24 Mart 2009 Salı

RAFA'NIN İMPARATORLUĞU


















Geçtiğimiz günlerde İspanyol teknik adam Anfield'da onu 5 yıl daha tutacak 20 milyon pound değerinde bir kontrata imzayı koydu. 73 yıl sonra Manchester United'a Old Trafford'da 4 gol sallamıştı takımı, yaptığı iş azımsanacak iş değildi. Son 4 Şampiyonlar Ligi finalinin ikisinde final (birisinde şampiyon olup), birisinde de yarı final oynamış bir adamın koltuğunda dahi kara bulutlar dolaşıyordu 1 sene önce. Benitez'in arası takımın patronları Gillett-Hicks ikilisi ile hiçbir zaman iyi olmadı. Ama taraftarlar umutların tükendiği her anda Benitez'e tribünlerden destek çıktılar. Hiçbir zaman Amerikalı patronların yanında olmadılar. İspanyol bu desteği de arkasına alarak Anfield'da kaldı hep. 18 yıl sonra lig şampiyonu olmaya çok yaklaştılar bu kez. Puan farkı 1. Üstelik lider Manchester United gerilerken Liverpool sürekli yükseliyor. Aslında 3 hafta öncesindeki tablo Liverpool için geçtiğimiz sezonlardan farklı değildi. Ama aralarında Real Madrid serisinin de bulunduğu inanılmaz çıkış Liverpool'ı uzun süredir ilk kez bu kadar tehditkar durma getirdi. Sir Alex Ferguson'un United'ın fikstür trafiğinden hafiften şikayetleri görülmeye başlandı İngiliz basınında. Tabi bunların hepsi sahadaki başarılar. Bir de işin perde arkası var. Hani bizim blogda çok sık vurguladığımız futbolcu avcılığı, istikrar, genç yeteneklerin keşfi, antrenman programları, futbol akademileri gibi fasa fiso (!) faktörler. Geçtiğimiz günlerde, İspanya Ligi takımlarından Castellon'un teknik direktörü ve Benitez'in eski yardımcısı Paco Herrera'nın ağzından Benitez'in oluşturduğu yapının ayrıntıları ile ilgili bir kaç veri yayınlandı, aktaralım dedik.

Dünya çapında görevli tam 70 tane scout'u var Benitez'in. Evet 70. Zaten bünyesinden futbolcu yetiştirmesi açısından dünya futbolunda kaç tane söz sahibi ülke var? Bu onun neredeyse her ülkeye veya futbol diyarına bir veya bir kaç futbolcu avcısı yollaması demek. Bu 70 avcıdan gelen bilgilerle 14.000 kişilik bir futbolcu listesi olduğu söyleniyor elinde. Liverpool'ın antrenman sahasının bulunduğu Melwood'a futbolcular için bir otel inşasının fikir babası da kendisi. Benitez futbolcuları Avrupa kupası maçları öncesi burada kısa süreli bir kampa alıyor. Melwood'da yine kendisinin uygulamaya konduğu bir video odası var ve bu odada dünya üzerindeki en prestijli ilk 12 ligin tüm maçlarının görüntülerinin uydu bağlantısı ile elde edilip depolandığı bir veri bankası yer alıyor. Benitez ayrıca, Gerard Houllier'nin başlattığı antrenman tesislerinin reformasyonunu bir adım daha götürerek Kirkby'i her yönüyle kapsamlı bir mekana döndürdü. Futbol akademisinde şu anda İzlanda, Fas, İspanya, Avustralya, Hollanda, İskoçya, Macaristan, Norveç, İngiltere, Brezilya, Arjantin, Paraguay gibi ülkelerden olmak üzere 16 farklı ülkeden oyuncular bulunuyor. 17 yaşındaki Türk kaleci Hakan Duyan da bu isimler arasında. Bu akademideki oyuncuların gündelik yaşamı hakkında da koyduğu bazı kurallar sıkı şekilde uygulanıyor. İçeceklerinden, diyetlerine kadar.



















Herrera'nın söylediklerinden bir bölümü buraya taşımak istiyorum. "Göreve geldiğimizde Rafa Benitez beni baş scout olarak atadı ve daha sonra dünya üzerindeki futbolcu avcılarını araştırmamı ve onlarla bağlantıya geçmemi istedi. Daha sonra da ilk iş olarak bu oyuncu avcılarıyla sözleşme imzaladı, bu isimler bugün hala kulüp için çalışıyorlar ve Benitez'le doğrudan bağlantı halindeler. Örneğin Benitez Extremadura'yı çalıştırırken öğrencisi olan Laurent Viaud bugün Fransa scoutu olarak görev yapıyor".

Zamanında blogda Türk kulüpleri tombala çeker gibi futbolcu transfer etmeyi bırakmak yerine, dünya üzerinden 3-4 tane futbolcu avcısını bünyelerine katsalar ve 10 tane oyuncuya birer milyon dolar sayıp bunlardan sadece 2-3 tanesinden verim almak yerine, bir futbolcu avcısına para sayıp genç yetenekleri bünyelerine katsalar hem başarı açısından hem de maddi açıdan daha kârlı olmaz mı diye görüş belirtmiştik. Bizimki fantazi tabi. Üstelik Benitez'in kurduğu bu sistemin verdiği önemli bir ipucu da var. Tanıdıkları kullanıyor İspanyol. Galatasaray, futbolcu avcılarının tekrar odak noktası haline gelen eski Yugoslavya'nın yetenekleri hakkında Simoviç, ve Prekazi gibi isimlerden yararlanmayı düşünüyor mu mesela?

Benitez yukarıdaki aşamaları adım adım geçti. Önce scout sistemi, daha sonra oyuncu verilerinin depolanması, izleyen sene otel inşası ve antrenman sahasının reformansyonu, akademideki öğrencilerin eğitiminin ve günlük hayatlarının düzene sokulması...Uzun süreli bu yatırımın verimini toplamaya devam ediyor İspanyol. Önümüzdeki 5 yılda kulübü daha da ileriye götürecek hamlelerini izleyeceğiz.

7 yorum:

D10S dedi ki...

Benitez'in özellikle 4-5 hafta öncesine kadar sezon sonunda ayrılacağına inananlardan birisi de bendim açıkçası. Gillet ve Hick'in kararı mı, yoksa tribünlerin isteğimi emin değilim ama kurduğu sistem Wenger'in Arsenal'i gibi onu da Liverpool'da kalıcı yapacaktır.

SİYAH ULAN! dedi ki...

liverpool futbol takımıysa bizimkiler ne acaba çok merak ediyorum..

Jordi Metal dedi ki...

Misal Galatasaray'ın scout'u olsam :) linki iyi inceleyin gerçekten koltuklarımın yanı sıra popomda kalkmak üzere :D


http://hakanbaysal.blogspot.com/search/label/Mant%C4%B1kl%C4%B1%20Transfer%20%C3%96nerileri

Adsız dedi ki...

bu kadar scoutu var, bu kadar maç izliyor da pennant, kuyt, crouch, bellamy, skrtel, dossena ve bir sürü daha vasat futbolcuyu o liverpool'a getirdi, bu işte bir yanlışlık var

Minero dedi ki...

Rafa'ya saygımız sonsuz. Liverpool'un başında iken İspanya Milli takımını da yönetecek mi onu merak ediyorum ben...

Her Yol Roma dedi ki...

ama ilk geldiği zamanlar josemi, antonio nunez gibi çok başarısız ispanyol adamlar da getirmişti. son yıllarda biraz daha tutturdu gibi.

"alican"ın yorumuna katılamam. özellikle de kuyt ve skrtel'e. diğerleri de asla yukarıdakiler gibi değillerdi. belli standartlarda adamlardı.

http://heryolroma.blogspot.com/2009/02/oscar-sielva-moreno.html

Burçin Baygül dedi ki...

70 kişiden oluşan bir izleme ekibi türk takımları için fazlası ile lüks. Mevcut yabancı sınırlaması ile 17 - 18 yaşındaki genç isimlere en azından 2-3 yıl sabır göstermek mümkün değil. Takımlarımızı da bu açıdan eleştirmek haksızlık olur. Mesela şu anda Liverpool'un genç takımında 91 doğumlu bir finli forvet, bir türk kaleci, isveçli sol kabat oyuncusu ve 90 doğumlu kosovalı bir ortasaha oyuncusu var. A takım kadrosunda ise 89 doğumlu Macar forvet Nemeth, Arjantinli sol kanat İnsua, İspanyol savunmacı Mikel Jose, Fransız forvet N'Gog mevcut. A takımdaki isimler de çok çok az forma şansı bulan isimler. Tam sekiz yabancı saydım. Bu isimlerin içinden 2-3 yıl sonra dünya futbolunda önemli yere sahip olan isimler mutlaka olacaktır ama Fenerbahçe sezon sonu 8 yabancısını da gönderip bu 8 genç isimle anlaşsa kim bu yatırımı doğru bulur?