29 Mayıs 2009 Cuma

FRANSA'DA EN İYİ 5 BREZİLYALI

Dünyanın en çok futbolcu ihraç eden ülkesi kuşkusuz Brezilya. Futbolcu ihracatı ülkenin kendi ihracat rakamlarında da ilk sıralarda geliyordur muhtemelen. Hal böyle olunca, en büyük liglerden- en amatör liglere kadar her yerde Brezilyalı oyunculara rastlamak mümkün. Fransa liginde altyapı işlevselliği üst düzeyde sağlanmış olsa da, Brezilyalı oyuncular burada da tercih ediliyor. Hatta Lyon ve Bordeaux gibi bu ekol üzerine sistem kuran takımlar var. Fransa Ligue 1'de 29 Brezilyalı oyuncu forma giyiyor. Yazıda Fransa ligindeki en iyi 5 Brezilyalı oyuncuyu sıralamaya çalışacağız. Bunu yaparken bazılarının bu yılki performansları, bazılarının da geçmişten gelen ayrıcalıkları etkili olacak.

Juninho (Lyon)

2001'den bu yana formasını giydiği Lyon'un sembol oyuncularından bir oldu artık. Lyon'un 7 şampiyonluğunda da takımdaydı ve şampiyonluğu getiren oyuncuların başında geliyordu. Bu sezon Lyon 8. şampiyonluğu kaybederken, bir dönemin daha sonuna geliniyor. Juninho'lu Lyon yavaş yavaş tarihe karışıyor. Büyük usta sezon sonunda Lyon'dan ayrılacak ve muhtemelen Avrupa futbol arenasından çekilecek. Artık Lyon'un onsuz oynamayı öğrenmesi gerekecek.

Fernando (Bordeaux)

Geçmiş yıllardaki performanslara da bakılırsa bu koltuğun sahibi Lyon'dan Cris. Ancak bu sezonki Bordeaux performansıyla da bu pozisyonu hak eden oyuncu Fernando. Fransa ligi, Avrupa'nın büyük takımlarının defansif ortasaha oyuncu ihtiytaclarını karşılarken, ligde de ciddi anlamda bu pozisyonda bir bolluk yaşanıyor. Diğer Avrupa liglerine oranla, en alt düzey takımların bile güçlü ortasahaları var. Ancak bu şartlar içerisinde, şampiyonluğa oynayan bir takımın ortasahasının belkemiği olmak büyük bir başarı. Fernando bu sezonki Bordeaux'nun en önemli oyuncularından biriydi.

Wendel (Bordeaux)

Wendel geçen sezonki performansıyla kalitesini ispatlamıştı. Bu yıl geçen yılki performansından uzak kaldı. Bunun en büyük sebebi Yoann Gourcuff'un Bordeaux'da geminin kaptanı olmasıydı. Yoann Gourcuff'un bu sezonki performansıyla, Wendel gibi önemli bir oyuncu geri plana itilmiş oldu. Oysa geçen yıl Bordeaux'un Gourcuff'u o idi. Cruzeiro sonrası geldiği Bordeaux'da önemli bir oyuncu oldu hep Wendel. Bu sezon 28 maçta formasını giydiği Bordeaux için, 4 gol atıp 8 asist yaptı ki, eğer sezon sonu Bordeaux şampiyon olursa Wendel yine önemli bir katkı yapmış olacak.

Michel Bastos (Lille)

Ligin bu sezon en çok konuşulan Brezilyalısı Michel Bastos'tu. 2006'da Lille'e transfer olduğunda Avrupa'daki futbol hayatında son şanslarını oynuyordu. Son şansını iyi kullandı Bastos. Özellikle bu sezon Lille takımını sırtlayan oyuncu oldu. 13 gol, 8 asistlik performansta zaten neler yaptığının göstergesi. Bastos attığı 13 golün 9'unu ligin ilk yarısında attı. Yani ikinci yarıda sadece 4 gol atabildi. İlk yarıya göre performansında düşüş yaşasa da, ligin şu andaki en gözde Brezilyalı oyuncusu.

Brandao (Marsilya)

Sıralamada birinci sırada olmasının Fransa'daki performansıyla henüz bir alakası yok. Brandao devre arasında Marsilya'ya transfer olmadan önce Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımında geçirdiği 7 yılda 215 maçta 91 gol atmıştı. Müthiş performansı onu Marsilya'ya taşıdı Ocak ayında. Yarım devrelik periyotta Marsilya'ya az da olsa katkıda bulundu. Ancak diğer yanda 7 yıldır emek verdiği Shakhtar UEFA kupasına uzandı. Onun oynadığı Marsilya ise yüzüp yüzüp kuyruğuna geldikleri şampiyonluğu neredeyse kaybetti. Brandao'nun gelecek yıl Marsilya'da, bu sezonkinden daha fazlasını yapması gerekiyor. Yoksa Marsilya'daki ömrü kısa olacaktır...

by LeFoot

***Yazının aslı


8 yorum:

Mehmet Akar dedi ki...

açıkcası Lyon'lu Ederson'u ilk 5'te görmeyi isterdim.

Benim ilk sıramda Lille'den Bastos bulunuyor. Bu sezon Cabaye ve Obraniak'la Lille'i ayakta tutmaya çalısan isimlerin başında Michel Bastos.

Fernando Cavenaghi'nin ise biraz daha üst sıralarda olması gerekirdi sanki. Bu sezon talihsiz bir sakatlık yaşamamış olsa, gol krallığını Gignac'a kaptırmazdı diye düşünüyorum.

Wendel ise belirttiğiniz gibi bu sezon tam performans izleyemediğimiz bir oyuncu. Geçen sezon kullandığı duran topları, özletti bize malesef.

Postlarını takip ediyorum Le Foot. Fransa senin kaleminden daha bir okunası oluyor. Bu zamana kadar St Etienne kaleci Janot hakkında birşey yazdın mı bilmiyorum ama Örümcek adam'ın en azından bir postuna konu olmayı çoktan hakettiğini düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Sonunda yazı geldi..
Bastos ligin en iyisi bence..
Attığı gollerdeki tekniğine bakın..
Özellikle 13. son golü..
Fırsat bulduğum heryerde yazdığım gibi,Türkiye liginde Racingli Zigic ve Lille'li Bastos ikilisi toplamda 50 çok rahat atarlar..O derece müsait bir lig..

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Radolaite dedi ki...

fernando cavenaghi???

Her Yol Roma dedi ki...

Cavenaghi Arjantinli..

LeFoot dedi ki...

@ Radolaite
Fernando Cavenaghi Arjantinli olduğu için listeye alamadık, ama en iyi Arjantinlilerde ilk 5'te ;)
teşekkürler...

LeFoot dedi ki...

@ Mehmet Akar
Yazıda geçen Fernando, Cavenaghi olan değil ;) Zaten Cavenaghi Arjantinli!
Teşekkür ediyorum. St. Etienne'in kalecisi Janot'u ben de çok beğeniyorum ve kesinlikle bir postu hak ediyor ;)

Minero dedi ki...

Çok güzel bir inceleme olmuş LeFoot ellerine sağlık. Fransa gibi altyapısı çok verimli bir ülkede bile yaratıcı elemanlar Brezilyalı. Yemeğin kendi güzel ama biraz sos gerek demek ki :) Bu arada Juninho ne yazık ki Katar'a gidecek gibi görünüyor. Ligimizde 2 sezon oynamasını gerçekten çok isterdim.