21 Nisan 2009 Salı

FİRAVUN FARESİ


Biliyorsunuz blogda alemin delikanlı hayvanlarına özel bir serimiz var, fırsat buldukça gündeme getiriyoruz. Bu hayvanların tümünün ortak özellikleri gözlerini budaktan sakınmamaları, cüsselerinin 10-15 katı hayvanlara saldırırken bana mısın dememeleri ve hep tekin ama o tekin ifadenin altında içerdikleri psikopati. Bal porsuğu, karınca, pepsis arısı, peygamber devesi bunlardan. Bugün bir başka mangal yürekli hayvana değineceğiz. Mongoose. Bizde tam karşılığı yok aslında. Firavun Faresi diyebiliriz ama Firavun Faresi'nin adı Egyptian Mongoose. Yine de karşılık olarak gösterebiliriz. Efendim Firavun Faresi, kuyruksürengillerden, sürdüğü kuyruğuyla birlikte uzunluğu 1 metre, boyu 60 santim, ağırlığı da 2 kilo civarındadır. Yani kediyle hemen hemen aynı boyda, kuyruk sebebiyle ondan biraz daha uzun, ama dışarıdan bakıldığında ormanın sünepesi damgasını yiyebilecek bir hayvandır. Ama gel gör ki bu küçük hayvan içinde büyük gizemleri barındırır. 18. yüzyılda ilk olarak literatürde sınıflandırmalara girmiş Firavun Faresi'nin ünü aslında isminden de anlaşılacağı gibi Eski Mısır uygarlığına dayanır. O yıllarda kutsal ve firavunun koruyucusu olarak görülen bu hayvan birçok hiyeroglifte de yerini almıştır. Bugün piramitlerde hala bu hayvanların mumyalarına rastlanır. Rivayete göre Firavun Fareleri timsah yumurtalarına çok düşkün olduğundan Nil nehrindeki yumurtaları yemiş böylece nehri ve ülkeyi timsahların istilasından kurtarmıştır. Böyle de doğa dengesini koruyan, insanlığın hizmetinde bir hayvandır.

Tabi kökeni taaa Mısır uygarlığına dayanan bir hayvanın bir kere, geçmişten getirdiği bir ağırlığı da olacaktır. Bu nedenle, atalarından da aldığı manevi güçle firavun faresi bir tek Ra'dan korkusu olan bir hayvandır. Kendisine ters yapan nice hayvanı madara etmişliği vardır ki oldukça inatçı ve mücadeleyi bırakmayan bir yapıdadır. Aynen bal porsuğu gibi kral kobralarla karşılaştığında sınır ötesine kaçacak insan ırkının aksine istifini hiç bozmaz, kobraya yaklaşır ve "biz firavunun hizmetinde mumya kovalıyoduk güzelim, sen kimsin" edasıyla en fazla 10 saniyede işini bitirir. Buyurun buradan yakabilirsiniz. Derisinin kalınlığı ve postu, kobranın zehrine karşı dayanıklıdır, bu yüzden de bana mısın demez. Hint Mongoose'u ise ülkede çok büyük bir problem olan yılanlarla başa çıkması için evcil hayvan olarak yetiştirilmektedir. Aslında tipine bakıldığında sürüngengillerin diğerlerine eli yüzü düzgün, yakışıklı bir arkadaşımızdır. Hem saray eşrafından, hem yakışıklı, hem yürekli. Bu yüzden kendisine hayvanlar aleminin Kartal Tibeti demek de mümkündür. Tavanda örümcek gördüğünde odanın dışına kaçan bir ırkın insanı olarak utanıyorum yahu şu cengaverleri görünce....kobra yahu...

3 yorum:

fibonacci dedi ki...

şaka maka bu resimde çok artist çıkmış cidden bi aynalı tahir bi deliyürek bi polat alemdar öle laf atmak yan bakmak zor iş =)

alperensaylar dedi ki...

ata demirer'in "müslüm baba ile belgesel" kuşağına dönmüş blog:)

varol döken dedi ki...

bal porsuğu alemde tektir, bu munguzlu ancak abdülhey olabilir...