13 Kasım 2009 Cuma

STAIR CLIMBING

















Uzun süredir acaip bir spor yazmamıştım, araya atayım dedim, bizim Canarino ne zamandır yaz diyor. 1976 Rocky filmini hatırlarım. Yok ben hatırlamam tabi o kadar yaşlı değilim. Neyse ben izlediğim yılı hatırlarım. İtalyan Aygırı Rocky Balboa, Talia Shire nam-ı diğer Adrian'ı eve atmadan önce antrenman yapmak için sokaklarda tepinir, bir ara hızını alamaz Philedelphia Sanat Müzesi'nin merdivenlerine Stewie Griffin misali patır patır çıkar orada "heyooo nasıl çıktım, Philedelphia senin yenecem uleaaan" diye salınır. Sonra eve gider 2 çiğ yumurtayı sütle çırpar, bir dikişte içer. Sırf bu sahne yüzünden nice Türk genci sabah yatağından kalkıp "anne sütün içine yumurta at içicem bu sabah" diye gaza gelmiştir. Neyse efendim amacımız zaten Rocky filmini değil sporu anlatmak. Ancak gel gör ki bu sporun resmi web sitesinde de filme gönderme var ve ilk önce vücuda olan yararlarından bahsedilmiş. Örneğin merdiven çıkma aktivitesinin, diğer sporlara göre vücuttaki yağları 2 kat daha fazla yaktığı notu var. Tabii bir de yararı var sporun. Maliyetı sıfır. En fazla bir eşofman alıyorsun üstüne salıyorsun kendini sokağa. Ancak gel gör ki bu sporun olimpiyat kapsamına alınmasını isteyenler var. Gerekçeleri de olimpik sporların felsefesi olan "daha yüksek, daha hızlı ve daha güçlü" (higher, faster, stronger) şartlarına sonuna kadar uymasıymış.


















Tabii dünya çapında her yıl düzenlenen organizasyonlar mevcut. Binaların en az 70 katlı veya üzeri olması gerekiyor. Empire State Binası, Chicago Wills Kulesi, Tayvan Kulesi gibi mekanlar yarışma için en çok seçilen yerlerden. Bu sporun en bilinen ismi Cindy Harris isimli Amerikalı. Empire State, Dünya Ticaret Merkezi, Dubai Kulesi ne varsa tırmanmış kadın. Yarışmalar farklı yaş gruplarında düzenleniyor. Örneğin 70-79 yaş arası yarışmacılar da var. Geçtiğimiz yıl bu kategoride Empire State'de yapılan yarışı İtalyan Piero Dettin 16 dakika 54 saniyelik derecesi ile kazanmış. Empire State 1.576 basamaklı bir yarış. Örnein Chicago yarışı 2.109, Taipei Kulesi ise 2.046 basamaklı. Ben bu yarışın başlangıç anını çok seviyorum. Millet binanın önünde veya zemin katta bekliyor, start verildiğinde, Atla Gel Şaban'da Turgut Özatay'ın "hadi Topkapı Topkapı" lafından sonra saldırması gibi dalıyorlar. Buyurun videosu



Bizde bu yarışmaya henüz rastlayamadım. Başlangıç yapmak isteyen arkadaşlar, Kabataş'tan veya Tophane'den Taksim'e çıkan merdivenlerde pratik yapabilirler.

Strange Sports

2 yorum:

varol döken dedi ki...

hayatımda böyle gerizekalıca yarışma başlangıcı görmedim... iyi koşan değil götü göbeği merdiven kenarına iyi dayayan kazanıyor...

topraktan solucan çıkarma bile daha adil bu yarıştan... hele o en arkada kalıp merdivenlere 10 yıl önce kaybettiği zevcesi gibi bakan 80lik amca yok mu?

gözlerimi dolduran blog...

CaRtMaNtR dedi ki...

O Kabataş - Taksim arası 85 derecelik eğimin olduğu merdivenlere geçen sene az saydırmazdım. İşten Taksim'e bir öğlen yemeği için o yola katlanılır mı dedirtir insana :)