5 Kasım 2008 Çarşamba
ZAMAN TATARLARIN
Pazar günü kuruluşunun 50. yılında şampiyonluğunu ilan etti Rubin Kazan. Tatarların takımının tarihteki ilk şampiyonluğu. Son 2 sezon Rus Ligi'nde başarının reçetesini de vermiş oldu böylece. Cem Uzan-İstanbulspor modeli. Hem Zenit Petersburg hem de Rubin Kazan yüksek rakamlarla transfer ettikleri futbolcuları ve Zenit örneğindeki gibi şöhretli bir hoca ile bir tür toplama takım felsefesi ile sonuca ulaştılar. Özellikle İstanbulspor'un Leo Beenhakker'ı ile Zenit'in Dick Advocaat'ının aynı ülkeden oluşu da hoş bir tesadüf. Bu aynı zamanda Rus Ligi'nin profili açısından da genel bir fikir veriyor. Rubin Kazan'ın bu sene 3 maçını izledim. Üçünü de kazandılar. Üçünde de çok iyi oynamadılar ama karşılarında hiç oynamayan rakipler vardı. Büyük paralarla Avrupa'dan getirilen oyuncu ve teknik adamlar yetenek ve yaratıcılıklarının giderek geriye gittiklerini gördükleri an Maniche örneğinde olduğu gibi ülkeden ayrılacaklardır.
11 farklı ülkeden oyuncusu var Rubin Kazan'ın. Toplamda 13 yabancı ve 11 Rus futbolcu. Bu takımı bir arada tutan adam kulübü tanıyan ve 2001'den beri teknik direktörlük koltuğunda oturan ve resimde de görüldüğü gibi omuzlarda iken bile tespihini elinden bırakmayan Gurban Berdiyew. İsim tanıdık gelebilir. Zira Türkmenistan'daki Magtymguly Türkmenistan Devlet Üniversitesi mezunu Berdiyew, 1993-94 yılında bir süre Gençlerbirliği'nde görev yapmıştı. Ardından gelen Kazakistan Ligi ve Türkmenistan milli takımı deneyimleri. Müslüman bir Türkmen olan Berdiyew 2001'de Rubin Kazan'ın başına geçtiğinde takım ikinci ligdeydi. Önce 2002'de takımı birinci lige yükseltti ardından da tarihindeki ilk şampiyonluğua götürdü. Her ne kadar yukarıdaki toplama takım felsefesine parmak bassak da kenardaki istikrarı da göz ardı etmemek gerekiyor Kazan'ın başarısı için. 17 yıllık Rus Premier Ligi tarihinde 3. kez şampiyonluk Moskova dışına çıkmış oldu böylece. Daha önce 1995'te Spartak Vladikavkaz ve geçen sezon Zenit şampiyonluğu Vladikavkaz ve St. Petersburg'a götürmüşlerdi. Berdiyew'in ekibi Tatar başkentine kupayı getirdiler. Sene içinde doğum günü partisinden dönerken geçirdiği motosiklet kazasından sonra günlerce komada kalarak hayatını kaybeden genç defans oyuncusu Lenar Gilmullin'in anısının futbolculara ekstra bir motivasyon kattığı söyleniyor. Takımın 30,133 kapasiteli stadyumu dünya üzerinde en güzel manzaraya sahip stadyumlardan birisi belki de.Maçları stadyumdan takip ederken arka planda Kazan Kremlini'nin muhteşem görüntüsüne de eşlik ediyorsunuz. Yurt dışında şampiyonluk yaşayan futbolcular kervanına katılan Gökdeniz Karadeniz, Hasan Kabze ve Rebrov, Milosevic, Tomas gibi tanıdık isimlerin takımı Rubin Kazan'ı gelecek yıl Şampiyonlar Ligi'nde izleyeceğiz. Belirtelim Hasan Kabze bu sezon nerede ise tüm maçlarda sahadaydı, genellikle sonradan oyuna girerek. Gökdeniz ise transfer olduğu andan itibaren ilk onbirin değişmez ismiydi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
umit davala da bremen de oynarken yurt disinda sampiyonluk yasamisti dipnot duseyim hemen.
bende yanlış hatırlamıyorsam tugay da rangers da yurt dışında şampiyonluk kazanan ilk oyuncu olmuştu..
tugay ilk sezonunda rangers da hem lig hem kupa kazanmış.. yanlış hatırlamamışım.. ayrıca 2 de gol atmış..
düzeltildi :)
konu dağılmış ama hamit altıntop da listeye eklenmeli...
en iyisi ben o kısmı çıkartayım :))
Çok eskilerden olacak ama Özcan Erkoç ve Şükrü Ersoy'da bu listede olmalı. Üstelik ikisi de kaleci. Şaka gibi geliyor insana.
Yorum Gönder