7 Nisan 2009 Salı

PSG FORMASININ HİKAYESİ


Bazı formalar vardır ki artık klasik olmuştur. Ajax forması, Celtic forması, Hırvatistan forması diyince akla hemen formanın resmi gelir. Paris Saint Germain takımının forması da klasik olmuş formalardan biridir ve bu formanın tasarımı kulübün adıyla anılır. Bu forma tasarımın gören herkes onun PSG formasının tasarımı olduğunu bilir.

PSG bu formayı uzun yıllardır giyiyor ve her sezon başı yenilenen forma koleksiyonunda klasik PSG forması yer alıyor. Futbol kulüpleri daha çok ticari amaçlarla formasını her yıl yeniliyorlar. Ancak Fenerbahçe’nin çubuklu forması gibi, PSG’nin forması da her yıl takımın forma tercihlerinde, ufak rötuşlar yapılarak bulunduruluyor.

Stade Saint Germain takımı 1970’lere kadar düz beyaz formayla oynamış. Stade Saint Germain, Paris FC ile birleşmesinin ardından ise Paris Saint Germain takımı ortaya çıkmış ve Paris’in mavi ve kırmızı renkleri ile Stade Saint Germain takımının beyaz rengi birleştirilerek, kulübün renkleri mavi-kırmızı ve beyaz olmuş.

1970-73 yılları arasında PSG, üstten kırmızı, alta beyaz şort ve mavi çoraplarla oynamış. Kulübün bu dönemdeki forma sponsoru Le Coq Sportif firması olmuş. 1973 yılında ise kulüp, modacı Daniel Hechter ile çalışmaya karar vermiş ve Hetcher’in yarattığı yeni forma kulübün sembol forması olmuş. Bu forma kulübün halen kullandığı ve çok güçlü bir sembolu olan klasik PSG forması tasarımı.

PSG taraftarının klasik forma dışında kabullenebildiği tek forma tasarımı

PSG, klasik formasını ilk kez 1973-74 sezonunda, ikinci ligte mücadele ederken giymiş. Formadaki renk tonları ve ortadaki kırmızı bandın boyutları ve konumu zaman içinde değişikliklere uğrasa da, bu formayı PSG o tarihten bugüne kadar kullandı ve bundan sonrada bu tasarım her zaman kullanacaktır. PSG takımı için zaman zaman yeni forma tasarımları yaratıldıysa da, taraftarın güçlü reddiyle karşılaştı. Bu dönem içerisinde, tasarımcıların taraftara tek kabul ettirebildiği forma, aynı tasarımın renklerinin yerleri değiştirilerek oluşturulan beyaz ağırlıklı forma oldu.

Borelli döneminde kullanılan beyaz PSG forması

1978 yılında kulüp başkanı olan Francis Borelli forma tasarımını ilk değiştirmeye çalışan başkan olmuş. Bu dönemde tasarlanan forma, kulübün ilk dönemlerindeki tek rengi olan beyazın baskın olduğu bir tasarım olmuş. Borelli, döneminde tasarlanan forma bugünlerde Lyon’un kullandığı beyaz formayla neredeyse aynı.

Borelli döneminde kullanılan beyaz PSG forması

Beyaz ağırlıklı forma zaman zaman küçük yenilemelerle 1993 yılına kadar kullanılmış ve 1994 yılına gelindiğinde Hetcher’in tasarımına geri dönülmüş. 1978-1991 yılları arasında kulüp başkanlığını yapmış olan Francis Borelli döneminde kullanılan beyaz forma bir anlamda onun dönemini yansıtmaktadır.

90’lı yılların ortalarından, 2005 yılına kadar zaman zaman PSG formasının tasarımı değiştirilmiş. Hepimizin hatırlayacağı gümüş rengi bir forma vardır mesela. PSG bu formayı 1999-2000 sezonunda kullanmıştı. Ancak tüm yeni tasarımlar taraftarın tepkisiyle karşılaşmıştı ve 2005’e gelindiğinde PSG klasik formasına kesin bir dönüş yapmıştı. Paris SG ufak değişikliklerle bu formayı 2005’ten beri giyiyor ve artık bu forma kulübün en güçlü sembollerinden biri oldu.

PSG’nin forma sponsorları ise zaman içerisinde birkaç kez değişmiş. Fransız markası Le Coq Sportif 1970-75 yılları arasında kulübün ilk forma sponsoru olmuş. 1975-76 yılları arasında PSG forma sponsoru Adidas olmuş. 1977-78 sezonunda ise Pony bu işi üstlenmiş. Pony’nin sponsorluğu bir yıl sürmüş ve kulüp ilk sponsoru Le Coq Sportif firmasına geri dönmüş. 1978-86 yılları arasında PSG’nin forma sponsoru Le Coq Sportif olmuş. 1986’dan, 1989’a tekrar Adidas ile anlaşan PSG, 1989’da Nike firması ile anlaşmış. Nike ile PSG’nin işbirliği 1989’dan bu yana sürüyor ve klasik PSG forması üzerindeki Nike logosu da neredeyse formayla bütünleşmiş durumda…

psghomeandaway

Hetcher tasarımının klasik ve beyaz formaları

by LeFoot

5 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Çok şık forma, Nike yaptı mı bu şıklık daha da artıyor tabi...

Adsız dedi ki...

İbrahim Lyon formasının hikayesini bekliyorum senden haberin olsun.

alt + 168 dedi ki...

celtic, ve ajax ile beraber en sevdiğim formadır zaten.

malesef tek eskik olan da bu...

Sercan Akan dedi ki...

fluctuat nec mergitur

adamlar gerçekten yıllardır rezil top oynasa da küme düşmemeyi başarıyorlardı.bu sene şampiyonlar ligine çıksalar da pağğ dö prans ı tekrar duysak..

Alper Öcal dedi ki...

PSG orjinal bir takım değil, sevmiyorum.

Zilyon kere logo değiştiriyorlar, formaları da Ajax çakması.

Yazı güzel tabi, o ayrı mesele...