23 Mart 2009 Pazartesi

MEHTER TAKIMI SOSUYLA KARTALSPOR




















Cuma günü MR çektirmek için hastane yollarında olduğumdan Bursa’ya gidemedim.Mecburen evde takıldık.Gerçi Kocaeli maçının bir kopyası gibiydi.Neyse geri dönüp sinirlenmek istemiyorum.

Haftasonu maç programına baktığımda Karşıyaka’nın İstanbul’da Kartal’la maçının olduğunu gördüm. Karşıyakalıların sağlam bir şekilde geleceğinden adım gibi emindim. Kartalspor konusunda sayısız anısını,anekdotunu dinlediğim Canarino düştü aklıma. Kendisi daha sonra bir zahmet aktarır bize bunları.

Minibüse bindik, düştük yollara. 11.30 gibi Kartal’a vardığımızda küçük gruplar halinde dolaşan Kartallılar ve stadın önünde bekleyen oldukça kalabalık Karşıyakalı grup vardı. Biletimi alıp eski açıktaki yerimi aldım. Tarafsız gözle izlemek ne kadar zevkliymiş. İçeri girdiğimde dışarıdaki kadar Karşıyakalı vardı. Kartalspor seyircisi de yavaş yavaş yerini alıyordu. Aslında Kartalspor seyircisi yerine daha çok Kartal'lı desek daha doğru olur sanırım.Üzerinde Kartalspor malzemesi olan insanlar olsa da en az o kadar başka takım forması, atkısıyla maça gelen de vardı.
İçeri girince hemen gözüm pankartlara takıldı. Karşıyaka bölümümde ; “Her Zaman Her Yerde En Büyük Kafkaf”, “Bağdat’ta Oynayın,Oraya da Geliriz!!”, “İstanbul Tayfa”, “O Gece Bu Sene”, “Şampiyonluk Yolunda Trabzonspor ve Sivaspor’a Başarılar Dileriz.” Pankartları vardı. Bir de (Özgür olduğunu tahmin ediyorum) “Başımız sağolsun” yazılı ve genç bir arkadaşımızın resminin olduğu bir pankart vardı.



















Kartal tarafına gelince, “Umudu Kuşanıp Geldik Sevdamız uğruna”, “Yükseklik Korkumuz Olsaydı Kartal Olmazdık”, “Bordo Bereliler”, “Başarıyı Değil Semtimizi Sevdik” ve Canarino’ya mesaj attığım ve kendisini yaran “Ateş Sizi Çağırıyooo!” pankartları asılıydı. Maçın başlamasına yarım saat kala birden bulunduğum eski açık tribününe gelen mehter takımı herkesi şok etti. Hayatımda ilk defa gördüm. Kartalspor’a özgü bir şey sanırım. Geldikten 10 dakika sonra tribünü terk ettiler. İlginç…

Maç başlamadan önce Karşıyakalılar daha önce duymadığım çok güzel bir tezahürat söylediler. Ama aklımda kalmadı işte. Kartal tribünde daha önce Canarino’nun bahsettiği gibi genelde Beşiktaş besteleri söylendi.



















Karşıyakalılar Özgür’ü unutmadılar tabi ki.”Özgür Ölmedi,Kalbimizde Yaşıyor” sesleri yükseldi.Kartalsporlular da alkışlarla bu tezahürata eşlik etti.” Özgürler Ölmesin,Deplasmanlar Bitmesin” şeklinde cevap verdiler. Ve santraya yakın “Özgür’ü vuranın anasını ..ikeyim” sesleri Kafkalar’dan…

Oldukça hızlı daha doğrusu mücadeleci başladı karşılaşma. Ama Kartalspor daha fazla istekli gibiydi.Karşıyaka sanki beraberliğe razı bir görüntü içindeydi. Kartalspor küme düşme potasına girmişti arka arkaya yaşadığı puan kayıplarıyla. Karşıyaka ise Süper lig yolunda iddialıydı.78’de Mehmet Al’ın golüyle Kartalspor 5 hafta aradan sonra galip geldi. Karşıyaka ise Kasımpaşa’nın galip gelmesiyle 4. sıraya geriledi. Kartalspor için önemli bir galibiyet.



















Maç sonu tribünden sahaya atlayanların Karşıyakalıların bulunduğu tribünün önüne kadar gelmesiyle gergin anlar…Genelde küçük yaşta seyircilerin polis uyarısıyla geriye koşarak kaçmaları 23 nisan görüntülerini getirdi hafızalara…Karşıyakalılar tribünü terk ediyorlar. ”, “O Gece Bu Sene” ve “Şampiyonluk Yolunda Trabzonspor ve Sivaspor’a Başarılar Dileriz.” Pankartları unutuluyor. O pankartlar da Kartalsporlular tarafından bir tanesi yırtılarak alınıyor.
Velhasıl enteresan bir gündü. Pankartlar,Mehter takımı, maç sonu Kartalspor’un 60. yılı nedeniyle ödül töreni, devre arası dışardaki seçim otobüslerinden gelen müzikler….
Diyor…Pası Canarino’ya atıyorum… Kartalspor ve Kartalspor seyirci profili konulu bir yazı bekliyorum…


by Barad-dur

9 yorum:

Tuner dedi ki...

Olmayan seyircinin olmayan profili..

İstanbulda Karagümrük ve Sarıyer dışında sıyrılıp kimlik kazanabilmiş semt takımı yok bence.Buna Kartal da dahil Güngören de ...

Adsız dedi ki...

TUNER kardeş mailini ver de KARTALSPOR tribunlerinin geçmişi hakkında bir kaç yazı yollayım....Bu arada Kasımpaşa,Gaziosmanpaşa,Zeytinburnu ya ne oldu?

Sosyal_FB dedi ki...

Zaten kimsenin "Oooo Kartal diye bir takım var. Hem takım, hem ortam, hem seyirci profili. Fevkaladenin de fevkinde yahu" dediğini sanmıyorum.

Lakin ortada Kartal diye bir semt varsa (ki var), bu semtin futbol takımı maçlarını kendi stadında yapıyorsa (ki yapıyor) ve stada belli sayıda bir insan geliyorsa (ki geliyor), bu insanların oluşturduğu bir profil de var demektir.

Ha sen bunu beğenmezsin, Uykusuz'daki Fırat karakteri gibi "Bokum gibi olmuş" dersin, bunlar bile bir nebze. Ama "Ulan nasıl bir şeyi seviyorsunuz arkadaş siz? Kimliği yok bir kere" dediğin zaman, o olmaz. Doğmuş, üzerinden baya geçmiş, bir yerlere gelmiş, ileri gitmeye çalışan gence biçilen donun orasından burasından çekiştirmek olmaz. Don düşer, kötü olur.

Ayrıca kimlik kazanmak nedir? Ligde oynamak mıdır? Öyleyse Anadolu, Hisar, Bakırköy, Beykoz, Beylerbeyi, Beyoğlu, Davutpaşa, Eyüp, Feriköy, Galata, Kasımpaşa, Vefa, Zeytinburnu gibi takımlar, önceden kimliklidir de sonradan mı kimliksizleşmiştir? Nüfus müdürlüğüne arz mı olunması lazımdır?

Sarıyer'e ve Karagümrük'e saygılar sonsuz. Lakin "Bir adam bunlar" demek de irili ufaklı onca kulübe sonsuz saygısızlık.

arnawut dedi ki...

Bende uA atkım ve beremle gidiyorum her seferinde :D uA Kartal tayfası genelde orada oluyor. Şansa bak ki benim gidemediğim Karşıyaka maçına gitmişsiniz. Çok doğru yazdıklarınız. Yannız o mehter takımı Kartal'a özgü bişey felan değil. Önceden hiç görmemiştim Ki 3 sezonda, sene başına 7-8 maçına gitmişimdir Kartal'ın :)

kutay dedi ki...

kartalspor bu maçta 60.yılını kutladı.. mehter takımının onun etkısı oldugunu tahmın edıyorum.
kartalın varlıgını fenerbahçeye baglayana galatasaraydan ve galatasaraya bağlayan fenerbahçeden daha kımlık sahibi oldugunu dusunuyorum. tabı diğer semt takımları gibi.
ve evet ben de galatasaraylıyım.

Tuner dedi ki...

@ adsız

mailimi arıyorsan profilimden bloguma girer bulabilirsin. Zor birşey değil. umuma açık yerlere yazmamayı tercih ediyorum spam sıkıntısından.

Bir takımın zengin bir geçmişi olması su an yuksek profilli oldugunu gostermez. Goztepe'den ornek vermek gerekirse, Göztepe'nin geçmişi başarılarla doludur ama o camianın herşeye ragmen takımına sahip cıkması onları su an "benim nazarımda" yüksek profilli kılar

Bunlar benim kendi görüşlerimdir

@ canarino

olayı nufus müdürlügüne baglaman zaten konuyu dagıtmana, çarpıtmana yetmiş. Evet bir konuda haklısın, düşük profil ile profilsizliği karıştırmışım yorumumda. Ama yukarıda da yazdıgım gibi ligde bir zamanlar varolmuş olmak bir takıma bir camiaya kalıcı yuksek profil saglamaz. Evet benim eleştirim Istanbul'da semt takımları arasında profili yüksek 2 takımın kaldıgıdır.Nüfus müdürlüğüne bağlarsak olayı Bakırköy'ün belini ancak Rio'dan bir semt bükebilir...

Sosyal_FB dedi ki...

Çarpık yoruma, çarpık bağlama olmuş demek. Netice olarak, kulübün başkanı semti elinden tutsun, kaydını yaptırsın denmeye çalışılmamış orada. Hüsn-i mübalağa; olsa da olmasa da...

Bir konuda haklıysak, her konuda haklıyız demektir, zira teşbihleri, alakalı alakasız söz sanatlarını bir yana koyarsak, orada bir konu var sadece.

laptü dedi ki...

çocukluğumdan beri babamla kartalsporun maçlarına gideriz ve tarafsız seyirci pozisyonunda seyrederiz. minik bir semt takımıyken böyle maçları televizyondan yayımlanan, yabancı oyuncusu bulunan bi takım şekline gelişini yakından takipçisiyim diyebilirim. her neyse... bu maç gerçekten seyir zevki ligue 2 ile kapışır seviyedeydi. gol ve direkten dönen top dışında vukuat yok (belki son anlar karşıyaka biraz yüklendi). hatta bu zevksizlik önümde duran kartalspor atkılı tipi de baya rahatsız etmiş olacak ki karşıyaka tribünlerine yönelip "ulan ne biçim takımınız var bee" şeklide yüklenme ihtiyacı hissetti. ayrıca biraz sağımdaki tipin güneş gözlüklü bir karşıyakalıya hitaben "gözlüğünü ..keyim" serzenişi pek bir manidardı. dışarı çıktığımda otobüste görsem yer vereceğim bir beyefendi de göztepe telmihi yaparak hatır sorma işlemlerinde bulununca meşin yuvarlağın sihirli gücüne bir kez daha hayran oldum. sondaki kutlama töreninde mikrofonlu elemanın tribün liderlerini çağırması ise en komiğiydi. hepimiz lideriz, lider ne lan?

not: aynı tribündeymişiz. teşekkürler.

Adsız dedi ki...

60 yılık çınar..Kartalspor... İstanbul Anadolunun efendisi..