2 Haziran 2009 Salı

ATROMITOS FENTAGIN















Atina`ya ilk geldiğim gündü. Peristeri`de bir duvarda FENTAGIN graffitisi görmüştüm. Sorunca lokal bir takım olan Atromitos`un taraftar grubu cevabını almıştım. Fedayn demek istemişler aslında ama ilk kurucular yunancanın latin harfleriyle yazılışını baz alınca isim böyle değişime uğramış. İsimde hata olsa da zamanla orjinalleşmiş.

Kuruluş ve gelişme aşamaları biraz karışık sağdan soldan öğrendiğim bilgiler ışığında biraz özet vereyim. Grubun kuruluşu, kendine bu ismi alışı 80`lerin ortasında gerçekleşiyor. 90`lı yıllara kadar da pek bir aktivite yok. Atromitos o ara 2. ve 3. liglerde bulunuyor ayrıca taraftar kitlesi pek sadık sayılmaz. Fentagin elemanları ve lokal takipçilerden oluşan bu kitle bir yandan diğer lokal takım Peristeri`nin de müdavimleri. Peristeri`nin basketbol takımı 90`lı yılların başında ligde oldukça iyi bir durumda hatta Avrupa`da maçlar oynuyor. Fentagin ekibi ve diğer taraftarlar oraya odaklanıyor derken Atromitos geri planda kalıyor. 3. ligde tutunma mücadelesi veriyor takım. Fentagin`in çekirdek grubu durumdan hoşnut değil haliyle. Peristeri`deki büyük kulüplerin taraftar lokallerinin varlığından da iyice rahatsızlar. Bu rekabet onları giderek aktif bir gruba dönüştürüyor.

2000`li yılların başında Atromitos yükselişe geçiyor. Fentagin de artık organize bir grup bu dönemde. Deplasman maçlarında da yalnız bırakmıyorlar. Takım o ivmeyle 2002 yılında 2. lige yükseliyor, 3 yıl sonra da 1. lig yılları başlıyor. 2005 yılında Chalkidona takımı- renkleri sarı lacivert- başkanı ETEKA petrol şirketinin sahibi Spanos`un Atromitos`u satın alıp iki kulübü birleştirmesiyle beraber Atromitos kendini 1. ligde buluyor. Fentagin iyice coşar bu gelişmeyle sayıları binleri bulur zira takım 23 yıl sonra ilk kez 1. lig yüzü görür.

Atromitos geçen sezon tekrar düşer, bu sezon geçen hafta itibariyle tekrar 1. lige yükselir. Yazarken bile başı dönüyor insanın.

Internetle beraber özünde anarşist ve anti-faşist üyeleri barındıran Fentagin ultras akımıyla tanışır, adaptasyon zor olmaz. Televizyondan izlediğimiz o bütün protestoların göbeğinde bulunurlar. Üyelerinin bir kısmını göçmenler oluşturur. Bu, Peristeri`nin demografik açıdan en fazla işçi ve göçmen barındıran şehir olmasından kaynaklanıyor. Grubun West Side Boys ve Street Grup adı altında 20`li yaşların başındaki gençlerden oluşan alt grupları ihtiva ettiğini de belirtmeden bitirmeyelim.

www.fentagin.gr
peristeristreetgroup.blogspot.com/
westsideboysf.blogspot.com/

by mafalda

13 yorum:

n0s dedi ki...

arkadaki ev süpermiş yalnız bu yunan fedayilerin sayısı çok az böle olmaz

Adsız dedi ki...

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ !!!!

Ampalos dedi ki...

the photo is very interesting and I give a respect to Fentagin for this... At the second division in Greece a lot of games are played on monday because of the TV... but 15:00 on monday is working hour... meaning that a lot of people can NOT go to the stadium...
Nice protest!
BREAK THE TV... TO MAKE FOOTBALL LIVE...

Adsız dedi ki...

Forza peristeir!
De puta policia.

Adsız dedi ki...

Thanks from Peristeri....FENTAGIN ULTRAS

Adsız dedi ki...

Once again, however, no television channel says nothing to protest this, continue to ignore any attempt to modern football ...
FENTAGIN W.S.B

WestSideBoys dedi ki...

All fans should protest against the modern football is destroying us.
Thank you for the dedication you did.
FROM ALL THE DAYS OF THE SUNDAY I LIKE.

KEEP GOING

Frapppedaki dedi ki...

I am sure next season we will see a lot of protests from you on tv channels. Congratulations for the championship by the way..

The article is open for your contribution. cheers

varol döken dedi ki...

dear fentaign supporters,

we're also waiting 4 days work, 3 days holiday, campaign:)

Flying Dutchman dedi ki...

noluyo lan bu yazıyı böyle turistler basmış

Adsız dedi ki...

Thank tou very much from Peristeri. You are welcome to municipality stadioum of Peristeri!

Frapppedaki dedi ki...

Sen yokken biraz yurtdisinda reklamini yapayim dedim. Iyi etmemis miyim Atina`ya davetlisin :))

Adsız dedi ki...

THANKS!!!!!!!PERISTERI & ATRMITARA!!!!