27 Mayıs 2009 Çarşamba

21st CENTURY BREAKDOWN

























Bana göre çıktığı 2004 yılının en iyi albümü olan ve içinde dünya müzik tarihinin en güzel politik şarkılarından birisini bulunduran (Holiday) "American Idiot" albümünün üzerinden 5 yıl geçmiş dile kolay. Şaka gibi, en fazla 3 sene diyebilirim sorsalar. Ama hakikaten Green Day'i sokaklarda salınan serseri gençlik sıfatından alıp, sesini çıkaran politik grup sıfatına yerleştiren ve ve internet paylaşımcılığının bu derece yaygınlaştığı bir dünyada 14 milyon satan albümü American Idiot bir sonraki albüm için hepimizi heyecanlandırmıştı. Green Day'in yıllar içinde geçirdiği evrimi incelemek lazım. Billy Joe'nun kafaya ne zaman saksı düştü bilmiyorum ama, bir 2000 yılındaki "Warning" albümündeki Warning, Blood, Sex and Booze, Jackass gibi şarkılara bakıyorum bir de Holiday, American Idiot, Wake Me Up When September Ends şarkılara. Şarkı sözlerindeki tema ve icradaki gelişmeyi takdir etmemek imkansız. American Idiot'tan sonraki albüm onlar için çok önemli bir dönüm noktasıydı. Zira bir önceki albümde aldıkları tavır dolayısıyla 21st Century Breakdown bu geçişin ya tamamlanacağı ya da "hoş bir deneme" olarak kalacaktı. Green Day sınıfı geçmiş görünüyor.

Öncelikle belirteyim albüm benim gözümde maça 1-0 önde başladı zira konsept bir albüm. Yani baştan sona bir hikayeyi anlatıyor. 3 bölümden oluşan bir rock opera. "Heroes and Cons", "Charlatans and Saints" ve "Horseshoes and Handgrenades" isimli bölümlerden oluşuyor ve girişin ardından 6-6-5 şeklinde giden şarkı sayısı var her bölümde. Albümde anlatılan hikaye Christian ve Gloria adındaki 2 gencin George W. Bush başkanlığının ardından ABD'deki yaşama uyum sağlamaya çalışan bir çifte ait. Önceki albümlerinden farklı olarak piyano tınılarına sıkça rastlamak olası albümde. Genel olarak dünya çapında iyi eleştiriler aldı albüm. Rolling Stone 5 üzerinden 4,5 verdi albüme örneğin. Şimdiden 2 Altın 2 de Platinum Plak kazanmış durumdalar. 15'e yakın ülkede 1 numaraya yükseldiler ve bir o kadar da ülkede ilk 10'da yer aldılar albüm satışlarında. Albüme yöneltilen olumsuz eleştiriler, genelde otoriteye başkaldırıyı ve itaatsizliği körüklediği yönünde. Know Your Enemy şarkısına baktığınızda bunun sebebini biraz görebiliyorsunuz.

Violence is an energy
Against the enemy
Violence is an energy

Bringing on the fury
The choir infantry
Revolt against the honor to obey

Veya Christian's Inferno şarkısına baktığınızda.

This diabolic state is gracing my existence
Like a catastrophic baby
Maybe, Maybe you're a chemical reaction
I am the atom bomb
I am the chosen one
Toxin our reservoir
And then return man to ape

Albüme adını veren 21st Century Breakdown, Know Your Enemy, ¡Viva la Gloria!, East Jesus Nowhere, Peacemaker, 21 Guns, American Eulogy albümün ağır topları. Gerçi diğer şarkıların da bir hayli standardın üstünde olduğunu söylemek lazım. Özellikle East Jesus Nowhere şarkısının sözlerine ve kendisine tav olduğumu belirteyim. Green Day'in polis devleti, polis güçler, din, bürokrasi, politikacılar, bağnaz düşünceler, medya, itaatkar toplum ve bir dolu unsura eleştiri oklarını fırlattığı albümü American Idiot'u da sevdiyseniz kaçırmayın derim. Ha ama ben bu tür protest rock albümlerinden hoşlanmam arkadaş derseniz, sizi aynı müzik yolunda giderken davaya ihanet eden Gwen Stefani ablamıza emanet edelim.

17 yorum:

n0s dedi ki...

green day de politik grup oldu ya ismi lazım olmayan bi zat değişerek gelişip laik olsa şaşırmam

Manu dedi ki...

bad religion derim.kaçarım buralardan.
ama warning de güzeldi be! :)

voodoo girl dedi ki...

ya şu son cümle var ya, başkasının bloguna yorum yazıp altına kendi linkini koyan fırsatçı blogger olmaya itiyor beni, kendimi kontrol edemiyorum (bütün cinler tepemde)

http://vdgrl.blogspot.com/2008/01/gemiten-gnmze.html

varol döken dedi ki...

şaka yapmayın dostlarım
bugün biraz var bende

voodoo girl dedi ki...

hepberaber!

kendimi kontrol edemiyorum
herhalde ben deliyim
söylerim saçma sözler
tanınmaz bir haldeyim

nasıl bir duygu bilseniz
siz de bir gün delirsİniz
insanlar yabancı
dünyayı bir görseniz

(yalnız green day'in politik şarkı sözleri altına da nasıl güzel oldu)

Flying Dutchman dedi ki...

kim bu vudu

"Voodoo Girl and the Lords Of The Underworld" grubu mu

voodoo girl dedi ki...

yaa bak işte öyle çocukluktan beri green day dinlemekle olmuyor bu işler mr dutchman! gençkan - kendimi kontrol edemiyorum gibi cevherler kaçıyor gözden. hemen youtube'a giriniz. ama yasaklı? girin siz ben de giriyorum.

Olympian dedi ki...

n0s a katiliyorum ve green day in politiklesmesini tamamen pazar yaratma amaci olarak goruyorum. tam butun dunyada bush dusmanliginin azdigi bi donemde, bir cok grup ve politikacinin yaptigi gibi.

ama muzigini ayri degerlendirmek lazim elbette. american idiot kotu bir album degildi bence de, kendi tarzinda iyiydi bile.

ama sonuc olarak yaptigin sey muzik oldugundan, amac en sert ve "kor kor parmagim gozune" sozleri yazmak degil, diger muzisyenler "iyi muzik" yapmak icin ne yapiyorsa onu yaparken politik olabilmektir. zaten green day e bu derece mesafeli olma nedenim; politik muzigi, beste, duzenleme ve vokal anlaminda neredeyse olaganustu bir performans gostermis, uzerine de derdini siir gibi sarki sozleriyle anlatmis manic street preachers dan dinleyerek buyumus olmam olabilir. bu yonden baklidiginda "holiday" kesinlikle green day in en iyi sarkisi.

ayrica, greean day in politik olma bicimi surekli baskasini veya baska yerleri isaret etmekten ibaret. kendilerinin dolayisiyla insanlarin sucu oldugunu gosteren hicbir sarkisi yok -ki bu da en buyuk sorun zaten. ama su acidan onemi var "american idiot" albumunun. amerikali teenager larin gozunu acmis olabilir. yoksa dunya uzerinde politik anlamda zerre kadar etkisi olamaz, cunku anlattigi seyleri dunya zaten bayagi uzunca bir zamandir biliyor.

tabii ki senin tercihlerine laf atmak icin yazmadim bunlari dutchman. green day ve politik muzik hakkindaki fikirlerimi belirtmek icin yazdim. vedayi da manic street preachers dan yapayim, saygilar:

"Gravity keeps my head down
Or is it maybe shame
At being so young and being so vain"

Flying Dutchman dedi ki...

Klasik gitarla elektro gitar sesi verebilen bu arkadaşı kutluyorum. Joe Satriani, Yngwie Malmsteen, Steve Vai halt etmiş

bu arada "delirsiniz" ne demek :))

green day albümlerini yakıyorum, bundan sonra psychedeleic rock dendi mi akla gelen ilk isi...Gençkan..isme bak Youngblood

varol döken dedi ki...

2. albümü çıkmış: Kontrol Kalemi... gençkan da dönemin modasına uyarak politik sözler yazmış, aşağıda:

kuzey, güney, doğu batı
hiç ırkçı pusula gördün mü
bir zenci kuzeyde de
batıda da zencidir dostum
ten rengi seçeceksen
penti ye git
nil karaibrahimgil yardımcın olsun
bu savaş onların savaşı diyen
bülent ersoy a gençkan kurban olsun

nükleer bir erim ben
patlamaya hazırım
kontrol kalemim olmasa
bunları nasıl yazarım

artık kontrol edebiliyorum
taş yerinde ağırdır
başkanlar önemli değil
amerika politikadır

gençkan dan gençlere tavsiye
oyunları bırakın
biraz wikipedia okuyun
siz de piyon olmayın

n0s dedi ki...

bence dookie iyiydi hep ole kalsalardı olurdu ama holiday de ne şarkı bea. en sevdiim de one of my lies. biz eski greendaycilerdeniz uçan hollandalı XD ne zamandır sorucam burda sorayım coo'yu buldunuz mu ?

Frapppedaki dedi ki...

Kapagina gore kitap ve cd alan biri olarak soruyorum su kapak nedir simdi? Klise. Ici de oyledir.

Ayrica surda cok agir konusmuslar album icin, baya da kotu not vermisler.
http://pitchfork.com/reviews/albums/13045-21st-century-breakdown/

Olympian dedi ki...

soz kapaktan acilmisken banksy nin selami var : )

http://designyak.typepad.co.uk/design_yak/2009/02/new-green-day-album-cover.html

Flying Dutchman dedi ki...

@mafalda

bu verdiğin sitedeki yorumu yazan adamı Billy Joe çocukken okulda dövmüş sanırım yoksa bu kadar maksatlı yorumlar yapılamaz. Adam bir kere American Idiot gibi bir albümü bile yerin dibine batırmışken bunu beğenmesi beklenemezdi

Orada geçen şu yoruma katılmıyorum ki yukarıdaki yorumlarda da var, "Green Day'in AI'yi tam da Bush tüm dünyadan tepki görerken piyasaya sürmesi"..İyi de birincisi albüm denen şey 2 günde hazırlanmaz bunun 2 senelik bir planı vardır, sanki Bush yönetimi tam tepkiyi almışken 2 günde hazırlayıp çıkarmışlar gibi bir hava var, bu olamaz,ikincisi de tepki göstermenin önemli olduğunu düşünüyorum. Politik meseleleri, meseleler devam ederken eleştirmenin nesi kötü anlamış değilim. Eleştiri olmadığı zaman da "sanatçılar neden tepkisiz kalıyor" diyorlar. Rihanna'yı dinleyelim gidip o zaman, şemsiyesini konuşalım. Bunu şu eleştiri üzerine söylüyorum

Two listens in, though, and it was clear: American Idiot was musically dodgy and politically empty. Political pop has its place, at least when didacticism doesn't drain the wit and life from a band's songwriting. But American Idiot failed utterly as coherent propaganda and as rock invigorating enough to agitate the pleasure centers. Have you tried to parse the lyrics to "Holiday" or "Boulevard of Broken Dreams" lately? This wasn't anti-imperialist dissent set to kick-ass. It was gaudy, way-too-impressionistic, self-congratulatory garbage warbled over lumbering AOR dressed in strings and conceptual malarkey.



Adam kötülemek için müzikal açıdan da aşağılamış albümü. Yahu o zaman American Idiot müzikal açıdan kötüyse hangisi iyi? Jesus of Suburbia gibi bir parçayı neresiyle dinlemiş merak ediyorum. Adam Tre Cool'un davulu için kendini hiç geliştirmiyor diyor..E adamların soundu belli yıllardır ne yapsın parende mi atsın davul çalarken.


Çok maksatlı eleştirdiğini düşünüyorum ve bu adamın hangi grupları sevdiğini duymak isterdim cidden

Frapppedaki dedi ki...

@Olympian

Bir seye benzetiyordum ama bu kadar da degil :))

@dutchman

Evet biraz fazla abartmis ama bu sitenin dili boyle. Bunlar indie gruplara, elektronik muzige ya da klasiklere yuksek puan veriyorlar ki benim zevkimle ortusuyor genelde. Herneyse zaten American Idiot albumu icin baska birisi iyi seyler yazmis 3 sene once simdi bu adam batirmis.

Politik soylemler boyle sarkilarda eriyip gidiyor. Eger birseye tepki koyulacaksa daha keskin bir dil ve muzik olmali. Do you know your enemy well you gotta know your enemy wahhey gimme gimme revolution falan cok havada sozler. Yalniz adamin bu donusumun zamanlamasi konusunda hakki var. Sen senelerce Irak`ta kan dokulurken when I come around de sonra da devrimci kesil. Birden mi aydinlanma gelmis nolmus daha once nerdeydin diye sorarlar boyle kizmamak lazim.

AbSurDMaN dedi ki...

Gençkan - Kendimi Kontrol Edemiyorum efsanedir ya :)

maf dedi ki...

"Sen senelerce Irak`ta kan dokulurken when I come around de sonra da devrimci kesil. Birden mi aydinlanma gelmis nolmus daha once nerdeydin diye sorarlar boyle kizmamak lazim."
Mafalda'nın bu yazdığını 1-2 sene önce Dexter Holland da dillendirmişti.
Ki haklılık payı var.