27 Mayıs 2009 Çarşamba

BLØF feat. ÖMER FARUK TEKBİLEK



















Hollanda'nın en ünlü gruplarından Bløf ve virtüöz Ömer Faruk Tekbilek işbirliği.

17 yorum:

Aisilra dedi ki...

yalniz gordugum en saglam album kapaklarindan biri olmus ellerine saglik valla yapanin...
soscagon.blogspot.com

bonaventure dedi ki...

şarkının adını da yazsaydın tam süper olacakmış.

Adsız dedi ki...

Sadece virtüöz değil, gerçek bir aşık ve üreticidir üstad. Bu arada adı Ömer Faruk değil Omar Faruk.

Frapppedaki dedi ki...

Atina`ya geliyor dedim ya kalan biletler 90 avrodan satiliyomus. Yalniz kime soylesem Omer Faruk mu cok pahalidir onun konseri diyor ne is anlamadim. Tanimayan da yok..

Zoma dedi ki...

Hocam bu şarkının adı ve bulunduğu albümün adı nedir? Şarkı çok iyi, bir dinleyelim grubu.

Flying Dutchman dedi ki...

şarkının adı yazıyor videonun başında
Mens

Minero dedi ki...

Ömer Faruk Tekbilek iyi müzisyendir ama kesinlikle üstad değildir. Pazarlama mucizesidir. Nefeslileri iyi çalar ama ok iyi bağlama çalmamama rağmen benden çok daha iyi bağlama çaldığını iddia edemem. Kendisi Amerika'da sufizm, Ortadoğu, Şark felsefesi, mistizm deyip orada meşhur olmuş biridir, Ülkesinin gerçeğinden uzaktır.

@tarik

Gerçek adı Ömer Faruk Tekbilek'tir. Türk asıllı Amerikan vatandaşı olduğu ve İngilizce'ye uymadığı için Omar Faruk yapmıştır, evrenselliştirmiştir(!).

Adem dedi ki...

Faruk iyidir de, ona üretici demek müziğe ihanettir.

Adsız dedi ki...

@minero

ilk paragrafın öznel olamayacağı için cevap veremiyorum. 2.si ise tamamen "yanlış" bir bilgi.

Ömer ismi TR'ye Arapça'dan gelmiştir. Bu ismin özgün hali ise Omar'dır. Dahası, Ömer diye bir isim tamam abuklaştırma örneğidir. Omar Faruk Bey de bunun böyle olduğunu bilmektedir. Ayrıca nüfus cüzdanın da hangisinin yazdığını da artık söylememe gerek yok sanırım.

Kendisinin üreticiğiliği ve de üstadlığı nefesi ya da parmaklarında değil, zihnindedir.

varol döken dedi ki...

ömer faruk tekbilek için crescent moon ve özellikle whirling'i tavsiye ederim, daha bu kadar tanınmadan ve ancak etnik radyoların arşivlerinde bulunurken... whirling albümünden de 3 numaralı love respect truth parçasını özellikle uyumadan önce sırtınız yatakta, gözleriniz kapalı dinlemenizi öneririm... aşağıda linki de var sample tracks için:

http://www.whiteswanrecords.com/index.cfm/fuseaction/product.detail/product_id/254/referrer/251

bunları dinlemek ve sevmek için adının omar ya da ömer olması pek fark etmiyor ama ben de ülkesine uzak olduğuna inanıyorum... olmasa bu çoğu yabancı video, fotoğraf, reklam, programlarda yapılan tek taraflı gösterime izin vermezdi...

şarkı bence sıradan orası öznel ama klip o kadar klişe ki artık bunlardan böö geldi... neden mesela bir cuma akşamı nevizadesinden oradaki tayyörlü, takım elbiseli, diğer insanlarımızdan bir görüntü yok... neden bebek parkında yürüyüş yapan insanlar yok, neden kiliseler (ama papazlar değil, oraya giden öz be öz türk vatandaşlarımız), sinagoglar yok, neden kadıköy'de kilise dibinde bira içen rockçı gençler yok, neden moda yok, neden bağdat caddesi yok? çizilen, verilen, gösterilmek istenen tam bir ortadoğu ülkesi imajı, geçen uefa kupası'ndan dünya ajanslarına servis edilen fotolorda da vardı bu, pennearabiata blog işlemişti:

http://pennearabiata.blogspot.com/2009/05/bir-istanbul-hatirasi.html

elbette ben de biliyorum ülkenin bundan çok da uzak bir portresi olmadığını ama onu ancak biz kendi aramızda söyleyebiliriz... sen bunu alıp başka bir ülkede neredeyse bir tanıtım klibi olarak döndüremezsin... döndüreceksen de her yüzünü vereceksin, hele ki sanatçıysan, sınırların kalkmasına inanıyorsan, kendini modern sayıyorsan... kötü niyet olduğunu da sanmıyorum sadece cehalet bu, omar faruk'un ülkesine uzaklığı türkiye'nin avustralya'ya olan uzaklığı kadar işte!

not: klibin sonunda arkada yıkılan binaları anlamadım bir de, 99 depremi mi? öyleyse bir sahnede üstlerinde ehram olan adamlar mı vardı ben mi yanlış gördüm... bu arada klibin % 90ı erkeklerden oluşuyordu, görüntüye giren birkaç kadın da türbanlıydı...

Flying Dutchman dedi ki...

varol şarkı ülkeye gelen göçmenlerle bir arada yaşamak hakkında

sen Hollanda'da yaşayan göçmenlerin Bebek'te yürüyen veya Nevizede'de oturan insanlar olduğunu mu sanıyorsun? Hepsi 10 yılda topu topu 3 kez evden dışarı çıkan kadınlar ve 70'lerde buraya gelmiş camiden kahveye kahveden camiye giden adamlar, kadınların % 99.9'u da türbanlı...(son söylediğim beni rahatsız etmiyor)

adamların tanıdığı Türk ondan oluşuyor....ben adamlara "heavy metal dinliyorum" dediğimde hepsi canavar görmüş gibi bakıp "ama nasıl ya....nasıl sen Türk" demişti...


çok mucize beklememek lazım...suç o klibe bizi o şekilde sokan bizde...

varol döken dedi ki...

hollanda'da, almanya'da, isviçre'de ve ülkemde yaşayan çoğunluğun farkındayım tabi ama bunlar bizim bilgilerimiz, biz sonuçta halkız, o öznenin bir parçasıyız, kafamıza göre yorum yapabilir, aramızda istediğimiz gibi tartışır, bloglarda yayınlarız...

ama müzik yapıyorsan, sanat yapıyorsan ve bir yansıma yaratıyorsan, abi benim tanıdığım türkler bunlar işte deme hakkın yok... inan bunu milliyetçilik damarlarım kabardığı için de söylemiyorum, kanım kırmızı beyaz değil herkes kadar kırmızı akıyor çünkü...

bırakın oğlum bu boş işleri, okumak falan, öğrenecem de ne olacak, karı var mı karı, ohhh mis gibi diyen türk ne kadar cahilse, metal dinlediğin için sana canavar gibi bakıp nasıl ya sen türk diyen hollandalı da o kadar cahil...

müzik yapan adamın bunun dışında kalması gerekir...

Minero dedi ki...

Sanat kavramına bakarsak benim için sanat halkı yansıtır ki sanatçı da halktan kopuk olmamalıdır. Ömer Faruk Tekbilek'in ne kadar halkı ile ilintili olduğu da en tartışmalı konu. Ben milliyetçi bir kişi değilim ama daha önce anlatmaya çalıştığım ama iletemediğim gibi Ömer Faruk Tekbilek Amerika'nın görmek istediği Türkiye'yi gösteren biri.

@Tarik
İsim konusuna gelince Omar isminin Ömer yapılmasına abuklaştırma dediyseniz sizin dilbilgisi ve kültürel algılarınızı sorgularım. Dil evrilen birşeydir ve Ömer ismi de Müslümanlıktan sonra Anadolu'ya gelen bir isimdir ülkemizdeki çoğu isim gibi. Nasıl ki Muhammed ismini Türkçe'ye uyarlayıp Mehmet yapmışsak, Omar'ı da Ömer yaptık. Türkiyede bir dolu örneği var bunun. Bunu ismi yanlışsa düzellti şeklinde düşünüyorsanız Türkiye'de Mehmet ismini Muhammed diye düzelten insanlar olduğunu gözünüzde canlandırın ki Mehmet isminin kaynağının Anadolu olduğunu ve başka yerde bu şekilde kullanılmadığını da göz önüne getirin.

Bir de Erkan Oğur ile kıyaslayın derim Ömer Faruk Tekbilek'i. Yaratıcılığı ile sanatçı duruşu ile, duyarlılığı ile. Lütfen yazdıklarımı duygusal olarak değil öznel yaklaşımla değerlendirmeye çalışın...

Adsız dedi ki...

@Minero

Omar Faruk Bey'in TR halkından kopuk yaşadığı doğrudur; ancak halkla bağlantılı olmak zorunda da değildir. Sadece Adana'da doğdu diye hayatı boyunca buraya yönelik çalışması gerekmez. Plak şirketi dahi ABD menşeli olduğu için burada CDleri yabancı CD ücretinden satılıyor.

Mehmet-Muhammed konusunda konuşmak istemiyorum, sadece konuyu çıkmaza sürükler. Ama bir insanın adı kulağına Omar Faruk diye okunmuş, nüfus cüzdanında da Omar Faruk yazıyorsa; sizin aşağıda alıntıladığım "HATANIZ" aydınlanmış oluyor, amacım da buydu hali hazırda. Velhasıl derim ki, merhum U. Mumcu'nun güzel sözüdür, "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın."

Ayrıca dilbilgisi algılarımı istediğiniz kadar sorgulayın, sonuçta ben bir filolog olarak hayatıma devam ederim.

Erkan Bey konusuna gelince, nasıl bir tesadüftür bilemiyorum ama "üretici" aklımdan geçen "Erkan Oğur gibi sadece üstad değil, aynı zamanda üretici bir insan" cümlesiydi.

Tarık

"Minero:

@tarik

Gerçek adı Ömer Faruk Tekbilek'tir. Türk asıllı Amerikan vatandaşı olduğu ve İngilizce'ye uymadığı için Omar Faruk yapmıştır, evrenselliştirmiştir(!)."

Minero dedi ki...

Tarık bey gerçekten kendisini adının kulağına Omar Faruk olarak ezan ile okunduğunu bilecek kadar yakından mı tanıyorsunuz? Ben yanlış bilgi sahibi olabilirim ama görüşlerim değişmeyecektir sizin takıntı sahibi olacak kadar "Omar Faruk Tekbilek" hayranı olmanız onun abartılmış olduğu gerçeğini değiştirmeyeceği gibi. Bir sorum daha var madem kendisi buradan kopuk ve bağıntısız neden buranın kültüründen müziğinden esintiler kullanarak bir yere gelmiştir?

Dilbilgisi konusuna gelince bir filolog olmanız sizin dilinize çok hakim biri olduğunuzu belgelemez, nasıl benim mühendislik eğitimi almamın da müzikal algı ve sanat yaklşımıma etki etmeyeceği gibi.

Buradaki amacınız benimle laf dalaşına girip "o yanlış biliyor doğrusunu ben biliyorum" diye göstermek mi yoksa gerçekten sadece futbol değil, müzik, sinema ve yaşama dair çok kaliteli yazıların olduğu bu blogda tartışarak paylaşmak mı? Halihazırda birbirine hakaret etmeyen, seviyli şekilde tartışan insanlar olark Mehmed-Muhammed kavramına da aydınlık getirebiliriz.

Son olarak, Erkan Oğur konusuna gelince. Ne yazık ki Omar Faruk Tekbilek'i sizin gönlünüzde koyduğunuz yere aklıma ilk olarak

Adsız dedi ki...

@minero

Bakın, ben sizin kelimenin tam manasıyla "bilmeden ahkam kestiğiniz" bir hatanızı düzeltiyorum ve de size halk arasına "sallamak" diye bilinen olayı gerçekleştirdiğiniz için bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bana diyin ki "evet arkadaşım ben bilmediğim konularda fikir yürütmenin yanlış olduğunu anladım, ve merhum Uğur Mumcu'nun kemiklerini sızlattığım için üzgünüm.". Sonra tartışabiliriz rahat rahat.

Minero dedi ki...

@tarik

Halk arasında sallamak tabir edilen olayı gerçekleştirdiğim için üzgünüm. Seve seve sizden bunun için özür dilerim ve Uğur Mumcu'yu andığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Burada amacım sizinle aşık atmak değil sizin gibi kültürlü ve medeni biri ile tartışmaktır ki bundan büyük zevk alıyorum. Lütfen devam edelim. Bu arada yukarıdaki yorumumda eksik kalan son kısım şöyle olacaktı:
"Son olarak, Erkan Oğur konusuna gelince; Ne yazık ki Omar Faruk Tekbilek'i sizin gönlünüzde koyduğunuz yere hakkıyla gelebilecek ilk isim olarak o gelmektedir. Üretken, saygıdeğer gerçek sanatçı...."