2 Nisan 2009 Perşembe

FRANSA'DA SÖZLEŞMESİ SONA EREN EN İYİ 5

1. Jérémy Mathieu (Toulouse - Yaş:25)

Sochaux’daki başarılı futbolunun ardından herkes onun İtalya’ya da İngiltere’ye transfer olmasını bekliyordu. Ancak o 2005 yazında Toulouse’a transfer oldu. Toulouse takımında çok çok iyi bir performans sergiledi. Güney takımındaki ikinci sezonunda, ön elemede Liverpool’a elenmeseler Şampiyonlar liginde oynayacaktı. Bir sonraki sezon düşme korkusunu iliklerine kadar hissettiler. Toulouse’nin isikrarsız gidişinde Mathieu hep belli bir standardın üzerinde oynadı.

Mathieu, genellikle sol bek, zaman zaman da sol kanatta oynayabilen teknik, hızlı ve sol ayağı çok güçlü bir oyuncu. Boyu 1.90 olmasına rağmen gayet atletik. Frikik yeteneği ile zaman zaman takımının hanesine golü yazdırabiliyor. Sezon sonunda Toulouse ile olan 4 yıllık sözleşmesini dolduruyor. Toulouse’un daha önce yaptığı sözleşme uzatma teklifini geri çevirmişti. Ancak Toulouse ligde iyi gidiyor ve sezon sonunda eğer Şampiyonlar ligine katılma hakkı elde ederlerse, bu durum Mathieu’nun kararını değiştirebilir. Kim bilir? belkide o çoktan başka bir takımla anlaşmıştır. Ancak Fransız medyasında Bordeaux’un onunla ilgilendiği yazılıyor. Eğer Toulouse’den ayrılırsa, illa ki önemli bir kayıp olacaktır. Ancak Toulouse’un daha şimdiden onun yerini neredeyse doldurduğunu söylemek mümkün.

2. Yohann Pele (Le Mans - Yaş:26)

Pele, Le Mans kalesinde oynamaya başladığında, takımı o zamanlar Ligue 2′de idi. Le Mans altyapısından yetişen Yohann Pele, takımı ile yükseldi. Le Mans dışında bir takımda hiç oynamayan kaleci, şu an Fransa’nın en iyi kalecilerinden biri. Uzun zamandan beri İngiltere kulüplerinin ilgi alanında olan Pele, sezon sonunda kesin olarak Le Mans’tan ayrılacağını açıklamıştı. Ben onun İngiltere’nin Fransız kolonisi Arsenal’e transfer olacağını düşünüyorum. Bunun nedenleri, hem Arsene Wenger, hem de Arsenal’in kaleci eksikliği olarak düşünülebilir.

Yohann Pele, Fransa içinden de Bordeaux’un ilgilendiği bir kaleci. Bordeaux kalecisi Ulrich Rame 36 yaşına dayanmış durumda. Yohann Pele gibi kaliteli bir kaleci, Bordeaux kalesini rahatlıkla koruyabilir. Ancak görünen o ki; Yohann Pele’yi gelecek sezon İngiltere’de izleyeceğiz.

3. Modeste M’Bami (Marsilya - Yaş: 26)

Marsilya’nın Kamerunlu oyuncusu gittiği her takımın orta sahasına dinamizm getirecek cinsten bir oyuncu. Marsilya’nın ortasaha bölgesindeki alternatiflerinin çokluğu sebebiyle gereken değeri görmüyor açıkcası. Modeste M’Bami, sezon sonu takımdan kesin olarak ayrılacağını ocak ayında açıklamıştı. Bizim takımlarımız buradan bağırsam beni duyarlar mı? Nafile tabi… Bizim takımlarımız yüklü bonservis bedelleriyle papaz olmayı tercih ederler yine!

M’Bami, PSG ‘de Lorik Cana ile yanyana başarılı bir performans sergilemişti. 2005 yılında PSG’den Marsilya’ya transfer olan Lorik Cana ile sadece 1 yıl sonra yeniden aynı takımda buluşmuşlardı. Modeste M’Bami’nin istikametinin İngiltere olması yüksek bir ihtimal. Zaten Everton ismi de ortalarda dolaşıyor. M’Bami bu sezon 15′i ilkonbir olmak üzere 19 maçta Marsilya formasını giymişti.

4. Benoît Pedretti (Auxerre - Yaş:28)

Marsilya ve Lyon kariyerlerinin ardından Auxerre tecrübesi Benoît Pedretti için geriye adım atmak oldu. Benoît Pedretti Sochaux sonrası, 2004 yazında Marsilya’ya transfer olmuştu ve o dönemde tüm Avrupa’nın dikkatini çeken bir ortasaha oyuncusu olmuştu. Sezon sonunda Bayern Münih modelinin Fransa’daki uygulayıcısı Lyon onu transfer etmişti. Bu dönemde Fransa milli takımında da forma giymeye başlayan Pedretti, şu ana kadar 22 kez Les Bleus formasını giydi. Lyon’deki performansı her ne kadar kötü olmasada, Lyon ortasahasındaki kaliteli seçenekler yüzünden sene sonunda Auxerre’in yolunu tuttu. Auxerre transferi, Benoît Pedretti’nin kariyeri açısından yanlış bir seçimdi. Zira, Auxerre eski günlerinden çok uzaktı. Auxerre’de geçen 3 yılda orta sıralar ile düşme hattının arasında gidip geldiler. Auxerre takımının şu an en önemli oyuncusu ancak sezon sonundan itibaren “No more!” diyecek noktaya gelmiştir. Benoît Pedretti’yi gelecek yıl daha iyi bir takımda izleyeceğimizi düşünüyorum.

5. Boudewijn Zenden (Marsilya - 32)

Zenden, ben her ne kadar onu sevemesemde futbol yeteneğiyle bu sıralamada daha üst sıraları hak eden bir oyuncu. Onu bu kadar gerilere iten yaşı oldu benim sıralamamda. 32 yaşına gelmiş bir oyuncu olarak, hala üst düzeyde oynayabilecek bir oyuncu. Ama daha ne kadar oynar? bunu durum biraz şüpheli işte… Zenden bu sezon Marsilya formasını giydiği 22 maçın sadece 9′unda ilkonbirde sahaya çıktı. 4 gol, 2 asistlik performansı ile Gerets’in kulübedeki silahı oldu hep. Ayrıca Ben Arfa’nın yaşadığı form düşüklüğünde verilen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini söylemek mümkün. Hollandalı oyuncunun sezon sonunda gazetelerimizde adının sıkça geçeceğini düşünüyorum. Tam da bizim takımlarımızın transfer politikasına uygun bir transfer olabilir.

** Fransa’da sözleşmesi bitecek oyuncuların geniş listesine buradan ulaşabilirsiniz. Ben burada en iyi 5 oyuncuyu sıralamaya çalıştım. Türk takımları için en gerçekçi sıralamayı da,(hangi futbolcu, hangi takıma) yorumlarda sizlerden bekliyorum.

by LeFoot

7 yorum:

steven_stiffler dedi ki...

Pedretti Fener'e gider mi abi,ne dersin ? :)

Tartavuz dedi ki...

Modeste M’Bami fenere daha iyi olur sanıyorum, emrenin pedrettinin yapacağı işi hasbel kader yapar diye varsayarsak... evet evet M'Bami fenere :)

RentoN dedi ki...

M'Bami'yi Fenerbahçe'de görmek isterim doğrusu.Ama istekten ziyade mantığım ahı gitmiş vahı kalmış Zenden seneye Türkiye'ye ayak basar diyor :/

Adsız dedi ki...

pedretti mi?!!! tum fransanin nefretini kazanmis overrated bir oyuncu bence

Adsız dedi ki...

PEDRETTI VEYA M BAMII FENERE GELIRSE COK IYI OLUR www.footballpartay.blogspot.com

memduh95 dedi ki...

methiyü fm'den tanıdığım kadarıyla godlike. cahilim reel olarak :(

zenden'i zaten seks resimleriyle anımsıyoruz.

Al lee dedi ki...

3 yıl önce ultraslan forumunda, Galatasaray M'Bami ile anlaştı resimleri bile var diye balon bir haber atıldı ortaya. Sebebi palavracılığı defalarca ispatlanan Türk medyasını bir kez daha gözler önüne sermekti. Hiçbir kaynağa ihtiyaç duymadan forumdan okuduklarından haber yaptıklarını göstermekti. Ama o olay üyeler arasında baya bir tartışmaya sebep olmuş, daha gece olmadan herşey ortaya dökülmüştü. M'Bami diyince hüzünlenmem bu sebepten.