3 Nisan 2009 Cuma

SHIN KICKING

























Evet yine cuma ve yine insanoğlunun sıkıntıdan icat ettiği bir sporla karşınızdayız. Bu acaip sporları inceledikçe dikkat ettim, neredeyse yarısı İngiltere,Gloucestershire çıkışlı. Hemen Joe'ya başvurdum "Nedir bu kent sakinlerinin bitmek tükenmek bilmeyen abidik spor icat etme aşkı kardeşim?" diye sordum. "E oğlum emekli mekanı, millet bo.unda boncuk aroıyor, hatta bak böyle bir spor bile vardır" dedi. Onu sonra araştırırım ama bugün bahsedeceğim spor farklı. Yine okul yıllarından bir aktiviteyi alıp spor diyerek bize sunmuş Gloucester halkı. Hani okul yıllarında lise gençliği sözlüğünce "artislik yapan adam"a gelip "ne var lan ne var lan, ne diyon lan sen, asıl sen ne diyon lan" diye horozlanma ve sonra da akabinde elle itişme ve alttan tekme sallama vardır ya. İşte bu hadiseyi bir spor haline getirmişler. Tabi icat etmekle kalmamışlar anında uluslararası organizasyonlar düzenlemişler. Hadi haksızlık etmeyelim sporun tarihi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. Sporun temelleri 1612 yılında atılmış. Hadise şu: 2 oyucu meydana çıkıyor, kollarını birbirlerinin omzunda ve boynunda birleştiriyorlar, sonra da birbirlerini İngilizce "shin" anlamına gelen ve bizim "incik" dediğimiz dizle ayak bileği altında kalan bölümüne tekme sallayarak yere düşürmeye çalışıyorlar. 3 oyun sonunda rakibini 2 kez yere düşürmüş olan bir üst tura çıkıyor.







































Bu spor ilk çıktığında insanların metal ayakkabılar giydiği yolunda bilgiler var. Tabi eskinin tevazüsü, yarışma ruhu, ağırlığı bir başka oluyor. O zamanlar adam zaten çift çubuk derken bacaklarına her gün bir dolu darbe yiyordu. Metal ayakkabı ne yazar. Ama insanoğlunun vücudu bu tür işlerden uzak kaldıkça narinleşti ve bu tür sert aktivitelerden uzaklaşmaya başladı. Günümzde müsabakalar öncesi bırakın metal ayakkabıyı pantolonunun içine acı vermesin diye saman dolduranlar var. Her yıl Gloucester'daki Dovers' Hill'de düzenlenen Cotswolk Olimpiyatları'nda mücadele eden yarışmacılar birincilik ödülüne uzanmaya çalışıyorlar. Organizasyonu izlemeye her sene 2.500-3.000 civarında izleyici geliyor. Turnuvanın son şampiyonu Steve ‘The Bull Dog’ Williams. Buyurun, şahit olun. Tabi bu oyunun bir güzelliği var, sadece 2 insan gerektiği için evde de oynayabilirsiniz.

4 yorum:

Frapppedaki dedi ki...

Gecenlerde Globe Trekker diye bir programda gecti bu. Milletin isi gucu yok demistim. Cidden yokmus.

pulp dedi ki...

uzun boylu zayıf olanı pantolonun içine gelişi güzel samanları doldururken, diğeri dizden bant şeridi çekip pratik bi çözüm bulmuş olaya. ancak birisinin yardım ettiği kesin gibi

baha dedi ki...

ne icmis abi bunlar tam olarak?

roland deschain of gilead dedi ki...

judo nun daha bi eli yüzü düzgün hali...