26 Mart 2009 Perşembe

WADA vs FIFA&UEFA


2-3 gündür takip ediyor musunuz bilmem WADA (World Anti-Doping Agency) yani Dünya Dopingle Mücadele Derneği ile FIFA ve UEFA birbirine girmiş durumda. WADA "whereabouts" adını verdiği yeni bir tasarıya göre tüm atletlerin (buna futbolcular da dahil) günün her anında nerede olduklarını yerel doping merkezlerine bildirmeleri gerektiğini savunuyor. Buna göre bir futbolcu tatil sırasında denizde yüzerken ya da trekking yaparken gelen bir telefonla bütün işini gücünü bırakıp o ülkedeki doping merkezine gidip örnek vermek zorunda kalacak. FIFA ve UEFA kazan kaldırdı tabi, "ben tatildeki insanların özel hayatlarına saygı göstermeliyim" diyerek. Bunun üzerine WADA bu itirazın sadece futbolu yöneten mercilerden geldiğini ileri sürerek büyük bir tehdit savurdu ve Olimpiyat Komitesi'nin 2012 Londra Oyunları'nda futbolu programa almayacağını ileri sürdü. Blatter, bu kontrollerin sezon içerisinde takım halinde yapılabileceğini ve zaten mevcut uygulamanın da bunu yerine getirdiğini söylüyor ama WADA Genel Sekreteri David Howman bunun diğer sporculara bir saygısızlık olduğu görüşünde.

Şimdi işin tatillerdeki uygulamasına ben de muhalif olmuş durumdayım. Zaten normal sezonda futbolcuları kendi başına bıraksanız doping kontroleri sırasında bir dolu falso verebilirler. Yemek uzmanları, diyetisyenler ve doktorlar bunun için var. Tatil süresince oyuncular tek başına, üst düzey oyuncuların kendi özel doktorları dışında çoğu ne yiyip içtiğine pek dikkat etmiyor. Tabi doping muhteviyatı içeren maddenin vücutta kalma süresi de 24 saat olunca yaz aylarında alınan maddenin hiçbir etkisi olmuyor performansa. Eğer WADA bu teklifi yasaya sokarsa tam bir cümbüş izleriz söyleyeyim. Adam hobi olsun diye dağa tırmanma aktivitesi öncesinde aldığı vitamin yüzünden kariyerinden olursa bunun hesabını kim verir bilemiyorum. WADA'nın tehdit olarak sunduğu şey ise canıma minnet. Zaten yıllardır futbolun olimpiyatlarda işinin olmadığını düşünürüm. Her olimpiyat öncesi bir Avrupa Şampiyonası bitmiş oluyor. Yani heyecan zaten kalmamış, adrenalin atılmış. Bir de lig başlangıcında genç oyuncuları ve 23 yaş üstü seçilen 3 tane oyuncuyu takımlarından ayırmanın manası nedir çözemedim. Zaten futbol dışında kalan sporları görüp, izleyebildiğimiz en büyük organizasyon olimpiyatlar. Bir de tenis, çim hokeyi, okçuluk, masa tenisi gibi ilgiyle izlemeyi beklediğimiz bir dolu sporun yayınını engelleyecek şeklde 90 dakikalık futbola mahkum ediyorlar ekranı. Yahu ben onun en âlasını 2 ay önce görmüşüm zaten, daha ne yapayım. Dolayısıyla WADA blöf yapmıyorsa gayet hayırlı olacağı düşüncesindeyim.

4 yorum:

aksilaz dedi ki...

WADA dozunu kaçırmış doping testinin

Minero dedi ki...

WADA düptedüz saçmalamış. Eski Yunan'da Olimpia dağına koşarken futbol mu vardı? Peh diyorum...

varol döken dedi ki...

doping testleri zaten son yıllarda saçmaladı... hastalık tedavisi için alınan bazı ilaçların içinde de doping maddesi var, performansa etkisi çok zayıf ama kanda gözüküyor... zaten artık spor dünyasında kimse eskisi gibi atlara verilen strobolin midir nedir onlardan kullanacak cesarete sahip değil, kullanılan dopingler çok eser miktarda oluyor... bir de yasal doping hi-tec var, reklamında prekazi oynardı hey gidi be:)

olimpiyatın ruhuna aykırı bence futbol... futbol tamamen başka bir olgu, bence plaj voleybolu falan da dahil buna... hatta diyebilirim ki basketbol falan... bütün sene içinde görme şansının, kendini gösterme şansının en az olduğu sporlara eğilmesi gerekiyor bence olimpiyatların... hiç futbol olimpiyat şampiyonlarını bir çırpıda sayabilecek biri var mı aramızda? okan karacan sen sayılmazsın:)

varol döken dedi ki...

yuh okan karacan nedir ya! okuyorsa kusura bakmasın, benimkisi f klavye n ile y yan yana...çevir tavuğu yanmasın:)

utandım valla...