Afrika’nın en önemli fubol ülkelerinden biri; hatta ta kendisi; Nijerya. Avrupa liglerinde her zaman kaliteli futbolcularla temsil edildiler. Nijerya, 150 milyona yaklaşan nüfusuyla Afrika’nın en fazla futbolcu ihracatı yapan ülkesi. Nijerya, bizler için Uche, Okocha, Amokachi hatta Shorunmu demek. Ya da CM’ciler için bunlara ek olarak Aghahowa, Taribo West, Isaac Okoronkwo ve Enyeama demek belki de. Nijerya’nın dünyanın neredeyse her liginde top koşturan futbolcusu var. Sosyo-ekonomik şartlar yüzünden genellikle küçük yaşlardaki futbolcular başka ülkelerin yolunu tutuyorlar.
Son yıllarda Ligue 1′de, Nijeryalı futbolcuların sayısı giderek azaldı. Fransa Ligi, Afrikalı oyuncu sayısı bakımından Avrupa’nın lideri durumunda bulunuyor. Afrika Kupası döneminde lig doğrudan etkileniyor. Birçok takımın kadrosu ciddi bir güç kayıbı yaşıyor. Ancak, Ligue 1′de daha çok Kamerun, Senegal,Fas, Cezayir, Mali, Gine, Gana ve Fildişi Sahilleri’nden oyuncular ağırlıkta bulunuyor. Bunun sebebi, yukarda adı geçen ülkelerin; (Gana dışında) eski Fransa sömürgeleri olması. Bu gruptan ayrılan, Gana ve Nijerya ise geçmişte güçlü krallıkları olan ve bir dönem İngiliz himayesinde bulunan iki Batı Afrika ülkesi. Bu durum iki ülkenin de İngilizce konuşmasına sebep olmuş. Ancak diğer ülkelerin ana dili Fransızca. Bu sebepten Nijeryalı futbolcuların İngiltere liglerinde sayıca fazla olduğunu görebiliyoruz. Ancak Fransa ligi yetiştirici lig niteliği dahilinde birçok Nijeryalı futbolcuyu yetiştirip, diğer Avrupa liglerine, özellikle de İngiltere’ye pazarlıyor. Bu isimlere son zamanlar için örnek olarak; Joseph Yobo ve John Utaka verilebilir.
Kuşkusuz, yetiştirici lig Fransa’nın yeni Nijeryalı yıldız adayları olmalı. Şu an ligin en gözde Nijeryalısı, Marsilya’nın sol beki Taye Taiwo. 23 yaşındaki Taiwo, Bixente Lizarazu’nun Bayern Münih’e transferinin ardından kadroya dahil edilmişti. Basamakları bu kadar çabuk çıkmasını kimse beklemiyordu. Taiwo kısa zaman içinde neredeyse kusursuz bir solbek oldu. Onu ilk kez 2005 yılında Kanada’da düzenlenen U-20 Dünya kupasında izlemiştim. Genç yaşına rağmen müthiş maçlar çıkarmıştı. Taiwo hızlı ve çok güçlü bir oyuncu. Uzun boyuna rağmen atletik. Herkesin dilinde olan özelliği ise sert şutları.Taye Taiwo’nun 2006 Fransa Lig Kupası yarı-finalinde kullandığı frikikin hızı 130 km/saatte olarak hesaplanmıştı.
Nijerya ‘da Gabros International ve Lobi Stars takımlarında oynadıktan sonra Marsilya’ya transfer olan Taiwo, 2006 Afrika’da yılın genç oyuncusu seçilmişti. Taiwo’nun adı son dönemlerde birçok İngiliz kulübüyle geçiyor ve Taiwo da İngiltere de oynamak istediğini açıkladı. Yaz transfer dönemi Taye Taiwo için hareketli geçeceğe benziyor.
Onyekachi Apam, Ligue 1′in bir diğer önemli Nijeryalı genç yeteneği. Apam Nice’de oynuyor ve birçok özelliğiyle Taiwo’ya benziyor. Defansın iki bekinde de oynayabilen Apam, ağırlıklı olarak sağ bekte oynuyor. Apam, 2008 Pekin olimpiyatlarında gümüş madalya kazanan Nijerya milli takımında da çok iyi bir performans sergilemişti.
Kariyerine Nijerya’daki Pepsi Futbol Akademisi’nde başlayan Apam, oradan Nijerya’nın Enugu Rangers takımına transfer olmuştu. 2006 yılında geldiği Nice takımında bu sezon başından itibaren takımın as oyuncularından biri oldu. Bir ara Lyon ve Marsilya’nın onu transfer edeceği söylentileri çıkmıştı. Marsilya solbekinde Taiwo, sağbekinde Apam şık olur doğrusu.
Bir diğer Nijeryalı oyuncu ise Lukman Haruna. Monaco onu geçen yıl ocak ayında transfer etmişti. Haruna’nın adını duyurması Nijerya patronu Berti Vogts’un onu Afrika Uluslar Kupası için Nijerya geniş kadrosuna almasıyla gerçekleşmişti. Haruna’nın peşinde o dönem Real Madrid, Atletico Madrid, FC Porto ve Benfica gibi büyük kulüpler vardı. Ancak o Monaco’yu seçti. Alt basamaktan başlamanın onun için ne kadar doğru bir karar olduğunu ilerleyen zamanlarda göreceğimize inanıyorum.
Lukman Haruna,1990 doğumlu ve defansif orta sahada oynuyor. Fiziksel özellikleri dikkat çekici. 2007 FIFA U-17 Dünya Kupası’nı kazanan Nijerya milli takımının kaptanlığını yapmıştı. O turnuvada Macauley Chrisantus ile birlikte Nijerya’nın en çok dikkat çeken oyuncusu olmuştu. Ransford Osei’nin yıldızlaştığı ve Gana’nın şampiyon olduğu 2009 Afrika Gençler Şampiyonasında da Nijerya’nın Ibrahim Rabiu (Sporting Lizbon) ile birlikte yıldızlaşan oyuncusu oldu.
Ligue 1′in diğer Nijeryalıları ise Rennes’te oynayan 88 doğumlu solbek Uwa Echiejile ve Sochaux defansında oynayan Rabiu Afolabi. Uwa Echiejile hakkında şu an bir kestirim yapmam mümkün değil, ancak Rennes gibi çok iyi altyapısı olan ve oyuncu yetiştirmekte başarılı olmuş bir takımda kendini geliştirecektir. Rabiu Afolabi 28 yaşında ve daha önce Napoli ve Standard Liege takımlarında oynadı. Orta seviyede bir defans oyuncusu olduğunu düşünüyorum.
Afrika’nın en büyük futbol ülkelerinden biri olan Nijerya, eğer 2010 Dünya Kupasına katılırsa Taiwo ve Apam bu takımın önemli parçaları olacaktır. Fransa Ligi birçok Afrika ülkesinin futbolcularına genç yaşlarda iyi şartlarda eğitim ve yaşam fırsatı veriyor. Bazı oyuncuları Fransa kendi milli takımı için devşirirken, birçok oyuncuda doğdukları ülkeler için oynuyorlar. 2002 Dünya Kupasında Senegal’in Fransa’ya yaptığı sürpriz hafızalarımızdaki yerini koruyordur.
by LeFoot
1 yorum:
unutamadığım nijeryalı, kayserili kaleci alloy agu vardı.
nijerya'nın sizin de bahsettiğiniz 2 genç yeteneği olan rabiu ibrahim ve macauley chrisantus bir süre önce yayımlanan "2009’da izlenmesi gereken 10 afrikalı oyuncu" listesinde de yer almıştı.
http://heryolroma.blogspot.com/2009/01/gen-afrikallar-listesi.html
Yorum Gönder