1 Haziran 2009 Pazartesi

BORDEAUX'NUN ŞAMPİYONLUĞUNUN ARKASINDA YATANLAR.


Bordeaux'un Ligue 1'de 10 yıl aradan sonra kazandığı şampiyonluğu getiren faktörler neler olmuştu? Başarının ardındaki 5 faktörü şu şekilde sıralayabiliriz.Tahmin ettiğiniz üzere ilk sırada Yoann Gourcuff var...

1. Yoann Gourcuff

Attığı 12 gol ve yaptığı 8 asist onun Bordeaux adına yaptıklarını açıkca gösteriyor. Takıma müthiş bir katkısı oldu bütün sezon boyunca Gourcuff'un. Hatta takımı taşıyan adamdı Gourcuff. Bordeaux'ya gelmesinin ardından sadece 1 yıl geçmesine rağmen, Gourcuff takımın sembol isimlerinden biri oldu. Bu sezonki performansını sürdürebilirse eğer, kısa bir zaman içinde Bordeaux'un simgelerinden Zinedine Zidane ile karşılaştırılmaya başlanacaktır.

"Gurcuff ve Zidane topla birlikteyken birbirlerine çok benzer oyuncular. İkisininde müthiş top kontrolleri var. Umarım Yoann kendi kimliğini oluşturur ancak karşılaştırmaların son bulması imkansız görünüyor. " demişti Laurent Blanc.

Yoann Gourcuff performansında bir düşüş yaşasa da, 29. hafta da yeniden takımını sırtlamaya başlamış ve son haftalarda üstüste attığı gollerle Bordeaux'un galibiyetlerinde önemli bir rol oynamıştı.

2. Laurent Blanc

Henüz teknik direktörlük kariyerinin ikinci yılındaki Blanc, 7 yıllık Lyon saltanatını çökerten adam oldu. "Başkan" lakaplı Blanc 10 yıldır şampiyon olan Bordeaux'un başarıdaki en önemli bileşenlerindendi.2009'un başlarında Blanc ile olan sözleşmesini 2 yıl daha uzatan Bordeaux, gelecek yıllar için de çok önemli bir adım atmış oldu.Barcelona'nın Guardiola tercihine benzer bir tercih olan Blanc tercihi ile Bordeaux tam isabet bir karar vermiş gibi görünüyor.

3. İç saha performansı

Bordeaux Ligue 1'de bu sezon kendi sahasında yenilmeyen tek takımdı. Les Girondins hatta Ekim 2007'den bu yana Chaban Delmas'ta yenilmiyor ve bu form başarılarında kilit rol oynuyor. Bordeaux'un iç saha performansını rakipleriyle karşılaştırdığımızda; Marsilya'nın kendi sahasında 22 ve Lyon'un da 19 puan kaybettiğini görüyoruz. Oysa, Bordeaux kendi sahasında sadece 10 puan kaybetti.

4. Mental üstünlük

Kaseti 21 Aralık 2008 Pazar gecesine sarıyoruz. Monaco'nun sahası Stade Louis II'de ilk yarı skoru Monaco: 3 - Bordeaux:0... İkinci yarıda sahada çok farklı bir Bordeaux var. Oyuna ikinci devrede giren Chamakh attığı 2 gol ve yaptığı asistle Bordeaux'un maçı olağanüstü bir şekilde 4-3 kazanmasında anahtar rol oynuyor.

Tüm sezona baktığımızda Bordeaux'un geriden gelerek birçok maçı kazandığını görüyoruz. Bu da takımın mental gücünün ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

5. Sakatlılardan doğan açıkları kapatabilmeleri

Bordeaux sezon boyunca Marsilya ile birlikte sakatlıklardan canı en çok yanan takımlardan biri oldu. Ancak Marsilya'nın aksine Bordeaux sakatlarla başa çıkabildi. Takımın önemli oyuncuları Jussie, Wendel ve Fernando Cavenaghi'nin aynı dönemlerde sakat olması bile, Bordeaux'un hızını kesmedi.

Cavenaghi mi sakat? Chamakh attığı kritik gollerle onun yerini fazlasıyla doldurdu. Hatta bu sıralamada 6. faktör Mauroune Chamakh'dır. Faslı oyuncu geçmiş sezonların çok üzerinde bir performans sergiledi. Wendel mi sakat? Altyapıdan yetişen Grégory Sertic onun yerini doldurdu. Hatta kariyerindeki 2. A takım maçında golünü dahi attı. Burada Bordeaux altyapısının işlevsel olması ve Blanc'ın cesur davranması da çok önemliydi.

Birbirini tamamlayan bileşenlerle 7 yıllık Lyon saltanatı yıkıldı. Bu o kadar basit değildi. Zaten bunu başarmanın ne kadar zor olduğunu Marsilya'nın yakaladığı avantaja rağmen, şampiyonluğu koparamamış olması açıklıyordur. Bordeaux için uzunyıllar unutulmayacak bir şampiyonluk hikayesi olacak bu...

by LeFoot

***Yazının aslı

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Futbolda güncele dahil olmak, Türkiye'den uzaklaşmayı mı gerektiriyor :)
Hadi ama, sizin klavyenizden Beşiktaş ile alakalı bi iki cümle bekleyen bi sürü insan var :)

Blogspor dedi ki...

Sadece Yoann Gourcuff...

Adsız dedi ki...

6. faktor: Sabri Sarioglu
O golu atmasa Bordeaux UEFA'ya devam edecek ve belki de lige o kadar konsantre olamayacaklardi. :)

Mehmet Akar dedi ki...

http://www.ligue1.com/ligue1/lireArticle.asp?idArticle=13293

güzel çeviri olmuş.
Açıkcası bunların senin fikirlerin olduğunu düşünüyordum hep. Hayal kırıklığı yaşadım.

Çevirdiğin bir haber olsa, kabullenebilir fakat direk olarak frenchligue1.com'un bir incelemesi. yazının herhangi bir yerinde de "alıntıdır" ibaresi yok. Aksine LeFoot imzası taşıyor.

Frapppedaki dedi ki...

Gerets`in ve Marsilya yonetiminin son haftalarda isi eline yuzune bulastirmasi.

LeFoot dedi ki...

@ mehmet akar
yazılanları iyice okursan birebir çeviri olmadığını anlarsın. Elbette diğer yazıdan yararlandığım yerler var. Ayrıca böyle bir ithamda bulunurken diğer yazdıklarıma da baksaydın sevinirdim. Neyse canın sağolsun...

Minero dedi ki...

Ne yazık ki Mehmet Akar'ın eleştirisi çok gerçekçi duruyor. Tabii ki birebir çeviri yok ama plan tamamen aynı...