24 Nisan 2009 Cuma

LENS GERİ DÖNEBİLECEK Mİ?



Yıllarca Ligue 1′in güçlü takımlarından biri oldu Lens. “Güçlü takım” tanımlamasının altı boş kalmasın! 1997/98 sezonunda Ligue 1′in şampiyonu olmuştu kuzey takımı. Abur cubur bir takım değil anlayacağınız. 1956, 1957, 1977 ve 2002 sezonlarında şampiyonluğu kovalamışlardı. 2000 yılında UEFA kupasında yarıfinal oynamışlardı. Inter-toto Kupasını 2005 ve 2007 yıllarında kazanmışlardı.

Geçen sezon Ligue 1′in yine iddialı takımlarından biriydiler. Ancak sezonun seyri beklendiği gibi olmadı. Sezon başında Lens teknik direktörlüğüne Fransızların efsanevi golcüsü Jean-Pierre Papin getirilmişti. Papin yönetimindeki Lens’de işler yolunda gitmedi. Sezon sonuna gelindiğinde Lens, Toulouse’un 2 puan gerisinde 18. sırada yer alıyordu. Bu da onların gelecek yıl Ligue 2′de mücadele edecekleri anlamına geliyordu. Lens geçen sezon Ligue 1′de 38 maçta 9 kez kazanarak, sadece 40 puan toplayabilmişti. Geçen sezon Ligue 1′den düşen takımlar Lens, Strasbourg ve Metz olmuştu. Bu sezon aynı üçlü Ligue 2′nin zirvesinde bulunuyor. Şunu da belirtmek gerek; Fransa Ligue 2′yi ilk üç sırada bitiren takımlar direkt olarak Ligue 1′e terfi ediyorlar. Herhangi bir play-off veya eleme maçı oynanmıyor.

Lens bu sezonki Ligue 2 serüvenine çok iyi başlamıştı. İlk 10 hafta da 8 galibiyet, 2 mağlubiyet almışlardı. Ligi uzun süre önde götürdüler. Ancak Mart ayında müthiş bir düşüş yaşadılar. 25 ile 30. hafta arasındaki periyotta (2 Mart -6 Nisan) oynadıkları 6 maçta 5 beraberlik, 1 mağlubiyet aldılar. Bu düşüşün bedelleri ağır oldu haliyle. Lens, düşüşün bedeli olarak liderliği kaybetti. Ligin 31. ve 32. haftasındaki maçlar tam anlamıyla "kırılma noktası" niteliği taşıyordu. Bu maçlar sonucunda, Lens aleyhine gelişecek bir senaryo, onların Ligue 2'de 1 yıl daha hapsolmaları anlamına gelebilirdi. Ancak Lens silkindi. Önce Strasbourg'u, sonra da terfi mücadelesi veren Montpeiller'i yendiler. Geçtiğimiz hafta, Montpeiller'i yenen Lens, zirvedeki diğer takımlarında puan kaybetmesiyle rüya gibi bir hafta geçirdi. Yumurta kıça dayanınca, Lens kendine geldi ve 2 haftalık performansıyla liderliği geri almış oldu.


Lens geçen yılki kadrosunu büyük ölçüde korudu. Lens kadrosunda Ligue 2′nin üzerinde oyuncular bulunuyor. İlk akla gelen isim; Kevin Monnet-Paquet. 20 yaşındaki oyuncu büyük kulüplerin dikkatini çekmiş durumda. Fransa’nın en önemli genç yeteneklerinden biri olduğu konuşuluyor. Ligue 2′de oynadığı 29 maçta 7 golü var. Lens altyapısından yetişen Kevin Monnet-Paquet, İngiltere U-21 takımı ile maç yapan Fransa U-21 kadrosunda bulunuyordu. İtalyan kulüplerinin onunla ilgilendiği defalarca medyaya yansımıştı.

Lens’te oynayan bir diğer önemli genç yetenek; Abdoulrazak Boukari. Lens ‘e 2006 yazında LB Châteauroux takımından transfer edilen Boukari, o dönemde Fransa’nın en gelecek vaad eden oyuncuları arasında gösteriliyordu. Boukari, öngörülen seviyeye gelememiş olsa da, Lens takımının ortasahasının anahtar oyuncularından biri durumunda. Bu sezon oynadığı 20 maçta 4 gol atıp, 4′te asist yapan Abdoulrazak Boukari, gelecek yıl Lens eğer Ligue 1′de oynayabilirse, o takımın en önemli oyuncularından olacaktır.

Lens’in kalesinde eski Beşiktaşlı Vedran Runje oynuyor. Her ne kadar Türkiye’de iyi bir performans çizemesede, Runje’nin Marsilya formasını giydiği dönemde Fransa liginin en iyi kalecisi seçildiğini hatırlatmak gerekiyor. Toifilou Maoulida ise, Lens’in gol yükünü çeken oyuncu ve bu sezon 12 gol attı. Lens kadrosundaki diğer önemli oyuncular; Nenad Kovacevic, Aruna Dindane, Sidi Keita ve Geoffrey Doumeng… Görüldüğü üzere, Lens kadrosunda Ligue 1 tecrübesini yaşamış birçok oyuncu barındırıyor. Bunlara ek olarak, potansiyeli yüksek genç oyuncularda kadroya dahil. Ligue 1 onları bekliyor… Bakalım onlar bu beklentiye cevap verebilecekler mi?

by LeFoot

**Bu yazı LeFoot blogta yayınlanan birçok yazıdan derlenmiştir.

1 yorum:

T. Egemen Gul dedi ki...

Cok guzel bir derleme olmuş.

- http://daemnia.mybrute.com