13 Nisan 2009 Pazartesi

VICTORIA DERBİSİ
















Geçtiğimiz perşembe sabahı blog okuyucularından Kerem Yüktaşır'dan bir mail aldım. Özetle kendisinin Avustralya'ya yaptığı bir gezi sırasında bilgi sahibi olduğu South Melbourne-Preston Lions takımları arasındaki derbi hakkında bir yazı yazıp yazamayacağımızı sordu. Hatta bu derbinin Avustralya'daki Yunan ve Makedon toplumları karşı karşıya getirdiğini ekledi. Bunun üzerine Joe'yu aradım, "bavulunu hazırla Melbourne'e gidiyorsun" dedim. "Ya bırak allahaşkına dutch yeni geldim Amerika'dan, İngiltere'yi özlemişim. Çok güzel ülke yaa, yalnız barlar 10'da kapanıyor orası kötü" dedi. "Lan dün facebook'ta İngiltere'de yaşayan Türkler grubunu mu okudun" dedim? "Evet ne yapayım ühühühü" diye ağlamaya başladı. Kapattım yüzüne telefonu, mafalda'yı arayıp bu Yunan mevzuunu soracaktım. Ona da bir yazı yazdırana kadar akla karayı seçiyoruz diye düşünüp, tek tabanca uçak biletini aldım, Ajira havayolllarının 316 sefer sayılı uçağıyla Guam Adası'nda aktarmalı Avustralya'ya vardım.

Şimdi efendim önce bu hoş rekabetle ilgili bilgi vermeden önce Victoria neresidir bir açıklayalım. Victoria Avustralya'nın güney doğusunda yer alan aslında ana karadaki 6 eyalet içinde en küçüğü olmasına rağmen medeniyetin en fazla gelişmiş olduğu iki eyaletten birisi ve topraklarında başkent Canberra ile Sydney şehirlerini bulunduran New South Wales eyaletinden sonra 5.200.000 nüfusuyla ülkenin en kalabalık ikinci eyaleti. Avustralya deyince akla gelen 2 şehirden diğeri Melbourne, Victoria'nın başkenti ve en büyük şehri. Aynen Brezilya'da gördüğümüz Sao Paulo veya Bahia Eyalet Şampiyonaları gibi Avustralya'da da bu Victorian Premier Lig adında bir eyalet şampiyonası var. Zaten bu lig bir nevi ülke futbolunun en üst kademesi Hyundai A-League'in bir kademe alt ligi olarak görülüyor. Tek farkı iki lig arasında yükselme-düşme gibi bir bağlantı olmaması. Türkiye 1. Futbol Ligi kurulmadan önceki bölgesel ligler veya İstanbul Ligi'ne benzetebiliriz bu yapıyı. 12 takım mücadele ediyor ligde ve bunlardan ikisi South Melbourne ve güney Melbourne'deki Preston bölgesinin takımı Preston Lions arasında uzun süredir devam eden bir rekabet var.






















South Melbourne 1959 tarihinde 3 kulübün birleşmesi sonucunda kuruluyor. Bunlar takımların en eskisi South Melbourne United ile Yunan toplumunun içinden çıkmış 2 kulüp Yarra Park Aias (Ajax) ve Hellenic. Kulübün başkanlığına da Hellenic kulübünün başkanı Theo Marmaras getiriliyor. Başkanın soyadı tanıdık gelmiştir. Elbette Marmara denizine adını veren, Yunancada "mermer" anlamına gelen "Marmaron" ya da "μάρμαρον" kelimesinden geliyor. Arkasında Avustralya'da en fazla nüfusa sahip 5 yabancı toplumdan birisi olan Yunan kesimden büyük bir destek gören kulüp adını "South Melbourne Hellas" olarak tecil ettiriyor. Takım yıllar boyu mavi beyaz formalarla sahaya çıkıyor ve kulüp amblemi Yunanistan bayrağının farklı bir versiyonundan oluşuyor. Tabi Yunanistan'la da karşılıklı ilişkiler başlıyor. 1965'te AEK'nın ve Yunan futbolunun efsane isimlerinden "Kapetan Nestoras" lakaplı Kostas Nestoridis'i takımın başına hoca olarak getirip tarihlerindeki dördüncü Victoria Ligi şampiyonluğunu kazanıyorlar. 1970'den itibaren takım Avustralya'lı oyunculara da yönelmeye başlıyor ama tabi Yunanistan'la bağlantılarını hiçbir zaman koparmıyor. Takım 1984 yılında Avustralya çapındaki ilk şampiyonluğunu kazanıyor. 1996 yılında adını South Melbourne Lakers olarak değiştiren takım yöneticileri Los Angeles Lakers'dan dava tehditi alınca South Melbourne isminde karar kılıyorlar. 1997-98 ve 1998-99 sezonlarında Avustralya şampiyonu olan takım 2000 yılında Dünya Kulüpler Şampiyonası'na da katılıyor. Ancak 2003 yılında maddi problemler sebebiyle sponsor desteğiyle kurulan Hyundai A League'e kabul edilmeyince tkrar Victoria Premier Ligi'ne geri dönüyorlar. Halen de oradalar ancak 2010-11 sezonunda A Legaue'e katılmak için bekleyen bir başvuruları var. Şu an takımda 2 Yunan asıllı futbolcu forma giyiyor, teknik direktör Yunan asıllı Michael Michaelokopoulos, kulüp başkanı ise yine Yunan asıllı Nick Galatas.






















Gelelim Preston Lions'a. Onlar da 1949 "Preston Makedonia Soccer Club" yılında kuruluyorlar. 1959'da ise is,imlerini Preston Lions olarak değiştiriyorlar ve Victoria eyaletindeki Makedon asıllı Avustralya gençlerini futbola adapte etmek için faaliyet göstermeye başlıyorlar. Takımın renkleri bugünkü Makedonya bayrağının renkleri olan sarı-kırmızı. Aynen South Melbourne'un yaptığı gibi onlar da Makedonya'dan gelen veya Avustralya'daki Makedon toplumundan çıkma bir çok futbolcuya kadrolarında yer veriyorlar. Teknik direktörleri Makedon asıllı Zoran Trajceski, kulüp başkanı Makedon asıllı Cvetan Veljanovski. Victoria Ligi'nde 4 şampiyonlukları var. Kadrodaki oyuncuların tamamına yakını Makedon asıllı. Tabi işler böyle olunca Yunanistan ve Makedonya arasında zaten varolan rekabet Avustralya'ya da sıçramış durumda.

Neyse en azından bize bir şeyler atsın diye mafalda'nın fikrini aldım, "bu iki toplum Büyük İskender'i bile paylaşamaz işin içine futbol girince hadise çıkması doğal" dedi. Görünüşe göre Yunan toplumu Büyük İskender'in Makedonya'daki Yunan toplumunun içinden çıktığını ve kökünde Helen tohumlarının olduğunu söylüyor. Makedonlar aynı görüşte değil tabi. Zaten bu balkan coğrafyasında doğn tüm önemli şahsiyetler üzerine bir paylaşma savaşı var. Bir arada Achilles için "Çorum'lu" diyecek kadar uçmuştuk. Hal böyle olunca Avustralya'da bu 2 takım arasındaki maçlar oldukça çetin geçiyor. 2 hafta önce lig mücadelesinde karşı karşıya geldiler. South Melbourne Preston deplasmanında, B.T. Connor Reservoir'da rakibin 1-0 yenik duruma düştüğü maçta 7-1 mağlup etti. Maç sonrası Preston'lı taraftarlar polis kordonunda stadı terketmişler. Tabi skor böyle olunca Yunan toplumu sevinçten havalara uçtu. Avustralya ve Yunan futbolu forumlarında Makedonyalılara bir hayli yüklenmişler görünüşe göre. Yunan forumlarında rakip için "Preston Lions Fakedonia" diyorlar. Şu an 5 haftası geçilen ligde South Melbourne 9 puanla beşinci Preton Lions ise 1 puanla onbirinci sırada.

























İki tarafın arasında oynanan maçlardan bir kaç görüntü rekabet hakkında fikir verecektir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

elinize saglık cok guzel bir yazı olmus tesekkur ederim...

kerem

Ufuk dedi ki...

İyi bir çalışma yine, tebrikler. South Melbourne takımının kadrosuna bakıyordum, dikkatimi çekti Con Blatsis oyuncu daha önce kocaelispor da oynamış.

Ufuk dedi ki...

Rama Tavsancioglu, bu oyuncu da south melbourne kadrosunda ve türk asıllı sanırım ;)

Ampalos dedi ki...

stupid nationalists that fight in Australia for what...?

PLAY FOOTBALL !!! ENJOY!!!

STUPID F**K!