28 Nisan 2009 Salı

MARKUS BABBEL VE VFB STUTTGART

























VfB Stuttgart'ın tarihinde 5 Bundesliga şampiyonluğu var. Son ikisi benim de şahit olabileceğim döneme denk geldi. İkisini de unutmam mümkün değil. 1992'deki tam bir fotofinişti. Galibiyete 2 puan verildiği dönemde son haftaya Eintracht Frankfurt, VfB Stuttgart ve Borussia Dortmund 50 puanla girerler. Sırasıyla + 36, + 29 ve + 18 gol averajı ile sıralanırlar. 3 takım da son hafta deplasmana giderler. Frankfurt küme düşmemek için mutlak kazanmak zorunda olan Hansa Rostock karşısına çıkar. Stuttgart ligde bir iddiası kalmamış Bayer Leverkusen deplasmanındadır, Dortmund ise yine küme düşmeme mücadelesi veren Duisburg deplasmanında. Maçların 81. dakikası geldiğinde Dortmund şampiyondur, zira Chapuisat'ın golüyle galip durumda olan tek takım onlardır. Derken 82. dakikada emektar Guido Buchwald VfB Stuttgart'ı 2-1 öne geçirir. Şampiyonluk bu sefer Stuttgart kentine gelmiştir. Lider Frankfurt gol atmak için Rostock deplasmanında yüklenir. Tüm takım ileri çıktığı sırada 90. dakikada Stefan Boger'in golüne engel olamazlar ve 2-1 kaybederler. Çöker tüm Frankfurtlular. Stuttgart kentine gider şampiyonluk. O zamanlar şampiyon takımın başında henüz 39 yaşında bir teknk adam vardır. Christoph Daum. Bundesliga'nın bu tarihe geçen gününden Hansa Rostock-Eintracht Frankfurt ve Bayer Leverkusen-VfB Stuttgart maçlarına bakın derim REsimdekiler Maurizio Gaudino ve Fritz Walter).

























Liverpool 2001 yılının 24 Ağustos günü, Gerard Houllier yönetiminde Bayern Münich'i 3-2 mağlup edip sene içindeki beşinci kupasını kaldırdığında (UEFA Kupası, FA Cup, Lig Kupası, Community Shield ve Süper Kupa) Markus Babbel takımın çok önemli bir parçasıydı. Formasını giyerken 3 Bundesliga, 3 Almanya Kupası ve 1 UEFA Kupası şampiyonluğunu kazandığı Bayern Münich'i mağlup etmişti Liverpool. Houllier'nin takımının değişmez, 4 ayrı ülke vatandaşından oluşan dörtlüsünün sağ bek kontenjanının adamıydı Alman oyuncu. Markus Babbel, Fin Sami Hyypia, İsviçreli Stephane Henchoz ve İngiliz Jamie Carragher. Liverpool'daki kariyerinin son yılında kiralık olarak Blackburn Rovers forması giydikten sonra bugün beşinci yılını yaşadığı VfB Stuttgart'a transfer oldu. Kariyerini noktaladığı takımda 2006-07 sezonunda bir Bundesliga şampiyonluğu daha kattı koleksiyonuna. Şampiyon oldukları sezon kramponlarını asar asmaz saha kenarında kulübeye oturdu. Takımı şampiyon yapan Armin Veh'in yardımcılığından birinci adama terfi etmesi aşağı yukarı 1,5 sene aldı sadece. Veh'li Stuttgart, şampiyon olunan sezonun ardından 2007-08'de ligi altıncı bitirip 2008-09'a da kötü başlayınca hoca değişimine gidildi. Geçtiğimiz kasım ayında Stuttgart 5 maç üstüste kazanamadığı bir serinin sonunda Wolfsburg'a 4-1 mağlup olunca Veh kapıyı gördü. Stuttgart Babel'e emanet edilmişti.

























Babbel görevi devraldığında Stuttgart Bundesliga'daki 14 maçta 5 galibiyet 3 beraberlik ve 6 mağlubiyet almıştı ve 18 puandaydı. 5 maçlık kazanamama serisinin sonunda gelen 4-1'lik mağlubiyet takımı daha da alaşağı edebilirdi. Şimdilik Suttgart yönetiminin aldığı karar doğru görünüyor. Babbel göreve geldiğinden beri takım 15 maçta 11 galibiyet 3 beraberlik ve saece 1 mağlubiyet aldı. Onu da geçen ay Bremen deplasmaında 4-0 kaybederek aldılar ama ardından gelen 5 maçı üstüste kazandılar. Babbel 15 maçta, Veh'in 14 maçta topladığı puanın tam 2 katını elde ederek takımı küme düşme kabusu görmeme telaşından şampiyonluk potasına soktu. Lider Wolfsburg'un 3 puan gerisindeer ve son 2-3 aya bakıldığında onlarla beraber ligin en formda takımı durumundalar. Bu hafta Arminia Bielefeld deplasmanına çıkacaklar. Sonraki 4 hafta tam bir sırat köprüsü. İçeride oynayacakları ve büyük bir ihtimal ligin kader maçlarından olacak Wolfsburg maçından sonra Schalke deplasmanı, içeride Energie Cottbus maçı ve Bayern Munich deplasmanı. Açık söyleyelim hedefsiz hiçbir takımla oynamıyorlar. Bu onların başını ağrıtacak. 27 yaşındaki takım kaptanı Thomas Hitzlsperger önderliğinde zorlu bir döneme giriyorlar.

Brezilya'lı forvet Cacau, kaptan Hitzlsperger, Meksika'lı defans oyuncusu Ricardo Osorio, Serdar Taşçı, İsviçre'li arıza adam Ludovic Magnin, Tunus asıllı Sami Khedira ve tab iki Mario Gomez takımın 2006-07 sezonunda kazandığı son şampiyonluğu yaşamış isimler. Geçtiğimiz cumartesi kazanılan 2-0'lık Frankfurt maçında bu oyuncuların 5 tanesi ilk onbirde sahaya çıktılar. Dolayısıyla bu süreçten daha önce geçmiş bir kadro var karşımızda. 2 hafta sonra Cottbus ve Wolfsburg maçları atlatıldığında eğer Babbel'ın 5 maçlık galibiyet serisi 7 maça çıkarsa Bundesliga tarihinin en çarpıcı geri dönüşlerinden birisi yaşanabilir.

4 yorum:

Osman dedi ki...

sevgilki fd;

http://www.kicker.de/news/fussball/bundesliga/spieltag/tabellenrechner/liga/1/saison/2008-09/spieltag/29/naviindex/8

kicker'in söyle bir servisi var, bu haftadan oynanacak maclarin sonuclarini hesaplayip, puan durumunu ortaya cikariyorlar. dün arkadaslarla gaza gelip bunu denedik, almanya'da sampiyon hamburg cikti. 33. haftada 4 kulübün sampiyon olabilme imkani vardi...

sizin de tahmininizi merak ederim dogrusu

Borges dedi ki...

Stuttgart son kez sampiyon oldugunda aslinda aynen bugün oldugu gibi hicbir zaman favori degildi, nasil aradan siyrilip sampiyon oldu hala kimsenin akli ermez pek.. Ama o Sampiyon olan Veh'in Stuttgart'indan daha ayaklari yere basan bir takim var.. Ne yaptigini bilen ve kesinlikle taktiksel anlamda cok güzel acilimlari olan gencecik bir teknik adam.. 12'Den vurdu Stuttgart.. Sampiyonluk yarisi bana göre Hamburg-Berlin ve Bayern'den yüksektir, Wolfsburg'u gecerse Sampiyon olur.. biraz da Magath'a bagli cok sey.. Bakalim diyoruz..

Fuzzy Logic dedi ki...

Benim anlamadigim Wolfsburg neden gecen hafta sonu macini sampiyonlukdaki diger rakipleriyle ayni gün oynamadi. Eger Wolfsburg rakipleri gibi C.tesi oynasaydi Energie macini kazanir ve bu isi bitirirdi. Kendi maclari sona kalinca ve rakipleri puan kaybedince stres oldular biraz, tabi Beckenbauer ve Klinsmann'in yani B. Münih'in "Wolfsburg yenerse isi bitirdi" gibi aciklamalari Wolfsburg gibi tecrübesiz bir takimi daha fazla strese soktu bence. Wolfsburg sampiyon olur, oyun olarak Stuttgart ama fikstür olarak Hamburg ikincilige yakin adaylar bence.

jose dedi ki...

Cok guzel bılgılendırıcı yazı.Tesekkurler F.D