm elvermedi ve 2 dizi üçüncülüğü paylaştı. İlk dört dizinin tümünün aynı zamanda listedeki "en zekice yazılmış" diziler olduğunu göz önüne getirirsek izleyici ortalama, basit, sabun köpüğü esprilerden çok başarılı kurgular, diyaloglar üzerinden giden sahneler ve hep kendini özdeşleştireceği bir karakterden hoşlanıyor diyebiliriz. Barney Stinson, Cosmo Kramer, Al Bundy ve Jeff Murdock bunun en güzel örnekleri. Zaten bu 4 karakter gelmiş geçmiş efsane televizyon karakterleri listesine kafadan girerler.

Dördüncülük koltuğunda daha bir üstünkörü mizahın ürünü Friends var. Ben hiçbir zaman sevemedim. 6 karakter bu tür diziler için hem çok fazla hem de dizi romantizme fena halde bulaşmış durumda. Beşincilik Karma felsefesinin temsilcisi My Name Is Earl'de. Ebedi loser tayfanın da hayranı oluyor demek. Az farkla benim nefret ettiğim Scrubs altıncı Two and A Half Men yedinci oldu. Will and Grace de 1914 oydan sadece 7'sini alarak Türk kanallarına haber yolladı. Bu diziyi izlemeyin, izlettirmeyin.

Gelelim How I Met Your Mother'ın buldozer etkisi yapan kaynağa. Efendim 22 Mart 2009 günü akşam üstü bilgisayarımı kapatmak üzere iken oylamada ilk iki sıradaki çekişmenin devam ettiğini gördüm. Derken gece yarısı bilgisayarımı açtığımda HIMYM'ın devasa bir atak yaptığını gördüm. Hemen blogun ziyaretçi listesine baktım. Facebook'tan 300 civarında ziyaretçi gelmişti. Aklımdan düşünceler geçti hemen, "Facebook-Barney Sitnson-Resmi Facebook Grubu-PCLion FC-Kurucusu-...yoksa yoksa......."....Kısa bir yoklamadan sonra öğrendim ki ülkenin en leziz bloglarından PCLion FC'nin yaratıcısı (isim vermemek için PCLion diyelim) ve aynı zamanda Facebook'taki 314.000 üyeli uluslararası Barney Stinson grubunun da kurucusu sitenin linkini grup sayfasına sadece 10 dakika için eklemiş ama bu 10 dakika oylamada bir tür "Klonların Saldırısı" etkisi yapmıştı. O buldozer etkisiyle de oylamanın birincilik kaderi çizildi zaten. Yaa yaaa...

E o kadar konuştuk birinciye bir saygı duruşu yapalım. Bu arada kapatırken ben de bir kelam edeyim. HIMYM'ın tüm bölümlerini izlemiş birisi olarak bu başarılı kurguyla en az 7-8 sezon gideceğini düşünüyorum. Biz sarı şemsiyeli kızı aramaya devam edelim, bu arada 3-20'nin de şahsi kanaatime göre dizinin en iyi açılışı olduğunu belirteyim. Bildik kurgunun üzerine Radiohead "Nice Dream"...

Rakamları vererek kapatayım

Kullanılan oy: 1914

How I Met Your Mother: 605 oy- % 31
Seinfeld: 518 oy - % 27
Coupling: 223 oy - % 11
Married With Children: 223 oy - % 11
Friends: 158 oy - % 9
My Name Is Earl: 66 oy - % 3
Scrubs: 59 oy - % 3
Two and A Half Men: 55 oy- % 2
Vill and Grace: 7 oy - % 0


Not: Bu post 5 saniye içinde Varol Döken'i imha edecektir. Ha ayrıca Seinfeld sempatizanı Joe'nun ve Varol'un 2 hafta boyunca yaptıkları propagandanın 10 dakikada anında çökmesi üzerine bu 2 arkadaşımızı daha kesin ve etkili çözümlere davet ediyorum. Yaaa Joe efendi öyle her hafta anayasa koymakla olmaz bu işler...Buyurun...(varol'dan 8 paragraflık kınama bekliyorum)

26 yorum:

voodoo girl dedi ki...

will and grace ile ilgili sözler kırıyor beni :) çok güçlü rakipleri olması onu bu hale getirdi yoksa gayet güzel bir dizi banane banane

Flying Dutchman dedi ki...

o dizide katlanılabilecek tek şey jack geliyor bana. Will, Grace, Karen karakterlerinden fena halde rahatsızım. Hele Karen anti kahramanın da anti kahramanı gibi. Seinfeld'ın Elaine'ine bakıyorum misal, o da tam bir anti-kahraman ama çok komik. Bu ise tam bir felaket. Zaten sesini duyunca bana bir haller geliyor...:))

Daha kırılacaksın ama ne yapayım :))..sevene saygımız sonsuz..

pclion dedi ki...

Status'a blogun linkini yazdığımdan 10 saniye sonra sonra üç tane "awesome" diye mesaj geldi, düşünün siz gerisini. Sanırım o grubun içinde ciddi ciddi yaşayanlar var. Eğer biraz dalgınlık yapıp linki kaldırmayı bir-iki saat unutsam muhtemelen Dutchman tarihinin anket rekoru kırılacaktı.

Red Alert 2 tabiriyle 'Superweapon', Bilimum araba yarışı oyunu tabiriyle 'turbo' kullanmamı tetikleyenin Joe the Turk'ün How I Met Your Mother'ı "ucube bir dizi" olarak tanımlamasının payı da büyüktür. :))

Doğu Eroğlu dedi ki...

seçenekler arasında the office'in olmayışını kınıyorum.

teletabi dedi ki...

Hakeden kazanmış.

varol döken dedi ki...

Seni kınıyorum Dutchman ve kendimi balonu patlatılmış bubble boy gibi hissediyorum... İmha olmadan önce şunları yazmama izin verilsin... Yerel seçim sonrası açıklamaları gibi burada da fırtınalar kopacaktır, başbakan kadar hazırım buna da:)

1- Değil 100, 1.000.000 oy fark olsa bu şu gerçeği değiştirmez. Hiçbir şey kategorisini kendi yarattığı şeyin içinde değerlendirilemez! Seinfeld=Sitcom, Sitcom= Seinfeld diyerek ben noktayı çoktan koymuştum, bundan sonraki 314.000 virgüle de TDK baksın!

2- Oylamanın sonucu benim için makbul değil. Bu oylama sitenin gerçek okuyucusu kitlesi arasında yapılıyorsa, oyların da o bağlamda değerlendirilmesi gerekir. Geldi zibidi oyunu bastı iki tane yazı okudu vay Joe amma yazıyormuş dedi, sonra gitti google search'te HİMYM Lebanese porno girl adı galiba Yasmine de yazdı! Buna önce blog sahibinin karşı çıkması gerekir ama ben zaten ondaki bu Barney Stinson ruhunu çoktan sezdiğim için bir şey demiyorum...

3- Sitenin genel yaş ortalaması kaç bilmiyorum ama benim tahminim 23-24... Bu yaş aralığındaki arkadaşların çoğu Seinfeld'i izlememiş çünkü hepimizin bildiği gibi Seinfeld öyle yayınlandığı an torrentlere düşecek teknoloji zamanlarından gelme değil... HİMYM'i oy basanların iddia ediyorum % 83ü (ki bu Barney Stinson ın kafadan atma oranıdır yani ben HİMYM izliyorum) Seinfeld'i izlememiştir, isterse Dutchman efendi bunun anketini yapsın. Böylece aslında anket boşa çıkmış sayılır.

4- HİMYM'in ilk 2 sezonunu yeniden izledim. Kendi şahsi listemde biraz haksızlık yaptığıma karar verdim. 9.dan daha iyi bir dizi ve kesinlikle komik. Genel ortalaması da oldukça iyi. Ama biz de küçükken Yeşilköy havuzunu dünyanın en büyük havuzu zanneder, dünyanın en büyük havuzuna işedim ben oğlum naberrr diye hava atardık ta ki Ataköy Olimpik yapılana kadar... Gerçi burada Seinfeld önceden yapılmış oluyor ama ben metaforumu yedirmem arkadaş!

5- Kaldı ki zaten Seinfeld'ten sonra Coupling, Scrubs, Married With Children var, hiç ailenin 5. kızı ilk evlenir mi?

Artık Tavukçuzade'de Seinfeld akşamları düzenlemek, neyi kaçırdıklarını bilmeyen arkadaşlara sitcom aslında nedir, nasıl yapılır diye göstermek şart oldu. Joe da uzun sopasıyla gelsin ekranın yanında dursun, her sahneyi oynatalım Uğurcum gibi yorumlasın. Ha izleyip de hala HİMYM HİMYM diye hımıldayan kalırsa onların da yediği içtiği bizden, Gülse Birsel'in çilekli reçel tadındaki esprileri de armağan olsun!

ihk dedi ki...

varol döken'in de dediği gibi bu anket biraz nesil savaşları şeklinde geçti. Bizim nesil seinfeld ve mwc arasıdna bölündüğü için himym kazandı. ben şahsen mwc'ye oy verdim. kramer'la costanza'yı toplayıp stinson'la çarpsan yine bir al bundy etmez.

Olympian dedi ki...

friends i nasil bu kadar yerin dibine soktugunu hic anlayamayacagim dutchman. basindan beri sustum, konusmaya baslarsam varol doken gibi sel olur kelimeler diye korktum ama yeter!! friends, begenilmeyebilir ama bu kadar da yerin dibine sokulamaz. evet yeter!

Hamza dedi ki...

Friends'i listeye koymamamışsın.

erbo dedi ki...

hak eden kazandı.

cisco dedi ki...

varol doken'e sonuna kadar katiliyorum. 9 sezon bitirmis bir seinfeld, 11 sezon bitirmis married with children su 4. sezonu yayilanan bir himym ile karsilastiralamaz.

bilincsiz secmen her yerde bilincsiz secmen. eger soru su an en begendiginiz sitcom olsa eyvallah, ama en iyi sitcom ise eger soru yaklasamaz ilk uce.

berthelemy dedi ki...

HIMYM ın hakkını vermek lazım. gerçekten müthiş dizi. 11 sezon devirmiş mwc den de daha iyidir benim gözümde. fakat seinfeld diyince bi durmak lazım. eski nesil olmamama rağmen (23 yaşındayım) lise yıllarında beri seinfeld izleyen birisi olarak gelecek 100(yüz) yılda daha iyi bir sitcom yapılamayacağını iddia ediyorum. abd televizyon tarihinin reyting rekorunu kırmıştır bu dizi. hakkında kitaplar yazılmıştır. komik olmaktan öte yaşam biçimidir. varol dökene katılıyorum, hem HIMYM hemde seinfeldi izleyip HIMYM a oy verenlerin oranı %2yi geçmemiştir. bu açıdan bakınca seinfeld birincidir zaten.

Unknown dedi ki...

Evet bence de Seinfeld dizisi sit-com türünün yaratıcısıdır fakat her ilk en iyi olmaz maalesef. HIMYM, Seinfeld, Coupling, My Name is Earl, Two and A Half Men ve Scrubs dizilerinin sezonlarının neredeyse hepsini izledim ama Married With Children gibi her bölüm istikrarlı beni güldüren olmadı. Sit-com tarihinin en baskın ve en komik karakteridir Al Bundy. Dizinin jenerik müziğini duyunca bile gülümserim.

Minero dedi ki...

Varol Abi'nin endişelerine katılmamak evde değil. Yaşımın küçük olmasına rağmen Seinfield izledim ama How I Met Your Mother'ın hala gösterimde olması onun popülerliğini arttıryor. Bir diğer konu ise sadece blog tayfasının değil hemen hemen herkesin oy kullanması olayo. Tamam ben HIMYM'ı daha çok seviyorum ama oylamayı benim gözümde Sienfield almış durumda. Ama yine de Brother Joe'un inadına iyi oldu diyorum. Boston'dan döner dönmez abandı klavyeye Seinfield için propoganda yaptı durdu :)

ealturk dedi ki...

varol döken'e katılıyorum. blogun yas ortalaması 23-24 civarlarındadır ki bende 22 yasındayım.Seinfeld izlememis cok kisi var blog icinde yasından dolayı ve PcLion'un da yarattıgı etki olmasa kafa kafaya gidiyordu gene seinfeld aynı dönemden olan bir diger müthis sitcom MWC'ına rağmen.Listede friends ve will and grace dısında izlemedigim dizi yok onlar hakkında pek bir fikrim yok ama bende yarattıgı etki itibariyle HİMYM henüz bir Seinfeld veya MWC olabilicek kıvama gelmedi ayrıca HİMYM suanda halen yayında olması da büyük bir etki aldıgı oylarda üzerinden 10 yıl gibi bir zaman gectiginde yarattıgı etkiyi koruyabiliceginden süpheliyim.

neverLander ® dedi ki...

varol abi'nin 24 yaş teoremine katılıyorum. eee, ııı.. konu neydi? =)

yalnız yanlış teklifte bulunmuş varol abi, beleş tavukçuzade'ye değil himym, arka sokaklar bile derim yeminle =))

neverLander ® dedi ki...

ps : mersin'e servisiniz var mı varol abi?

varol döken dedi ki...

ne varol abiymiş ya yeminlen tiksindim kendimden de himym'den de:)

dutchman beni böyle bilimsel bilimsel yorumlar yaptırtıp varol abi pozisyonuna soktuğun için seni kınıyorum ve sana laflar değil kınalar hazırladım:)

@neverlander
tantuni ile barter yaparız:)

İsmail Şayan dedi ki...

Dutchman ne yaptın? Al Bundy ilk üçte olur mu hiç? Bişey yap, düşür onu oradan. Blogun hayatı da bizim hayatımız da tehlikede olabilir :)

Unknown dedi ki...

friendsi sonlarda görünce sızladı içim birden :( yaşlanmışız miirim.. himym iyi güzel ama temelde bi friends çakması bi yapısı war bence.. barneye gülüyoruz ama o kadar.. bi de çok kasıyolar sosyal tespit yapacaz diye.. ''we were on a break '' , how you doin ve chandler bing karakterinin bu dizide olması friendsi efsane yapmaya yeter de artar bile..

namaste

alchoburn dedi ki...

Skandal!! Eheh. Herşeyden önce, Coupling'e gönül verenler adına iyi bir yarıştı diyeyim. Seinfeld kazanır diye bakıyordum. Ezilmemesi için Coupling'e oy verdim itiraf etmek gerekirse. Varol Döken bana kızsa haklıdır.

HIMYM eyvallah, hala dönüp izlediğim bölümleri bile vardır ama Seinfeld'den iyi değildir. En nihayetinde konu çeşitliliği bakımından bu dizilerden hiç biri Seinfeld'le yarışamaz, konusu yoktur çünkü.

CaRtMaNtR dedi ki...

van minüt van minüt. Seinfeld en iyi yada en yaratıcı Sit-Com olabilir bu yorumdur anlayıştır eleştiremem ama benim bildiğim ilk Sit-Com MWC'dir bu tarz onunla başladı geyiklerini pek çok kez duymuşumdur sağdan soldan. Ama tabi dünyanın en loser ailesinin sonunda bu anketi kazanmalarıda doğalarına aykırı olurdu :D

bu arada benim için barney stinson'ın kişisel blogu bitmiştir dahada girmem bloguna :D

yurdum insanı dedi ki...

ilk posttaki ve bu posttaki yorumlardan anlaşıldığı kadarıyla anketin en büyük falsosu halen yayında olanlarla jübilesini yapmış olanları harmanlaması oldu sanırım. bu açıdan hem seinfeld hem himym ayrı ayrı 1. dir denebilir.

bu anketin üzerine a takımı, macgyver, kara şimşek, görevimiz tehlike, mavi ay vb.' den oluşan bir anket de iyi giderdi aslında. hatta daha da artırırsak onun üzerine de çizgi filmler.

varol döken dedi ki...

seinfeld sitcom türünün yaratıcısı değildir, selpak da kağıt mendilin yaratıcısı değildir, ben seinfeld=sitcom derken olan veya olması gereken algıdan bahsediyordum...

benim en büyük itirazım bir diğerini izlemeden en iyisi budur anlayışına... listede benim izlemediğim dizi yok o yüzden gönül rahatlığıyla böyle sayfalar dolusu yazdım ama sanırım yeter:)

bahar gelmiş, çiçekler açmış, japonya'da kiraz, istanbul'da barbun mevsimi... ben rakımı alır uzaklaşırım cosmo kramer in fantazi kampına doğru...

Ser dedi ki...

daha once de belirttigim gibi Seinfeld'in savunulmaya ihtiyaci yok. HIMYM'i her hafta buyuk bir hevesle bekliyorum ve izliyorum ama dizi sona erdikten 10 yil sonra ayni bolumu 5. kez (yaziyla Bes) izlerken kahkahalarla gulebilecegimi (bkz Seinfeld) sanmiyorum.. tartismaya hic girmiyorum ve Varol Doken'in yazilarinin altina +1907 yaziyorum :)

koobee24 dedi ki...

öncelikle himym friends dizisnden esinlenerek çıkmış bir dizidir. ve hayatında friends izlemiş hiç kimsenin himym diyeceğine inanmıyorum. yani bu sonucun nedeni himym'ın cnbc-'de friedns'in ise fazla kişide olmayan digiturk'te yayınlanmış olmasıdır. yani diziyi bilip bilmemekle alakalı durum. himym da güzeldir ama friends inanılmaz derecede özel bir dizidir ve himym gibi zayıf dizilerle karşılaştırmak sadece hakarettir. amerika'da bile friends ya da seinfeld sadece birbirleriyle karşılaştırılırlar diğerleri kötü birer kopyadır.