27 Nisan 2009 Pazartesi

KUYBİŞEV'DEN YÜKSELEN GÜNEŞ
















Sovyetler Birliği'nin parçalanmasının ardından 1992'de kurulan Rus Premier Ligi'nde bugüne kadar 6 farklı takım şampiyon oldu. Bunların son üçü son 3 sezonda şampiyonluk ipini göğüslediler. Son 2 yıl 1995'teki Spartak Vladikavkaz şampiyonluğundan sonra kupanın Moskova dışına çıktığı yıllar oldular. Zenit Petersburg 1984'te Zenit Leningrad adıyla kazandığı Sovyet şampiyonluğundan sora ilk kez şampiyon oldu. Rubin Kazan ise Sovyet Ligi de dahil tarihindeki ilk şampiyonluğu elde etti. Rus Premier Ligi tarihinde 9 şampiyonlukla (Sovyet tarafını da dahil edersek 12) en çok şampiyonluğu kucaklayan takım Spartak Moskova 8 yıldır şampiyonluk göremiyor. 1996-2001 arası üstüste 6 şampiyonluk kazandıktan sonra tahtı diğer Moskova takımları CSKA ve Locomotive'e bıraktılar. Sonrasında da yukarıda belirttiğimiz gibi Zenit ve Rubin aldılar bayrağı. Bu iki kulübün şampiyonluğu aynı zamanda Rus patronların dünya futboluna el atmalarıyla aynı döneme denk geldiler. Her 2 kulüp de toplama kadrolarla lig şampiyonluğunu kazandılar. Hatta Zenit bu kadroyla bir UEFA Kupası şampiyonluğu da gördü. Rubin Kazan'ın gelecek sezonki Avrupa performansını göreceğiz. Doğu blokunun son yıllardaki atılımı (buna geçen sezon CFR Cluj'un şampiyonluğunu da ekleyebiliriz) istikrarlı, sürekli oyuncuların yer aldığı bir iskeletin başarıya giden yol olduğu konusunda bazı şüpheleri de canlandırdı. Bu futbol diyarı son 3 senede toplama takımlardan oluşan 3 şampiyon ve 1 Avrupa şampiyonu çıkardı. Ukrayna takımlarının çıkışı da bu şüpheleri giderek artırabilir. Rus Ligi'nde bugün liderlik koltuğuna baktığımızda karşımızda yepyeni bir takım var. 6 maç geride kaldığında ligin lideri FC Krylia Sovetov Samara.

























1942 yılında kurulmuş bir kulüp FC Krylia Sovetov. 1.2 milyon nüfuslu Kazan'ın güneyinde yer alan Rusya'nın önemli kentlerinden Samara'dan (eski adı ile Kuybişev) geliyor. Sovyet dönemi de dahil olmak üzere tarihlerinde elde ettikleri en iyi derece 2004 yılında elde ettikleri lig üçüncülüğü. Kupada da 2 kez final oynamışlar. Bunun dışında Avrupa kupalarında ilk mücadele ediş tarihleri 2002. Zaten 2 kez mücadele etme şansı elde etmişler. Yani başarının pek uğramadığı futbol kentlerinden birisi Samara. Üçüncü oldukları sezonun ertesinde 2005 yılında küme düşme hattının hemen üstünde yer aldılar. 2006'da ligi 10. sırada bitirdiler. 2007'de gol averajı ile ligde kalabildiler. Tarihinin en iyi derecesinin ardından 3 sezon üstüste kabus gören takım göreve hiçbir şöhreti olmayan FC Moskova takımının hocası Leonid Slutsky'i getirdi. Slutsky görev yaptığı ilk sezonda takımı altıncılığa taşıyarak rahat bir nefes aldırdı. Ardından da bu sezonki harika açılış geldi. 6 maçta 4 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle liderlik koltuğundalar. Önümüzdeki 2 haftada sırasıyla CSKA Moskova ve Zenit Petersburgla oynayacaklar ki bu 2 maç bu sezon çizecekleri grafik hakkında bir fikri verecektir.


















6 yabancı var kadrosunda Sovetov'un. Bunların en ünlüleri 2 Çek Oyuncu. Çek Cumhuriyeti futbolunun son 15 yılına damga vuran dev adam Jan Koller ve Premier Lig tecrübesi de olan Jiri Jarosik. Koller geçen sezon geldi Samara kentine. 1996'da Sparta Prag'dan ayrıldığından beri eski demir perde vatanına ilk döndüğü yer oldu. 89 numaralı formayı giyiyor takımda. İlk 6 hafta itibarı ile rakip filelere 3 gol bıraktı. Kariyerinin son deminde iz bırakarak ayrılmak istiyor Rusya'dan. Jiri Jarosik ise istediği gibi gitmeyen Chelsea macerasından sonra kuzeye kayıp Celtic forması giydi. Geçen sene 1 milyon euro karşılığı Samara'da aldı soluğu. Bu ikiliye attığı 2 golle katılan Belarus'lu defans oyuncusu Timofei Kalachev'i de eklemek lazım listeye. Bu arada belirtelim resimdeki iki beyaz oyuncudan kısa boylusu 2 numaralı Kalachev, uzun olanı da malumunuz Koller. Yavru ile Katip gibi olmuşlar mı desem? Takımın kalesinde 27 yaşındaki Şili'li Eduardo Lobos forma giyiyor. Maçlarını 33.000 kişilik, ilginç mimarisi ile göze çarpan, üstü tamamen açık Metallurg Stadion'da oynayan takımın önümüzdeki 2-3 haftadaki performansını merakla bekliyoruz.

Hiç yorum yok: