7 Nisan 2009 Salı

ALLSVENSKAN 2009


















Dün Tippeligaen 2009 panoramasını ele almıştık. Sıra komşuda. İsveç Ligi Allsvenskan 2009'a bir göz atacağız. UEFA ligler sıralamasında İsrail Ligi'nin altında, Slovakya Ligi'nin üstünde 23. sırada bulunan ligin 85. yılı oynanacak bu sene. 15 farklı şampiyon çıkarmış 84 sezon boyunca Allsvenskan. Daha öncesinde de İsveç şampiyonaları var ancak ligin profesyonel ve tüm ulusu kapsayan lig şampiyonlarını çıkaracak bir formata geçmesi 1924-25 sezonuyla gerçekleşiyor. Malmö 18 şampiyonlukla hala lider konumunda. Onu ülkenin en tanınmış takımı Göteborg 13, Norrköping 12 şampiyonlukla izliyor. Norrköping'in son şampiyonluğu 1992'de. Son 5 sezonda 5 farklı şampiyon çıkardı, ki Kalmar FF geçtiğimiz yıl tarihinin ilk şampiyonluğu elde etti. Malmö şehri Malmö'nün 18, Göteborg şehri Goteborg'un 13, GAIS'in 4, Örgryte'nin 1, toplamda 18 şampiyonluklarıyla en çok şampiyonluk çıkaran 2 şehir durumunda. Gol krallığı son yıllarda genelde 15 gol seviyelerinde dolaşıyor. Bu istatisiği kıran geçen yıl 19 gol atan Kalmar'lı Patrik Ingeslten'di. Soluğu İskandinavya'da muazzam bir scout mekanizması bulunan SC Heerenveen'de aldı. Biliyorsunuz Heerenveen'de yine Kalmar'dan transfer edilen ve geçen yıl ligin en iyi oyuncusu ödülünü alan Viktor Elm de forma giyiyor. Ingelsten dışında son yıllarda gol kralı olmuş birkaç isim ve şu anki kulüplerini sayalım. Razak Otomoyossi (Al Nasr), Marcus Berg (FC Groningen), Ari (AZ), Markus Rosenberg (Werder Bremen)....Alsvenskan'ın geçtiğimiz yıl seyirci ortalaması 10.258'di.

















Son şampiyonluğunu 11 sene önce kazanmış olan ve toplamda 4 şampiyonluk sahibi AIK sezona galibiyetle başladı. Kadrosunda İsveç futbolunun gelecek vaad eden isimlerinden olan ama sakatlıklardan başını kaldıramayan Gabriel Özkan'ı da bulunduran AIK bu sene iddiasını koymak istiyor. Göteborg her zaman devrede tabi ki. Gerçi lige mağlubiyetle başladılar. Onları mağlup eden Henrik Larsson'un takımı Helsingborgs da son şampiyonluğunu 1999 yılında kazandı. FM'cilerin favori adamlarından Daniel Sjölund'u kadrosunda bulunduran Djurgardens de 2005 şampiyonu olarak ilk haftayı 3 puanla kapattı. Ligdeki 16 takımın 15'inin başında İsveç'li hocalar var. Bir tek Örebro SK'nın başında Finlandiya'lı Sixten Boström var. Premier Lig'de uzun yıllar forma giymiş Roland Nilsson da Malmö'nün başında. Ligde 15 ve 16. sırayı alacak 2 takım doğrudan küme düşerken, 14. sırayı alacak takım bir alt lig olan Superettan üçüncüsü ile çift ayaklı bir play-off oynayacak.
















Son olarak yine coğrafyaya girelim. Görüldüğü gibi takımlar yine ülkenin güneyine yğılmış durumda. Sebep Norveç'le aynı tabi. İklim şartları. Üstelik bu sefer Norveç'te olduğu gibi kuzeyden 1-2 temsilci de yok. En kuzeydeki takım Gefle dahi ülkenin orta kesiminin güneyinde yer alıyor.

Finlandiya Ligi'yle devam edeceğiz.

2 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Ben bu ligin ismini hep "Allaanıseversen" diye okuyorum :)

Protanopia dedi ki...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Swedishpopdensity.svg

Linkten nüfus dağılımı grafiğine bakarsak kuzeyden takım olmamasını anlayabiliyoruz. Çünkü insan yok.

Az önce bulduğum ikinci linkten de tüm İskandinav nüfus dağılımını görebiliyoruz.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Norden_pop_density.gif

Finlandiya'nın kuzeyinde de belli seviyede nüfusun varlığı görülüyor. Takımların varlığı da anlaşılıyor böylece. Golf Stream akıntısı vardı galiba o kıyıya giden ve ısıtan. Neyse bu kadar Coğrafya dersi yeter:)