13 Nisan 2009 Pazartesi

FC GOV

























Türkiye'de devlet kurumlarının futbol ligine kattıkları takım sayısı bir hayli az. Genelde belediyeler bu işi üstleniyorlar ama belediyeler ile örneğin bir (özelleştirmeden önce) PTT'nin veya Et Balık Kurumu'nun statüsü çok farklı. Hoş 1954 yılında kurulan PTT 1998 yılında Türk Telekomspor olarak adını değiştirene kadar Türk futbolunda söz sahibi olmuş bir takım. Ama bunun dışındaki kamu kurumlarının takımları? Örneğin Türk Silahlı Kuvvetleri Spor. Tarım Bakanlığı Spor gibi. Bu tür kurumların, yerel bazda ilçelerde görev yapan takımları amatör liglerde mücadele ediyorlar. Siirt Köy Hizmetleri Spor bu alanda önemli bir örnek. Takım 1969 yılında kurulduğunda adı Siirt Yol Su Elektrik Spor'du. Bu kurumların takımlarının Türkiye'nin birinci kademesindeki varlıkları da çok sürmedi zaten. Ama dünya üzerinde özellikle Asya, Afrika ve diğer 3. dünya ülkelerinde devlet kurumlarının resmi futbol takımları mevcut. Bunlara bir bakalım. Tabi şunu unutmadan. Bu takımların varlığı o ligde otomatik olarak bazı karar alıcı merciler üzerinde baskı yapabiliyor. Özellikle askeriye veya emniyet güçlerine ait olan takımlar hakkındaki kararlarda.

Asya'dan başlayalım. Akla ilk gelen takım Singapor'dan. Singapore Armed Forces FC (SAFFC). 13 yıllık Singapur ligi S-League'in en başarılı takımı. 7 şampiyonluk, 4 ikincilik 1 üçüncülük ve 1 dördüncülük. En kötü derecesi dördüncülük anlayacağınız. Singapur'da kamu kurumlarına ait olan tek takım SAFFC değil. Ligde mücadele eden Home United FC ilk kurulduğunda ismi Police Football Club'tı. Ancak daha sonra İçişleri bakanlığı ve Sivil Savunma teşkilatını temsil eder hale geldiğinden ismi Home United olarak değiştirildi. Ligde 2 şampiyonlukları var. Yani askeriyenin gücünün polis teşkilatından daha önde olduğunu söyleyebiliriz Singapur'da. Tayvan ve Guam adalarında üniversite takımları daha çok ligde söz sahibi. Bu ülkelerde ligler hanüz yapılandıklarından futbol eğitim kurumlarının desteğiyle büyüyebiliyor. Laos Ligi'nde Army FC ordunun, Ministry Of Public Security Ulusal Güvenlik Servisi'nin, LAO Journalists' Association FC ise gazetecilerin takımı. Macau Ligi'nde mücadele eden Polícia de Segurança Pública yine polis gücünün takımı. Myanmar Ligi'nde Home Affairs İçişleri Bakanlığı'nın, Forestry Orman İşletmesi'nin, Railway ise demiryollarının takımı. Pakistan Ligi neredeyse tamamen tüzel kişiliği olan hizmet ve kamu sektöründeki kurumların takımlarından oluşuyor. Ligde 7 şampiyonluğu bulunan WAPDA FC (Water and Power Development Authority) Su ve Elektrik İdaresi'nin takımı. National Bank of Pakistan, adından da anlaşılacağı gibi Pakistan Devlet Bankası'nın, Pakistan Army FC kara kuvvetlerinin, Pakistan Navy FC ise deniz kuvvetlerinin, Pakistan Television FC ise devlet televizyonunun takımı. SOn olarak Pakistan International Airlines FC'nin de hava yollarının takımı olduğunu belirtelim. Ordu Philippine Army FC ile Filipinler'de, Royal Thai Navy FC ile Taylan'da da lige el atmış durumda. Sri Lanka ikinci liginde mücadel eden Police SC'yi hatırlatıp Asya Kıtası'na noktayı koyalım.






















Afrika'da benzer örnekler Asya'dan daha fazla. Botswana Ligi'nde Et Balık Kurumu'nun takımı Botswana Meat Commission FC, Savunma Bakanlığı'nın takımı Botswana Defence Force XI ve Polis Teşkilatı'nın takımı Police XI ile başlayalım. Polis gücü Kongo Ligi'nde de AS Police de Pointe-Noire takımıyla karşımıza çıkıyor. Pointe Noire ülkenin ikinci büyük şehri ve ligdeki takımının arkasında polis akademisi var. Etyopya Ligi'nde mücadele eden Ethiopian Coffee ülkenin önemli ihracat kaynaklarındna birisi olan kahvenin işletmeciliğini üstlenen Ulusarl Kahve Ticareti Örgütü'nün takımı. Gambi Ligi'nde mücadele eden Gambia Ports Authority F.C. de limanların ve Panjul nehrinin denetimi ile uğraşan Liman Müdürlüğü'ne ait bir takım. Liman işletmelerine ait bir diğer takım AS Togo-Port da Togo Ligi'nde mücadel ediyor. Aynı ligde mücadele eden Togo Telecom F.C. ise Telekom şirketinin takımı. Kenya Ligi'nde mücadele eden Red Berets FC, Kenya polis teşkilatına verilen genel unvandan almış ismini. Enerji kaynaklarıyla ilgili işletmelerin ligde görüldüğü ülkelerden bir diğeri Ruanda. Electrogaz FC Ruanda Elektrik ve Gaz İdaresi'nin takımı, ayrıca ligde Police FC ve Marines FC de bulunuyor. Tanzanya'da polise ait 2 takım var. Morogoro kentinin takımı Polisi Morogoro ve Dodoma kentinin takımı Polisi Dodoma. Ayrıca ülkede hapishane işletmelerinin takımı Prisons FC de bulunuyor.














Son olarak Orta, Kuzey Amerika ve Okyanusya'ya bakalım. Aynen Asya'da olduğu gibi Barbados Defence Force SC ve Belize Defence Force ordunun sponsorluğundaki takımlar. Polis gücü de Montserrat Ligi'ndeki Royal Montserrat Police Force takımıyla karşımızda. Savunma Bakanlığı Trinidad&Tobago Ligi'nde Defence Force FC ile kendini göstermiş.

Türkiye Ligi'nde belirttiğimiz gibi futbol sahalarında bu türden örneklere rastlamak kolay değil. Hentbol Ligi'nde mücadele eden Milli Piyango Hentbol Kulübü dünya üzerindeki ilginç örneklerden bir tanesi. Türkiye Birinci Basketbol Ligi'nde mücadele eden Türk Telekom da elbette unutulmamalı. Turkcell Super Lig ekibi MKE Ankaragücü ve 2. Lig 3. Klasman Grubu'nda mücadele eden MKE Kırıkkale bir nevi yazımızın kıstasları içine girebilir.

Hiç yorum yok: