27 Nisan 2009 Pazartesi

FEDERASYON KUPASI FİNALLERİ



















Blogda çok yazdık bu federasyon kupası format işini. Türkiye'de birkaç sezondur grup mücadelesi şeklinde oynanıyor biliyorsunuz. Hatta alıp aynen UEFA Kupası formatını kopyaladık, gruptaki takım sayısı bile aynı. Bu konudaki görüşümüz biliniyor. Türkiye'deki federasyon kupasının formatı tam bir "kupa formatı" değil önce normal sezonun oynanıp daha sonra play-offların yapıldığı Güney Kore veya Kıbrıs liglerine benziyor. Üstelik hiç sevmediğim bir tarafı da bu formatın 4 büyüklerin grup mücadelelerine kadar hiçbir maça çıkmamaları. Ben görüşümü bir kaç kez belirtmiştim, kupa büyüklerin dışında kalan takımların Avrupa arenasına çıkmak ve kendilerini tanıtmak için en geçerli araçlarıdır. Bu maçların tek veya iki ayaklı sistemle oynanması gerekir. Mehmet Demirkol, örneğin, bu maçların tek maç olması ve sıralamada altta bulunan takımın sahasında oynanması gerektiğini savunuyor. Tek maç tarafına lafımız yok ama ikinci modelin çok hakkaniyet içerdiğini söyleyemeyiz. Tamam kupa "güçsüzlerin sığınağı" olmalıdır ama zaman zaman takımların periyodik yükselişleri ligde altında bulundukları takımdan daha iyi bir performans göstermelerine sebep olabiliyor. E tabi tek maç işi biraz da şansa bırakıyor. Bundan kurtulmanın en iyi yolu bu maçları çift maç üzerinden oynamak ve İngiltere'de olduğu gibi 64 takımın kalmasından itibaren ülkedeki tüm takımları bir önceki sezonun lig sıralamasına bakmadan kupaya sokmak. Bu bir önceki sezonun lig sıralamasının kupada bay geçecek takımları belirlemesi apayrı bir saçmalık. Birbirinden ayrı 2 yarışma neden birbirini etkiliyor çözemiyorum. Tabi çift maçlık statü bazı takımların 3 cephede mücadele ederken sıkıntı çekmelerine sebep olabilir. E zaten kupanın esprisi de bu. Ciddiye alan oraya eğilecek, A takımını dinlendirmek isteyenler de Arsenal örneğinde olduğu gibi yedeklerden kurulu bir kadroyla çıkacak sahaya.

























Avrupa'da aşağı yukarı kupa finalleri belli oldu. Listeyi verip kıa bir yorum yapalım.

YUN 2 mayıs AEK Athens - Olympiakos Piraeus
FRA 9 mayıs Stade Rennes - Guingamp (2)
İTA 13 mayıs Lazio - Sampdoria
İSP
13 mayıs Athletic de Bilbao - Barcelona
TÜR 13 mayıs Besiktas - Fenerbahçe
HOL
17 mayıs FC Twente - SC Heerenveen
İSV
20 mayıs Young Boys - FC Sion
DAN 21 mayıs
-
BEL 23 mayıs KV Mechelen - RC Genk
AVU
24 mayıs Austria Wien - Admira Wacker (2)
BUL 27 mayıs
-
ÇEK
27 mayıs
-
ALM
30 mayıs Werder Bremen - Bayer Leverkusen
İNG
30 mayıs Chelsea - Everton
İSK
30 mayıs Falkirk - Glasgow Rangers
POR 31 mayıs FC Porto - Paços Ferreira
RUS 31 mayıs
-
ROM 13 haziran

-





























Önce henüz belli olmayan 5 ülke ile başlayalım. Danimarka'da yarı finalle bu hafta içi FC Copenhagen-Nordvest FC ve Aalborg-Brondby maçları sonucunda belirlenecek. Bulgaristan'da da Pirin Blagoevgrad-Levski Sofya, Minyor Pernik-Litex Lovech yarı finalleri var. Çek Cumhuriyeti'nde yarı finaller 6-13 Mayıs final 27 Mayıs tarihinde. Slavia Prag, Teplice, FC Slovacko ve Sparta Prag yarı finaldeki dört takım. Rusya'da yarı finaller 20 final 31 Mayıs tarihinde. CSKA Moskova-Dinamo Moskova, FC Moskova-Rubin Kazan maçları var. Romanya'da da yarı finaller bu hafta içi. Ancak final için 13 Hazirana kadar beklenecek. SC Vaslui-CFR Cluj ve Dinamo Bükreş-FC Timişoara maçlarını izleceyeğiz.

Gelelim finallerin belli olduğu ülkelere. AEK-Olympiakos finali önümüzdeki cumartesi oynanıyor. Bu sene Yunan derbilerinin çoğunun 0-0 bitmesinden bıkmıştık. Neyse ki bu maçın ister istemez bir galibi olacak. Mafalda'yı maça göndereceğiz umarım. Gerçi kendisinde bir "artık stadyuma gidesim gelmiyor" havası sezsem de tribünde olacaktır. Zira taraftarı olduğu 2 takımın da tutunacak tek dalları kaldı bu sezon, federasyon kupaları. Fransa'da Guingamp ikinci ligden finale geliyor. Rennes bu sezonun formda takımlarındandı. Favoriler finalde. İtalya'da Lazio Sampdoria finali favorisiz bir mücadele. Athletic Bilbao-Barcelona maçı Barcelona'nın tarihindeki ilk "treble" kaydı için önemli (lig, kupa, herhangi bir Avrupa kupası). Türkiye'deki tabloyu biliyoruz. Kazanan da kaybeden de Avrupa vizesini alacaklar. Fenerbahçe'nin derdi makus talihi kırmak. FC Twente-Heerenveen bizdeki mücadeleye çok benziyor. Birisi Şampiyonlar Ligi vizesini kovalayan ikisi de Avrupa kupalarını garantilemiş 2 ekip. İsviçre'de kupa Sion için önemli ama Young Boys'un lig üçüncülüğü garanti gibi. O yüzden onlar da Avrupa vizesini alacaklar. Belçika'da kupa önemli. Mechelen ve Genk gerçek anlamda UEFA Kupası'na gitmek için mücadele edecekler. Mechelen ligde 11. sırada ve tek dayanağı bu kupa. Genk'in de 5. olduğu düşünülürse ikisi de asılacaktır. Avusturya'da da bir ikinci lig takımı var finalde. Admira Wacker. Avusturya Wien lig dördüncüsü ve Avrupa bileti için mutlaka kupayı müzesine götürmek isteyecektir. Werder Bremen-Bayer Leverkusen finaline diyecek bir şeyimiz yok geçip izleyeceğiz. Chelsea-Everton finalini geçen hafta uzun uzun yazdık. Everton tarihin en zorlu federasyon kupası zaferi için çıkacak Wembley'e. Falkirk-Glasgow Rangers maçı Falkirk için tam bir "kaybedecek şeyin olmaması" maçı. Rangers öyle ya da böyle Şampiyonlar Ligi'ne kalacak. Falkirk finale çıkarak UEFA Kupası'nı garantiledi. Kazandıkları son kupa 52 sene önce. Son olarak Porto-Paços Ferreira. Dünyanın en komik takım isimi herhalde Türkçe anlamına bakıldığında Ferreira. Porto lig lideri. Şampiyonlar Ligi'nden elendikten sonra lige ağırlığını koyacaklardır. Duble peşindeler. Paços Ferreira 10. sırada.

2 yorum:

efess dedi ki...

bizim kupa formatı,gerçekten adamı hasta eder.taraftar için neredeyse hiç bir cazibesi yok.zaten bu format katılan takımlar para kazansınlar diye uygulamaya geçti.farkındaysanız klüplerden hiç itiraz yükselmiyor,sadece taraftar şikayetçi..yoksa misal İnegölspor Beşiktaşı yenmiş,ama bi işe yaramamış.çok da önemli olmasa gerek onlar için.önemli olan cebe giren para klüpler için.grup maçlarına kaldıklarında hiç olmazsa 4 maçı garanti altına alıyorlar.bu da extradan iddaa geliri demek ,hiç maç kazanamasalar bile.
bu sebeple format değişikliğne sıcak bakacaklarını sanmıyorum bir süre daha.
ayrıca yazdıklarına bir garabeti daha ilave etmek istiyorum.daha önce de çok defalar konuşuldu.acaba dünyanın hangi ülkesinde iki rövanş maçı arasında 49 gün ara olabilir ki.böyle bir saaçmalık görülmüş şeymidir?

Majesty dedi ki...

Küçük ve orta büyüklükteki kulüpleri düşünenler kendileri değil sizin bizim gibi futbol sevdalıları! Yayın gelirleri vs. diyip, onları başarı ihtimali ve garanti gelir seçenekleri ile başbaşa bırakıyorlar. Kulüplerimiz de garanti parayı tercih ediyor, böyle rezalet bir kupa formatımız oluyor. Bu sisteme ilk itiraz etmesi gerekenlerin sesi böylece kesilmiş oluyor.