13 Mart 2009 Cuma

ROCK PAPER SCISSORS


















Farkettiyseniz her hafta acaip bir spora blogda yer veriyorum. Hem benim bilgilenmemi sağlıyor hem de buradan bir tür "Transworld Sports" hizmeti yapmış oluyoruz. Yalnız bazen öyle şeylere rastlıyorum ki tepem atıyor. Çocukluk yılarında oynadığımız oyunları bir takım insanlar düzenli bir hale getirip, kurumsal yapıya sahip bir federasyonun yönetimine alıp paralar kazanıyorlar. Bir gün karşıma "Uluslararası 9 Taş Federasyonu", "Asya Renkli İstop Şampiyonası", "CONCACAF Kuka Kupası" gibi bir şeyler çıkacak o gün işte yıkılacağım. Yavaş yavaş gidiyoruz oraya. Buyurun, alın. WRPS, yani "Dünya Kaya Kağıt Makas Örgütü". Hani bizim okulda elimizi 3 kez sallayarak oynadığımız taş, kağıt, makas oyunu vardır ya, elin oğlu bizim boş derslerde vakit geçirmek içni yaptığımız şeyin federasyonunu kurmuş bir de şampiyonluk ödülü 50.000 dolar olan bir yarışmaya oturtmuş.





















Amerika'da şu anda mevcut bir Kaya Kağıt Makas Ligi var. Sponsoru ünlü bira markası Budweiser. İlk resmi turnuva 217 katılımcı ile Las Vegas'taki Mandalay Oteli'nde yapıldı 2006 Nisan ayında yapıldı ve Fox TV'den naklen yayınlandı. Jamie Langridge'in 2007'de ve Sean Sears'ın 2008'de kazandığı turnuvaların şampiyonluk ödülü 50.000 dolardı. Maçları bir çok seyirci takip ediyor ve müsabakanın bir baş hakemi ve gözlemcisi mevcut. Ligin resmi sitesi burada, inceleyiniz efendim. Oyunun kuralları belli, hakem "başla" işaretini verdikten sonra elinizi 3 kez sallayıp üçüncüsünde kaya, makas ya da kağıt işareti yapıyorsunuz. Yumruk kaya, avucunuzu açmak kağıt, makas işareti de makas anlamına geliyor. Kaya makası eziyor, makas kağıdı kesiyor, kağıt da kayayı sarıyor. 2 oyuncu da aynı hareketi yaparsa beraberlik oluyor tabi. Kurallar metni çok uzun değil ama üçüncü sallamada hareketi yapacağınız an ile ilgili bir takım ihlaller olabiliyor. Siz en iyisi bu acaip sporun 2007'de yapılan ve Jamie Langridge'in kazandığı finalini izleyin. ESPN canlı veriyor, kalabalık toplanmış, spikerler sanırsınız Super Bowl finali sunuyor, oyuncuların akrabaları stres içinde, oyuncuları ter basmış, kazananın eşi sahnede hoplayıp zıplıyor...Uçtunuz mu arkadaş?

9 yorum:

renom dedi ki...

biz bu oyunu genelde markete kim gidip bira alacak diye oynuyorduk. elin oğlu bu işten para kazanamıyormuş :)

x:ne iş yapıyorsun evladım?
y:profesyonel taş-kağıt-makas oyuncusuyum :S

Sosyal_FB dedi ki...

Dunya Saklambac Federasyonu kurulsun.

Adsız dedi ki...

bunların bide milli takımları olsa ne olacak merak ediyorum. Oyuncular kaya uzmanı makas uzmanı kağıt uzmanı diye mevkilere ayrılcak herhalde.

varol döken dedi ki...

biz bir de kukalı saklambaç oynardık var mı bilen, hadi federasyona 1-2 federasyona 1-2, neredesin joe seninle eş başkanlık yapacaktık...

varol döken dedi ki...

amerikalılar uzaylılar gelince de taş kağıt makasla kurtaracak bizi ve sen bu blogu yutmak zorunda kalacaksın htemellerinden (html esprisi yaptım, bunları hep senin için yapıyorum joe neredesin?)

mcdonell dedi ki...

şunun macına, şampiyonasına gidilirken yakılan benzine, mazota yazık arkadaşım. oldu olacak bende deplasmanlı yazı tura ligi kurulsun istiyorum.

ziggytheking dedi ki...

abi cidden taş kağıt makas değil mi ya? kaya deyince cidden bi hoş oldum oynayasım kaçtı! :)

Firewalker dedi ki...

de get yalan dünya diyorum, bu mu len 21. yüzyılda insanoğlunun hali :)

Roy Keane dedi ki...

pes yani. sineğin kuyruğundan yağ çıakrmaya başladı insanoğlu spor konusunda.

"bunların bide milli takımları olsa ne olacak merak ediyorum. Oyuncular kaya uzmanı makas uzmanı kağıt uzmanı diye mevkilere ayrılcak herhalde."

Çok güldüm buna(: