25 Mart 2009 Çarşamba

TURA ÇIKANLAR 2008-09 part: I


Aslında bu yazıyı blogun Atina ateşesi mafalda yazacaktı ama kendisine 2-3 gündür ulaşamıyoruz. 2 ihtimal var, ya şampiyonluk sonrası etrafta kutlama yapan Olympiakos'lu taraftarlara sarı siyah peleriniyle saldırıp birkaçını telef edip hapse düştü, ya da bir süredir bahsettiği Lizbon tatiline çıktı. İkincisi ise isabet olmuş bir AEK'lı olarak kırmızı-beyaz kutlamaları görmedi. Ben de daha fazla beklemeden bir şeyler karalayayayım dedim, artık o döndüğünde sezonun ve Yunan futbolunun geleceğinin analiz edildiği bir yazıyı kaleme alır. Neyse uzatmayalım takım geçtiğimiz pazar günü deplasmanda Panionios'u 3-2 mağlup etti, Panathinaikos ise Asteras Tripolis deplasmanından 1-1'lik beraberlikle dönünce ligin bitimine 3 hafta kala farkı 11 puana çıkardı ve üstüste beşinci, son oniki yıldaki onbirinci şampiyonluğunu ilan etti. Mart ayının ortasında şampiyon belirledik Yunan Ligi sayesinde, modern futbolda bunun rekoru nedir bilmiyorum. Üstüste 12 kez şampiyon olma gibi muazzam bir rekora imza atacaklardı ama 2004 yılında şampiyon olan Panathinaikos bunu önledi. Yoksa halleri haraptı. Hoş şimdi çokmu iyi? Değil. Toplam 37 şampiyonluğu var Olympiakos'un. Pana ise 19 sayısında. Belirtelim kupa 21 yıldır Atina bölgesinin 3 takımı Atina takımları AEK, Panathinaikos ve Pire takımı Olympiakos arasında gidip geliyor. 1988-89 yılında Larissa ipi göğüslemişti ve halen bunu başaran son takım durumundalar. Zaten Yunan Ligi'ndeki toplam 73 şampiyonluğun 67'si Atina'da. Sadece 6 kez dışarı çıkmış. Birisi yukarıdaki Larissa, 3 kez Aris 2 kez de PAOK olmak üzere 5 kez de Selanik'e gitmiş kupa.

Bundan sonraki mücadele Şampiyonlar Ligi'ne katılacak ikinci takımı ve düşecek takımları belirlemek için yapılan play-off mücadelelerinde olacak. 2, 3, 4, ve 5. sıradaki takımlar birbirleriyle deplasmanlı 2 maç oynayarak karşı karşıya gelecekler.

Henk Ten Cate'nın takımı gelecek sene bir şeyleri değiştirir mi? Zor görünüyor. Hatta görevde kalır mı, onu dahi bilemiyorum. Zira takım son 10 yılda o kadar çok teknik adam değişikliğine gitti ki göreve gelen bir ismin koltukta oturma süresi ortalama 1 yıl neredeyse. İlginç olan bu Olympiakos hegemonyasında Panathinaikos'un Avrupa'da rakibiyle kıyaslanamayacak kadar büyük başarı göstermesi. Mafalda Olympiakos'u Fenerbahçe'ye, Galatasaray'ı Panathinaikos'a benzetir bu yüzden, harcanan para-Avrupa başarısı değişkenlerini baz alarak. Tabi belirtelim bu sadece Avrupa arenasındaki performans için geçerli, ligde Galatasaray Panathinaikos kadar ümitsiz durumda değildi son 10 senede. Olympiakos'un bu başarısında maddi gücün çok büyük önemi var. Başkan Socratis Kokkalis Forbes Dünyanın En Zengin 500 adamı listesinde yer alıyor. 1.2 milyar dolarlık bir servete sahip. Konu ile ilgili ayrıntıyı ve daha geniş araştırmayı dediğimiz gibi yazarımızı bulabilirsek aktaracağız.

4 yorum:

mondo trasho dedi ki...

oly domestik hatlarda iyi takım. kendi sahasını cehenneme çeviriyor. uefa gruplarında da bunu gösterdiler ama st. ettienne'e nasul o kadar kolay teslim oldular akıl alır gibi değil. karaiskakis stadı ile diğer statlar arasında dünya fark var. pana yeni stat yapacaktı. olimpik stattan kurtulursa daha iyi olur. gerçi son oly-pana maçında hakem resmen pana'nın 3 puanını gaspetti. oly'nin birçok şaibesi var. bunlar sık sık konuşulan şeyler. umarım pana daha da güçlenir. aek'dan ümitli değilim ama.

alessandro del piero dedi ki...

olympiakos'un federasyon başkanını satın almış olduğu gerçeğini de aklımızda tutarsak panathinaikos'un 2004'teki şampiyonluğu rakibinin 100 şampiyonluğuna bedel bence.. ama asıl enteresanı pao taraftarları nasıl olup da şu durumu sindiriyorlar senelerdir, hiç anlamıyorum.. yok mu kardeşim sizin bir mafyanız, sabır taşı olsa çatlardı bunca senedir yahu..

Onur Erdem dedi ki...

bir duzeltme: son 13 yıldaki 12. sampiyonluklarini kazandilar.

bir de not: predrag djordjevic bu 12 sampiyonlugun hepsinde kadroda...

Frapppedaki dedi ki...

Alessandro`ya katiliyorum bu lig sene basinda Kokkalis`e satilmistir. Bu kadar basit :)